Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Skutečná síla a slabost společností spočívá v mentalitě občanů

Václav Havel věřil v etický potenciál náboženství, morální vliv papeže Jana Pavla II. přispěl k rozšíření EU, říká v přednášce Tomáš Halík. Pronesl ji v rámci Sametového dne na Harris Manchester College, během nějž Oxfordská univerzita vzpomínala na listopadové události 1989 v Československu.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J88a60n 96K20r27u38p17k46a

3. 12. 2014 20:00
Peníze Halíkovi nesmrdí

Pecunia non olet, viď, Tomáši. Ale máš prachaté sponzory, to se nedá zapřít.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

3. 12. 2014 8:06
odpustky, odpustky

kuuuuuupte si odpustky!! Smilnil si, kradl si , vraždil si nebo dokonce nemáč rád halva? NEVADÍ !! Kups si odpustek od Halíka a bude ti ospuštěno!! Halík vám vše odpustí, když ho zvolíte a vše zaplatíte!!

0 0
možnosti

J. Poděbradský

3. 12. 2014 8:02
estébák

Halík - ďábeli v rouše beránčím: „Pravdoláskaři potřebují mediálně schopného manipulátora a tím pan Halík bezesporu je. Jeho vytvářivá image hloubavého, „dobromyslného“ knihomola a intelektuála světových parametrů s laskavým projevem v křesťanském balení. Jistě chápete, že takovému koktejlu se „nedá“ odolat (úsměv), byť má ďábelský obsah.“

0 0
možnosti

Tatana

2. 12. 2014 1:29
Pan Halík mluvil dle závěru v Oxfordu k nám,

místo toho, aby mluvil k Anglčanům.

My si o Angličanech můžeme myslet cokoli, ale pro ně vždy budeme těmi, co jsou za Německem a tudíž vhodný materiál k popuzování Němů, eventuálně "polštář" tlumící nárazy z východu. Na nic jiného se nehodíme.

0 0
možnosti
Ještěže to bylo pro oxfordské vzdělance

Díky Česke pozici za přetištění výroční přednášky T. Halíka na Oxfordské univerzitě. Přednáška mezi vzdělanci jedné z nejpřednějších univerzit světa určitě nezapadla.

Ale ta diskuze...!  Vedle mentality občanů-čtenářů se projevila i intelektuální síla diskutujících dokumentovaná mj. tím, že mnozí nepochopili, že jde o výroční univerzitní přednášku na přední světové univerzitě, a ne o dlouhý článek pro český deník, nebo zahájení předvolební kampaně.

Inu, skutečná síla a slabost společnosti spočívá v mentalitě občanů...

0 0
možnosti

Mir

2. 12. 2014 18:00
Opět ten Váš despekt euronadšence?

(Vidíte opatrnou volbu slova abych zbytečně neurážel?). Ani jsem nechtěl na proslov reagovat. Docela

se mi líbil, až na jednu výhradu. Ale budu si pálit ústa za kolegy v diskuzi. Pokud mají antipatie ke

katolické církvi a pánům Halíkovi a Sekyrovi, myslíte, že je chyba jen na jejich straně? A Oxford s tímto

nemá co do činění.

A teď ta výhrada. P. Halík velmi horuje pro jednotu s jinými kulturami, např. zaostalým tibetským lámaismem,

kontroverzním světem islámu atp. Ale neuctivě se vyjadřuje o bývalé i současné hlavě státu a dalších

veřejně činných osobách. I v tomto proslovu označil dva protivníky. Putina a americkou křesťanskou

pravici. Zvláštní, byť obě strany mají být za co kritizované. A de facto urazil celý ruský národ.

A teď jsem zvědav, zda můj příspěvek označíte opět jako stupidní.

S pozdravem. Mir. Pinkas.

0 0
možnosti

V.Hricák

1. 12. 2014 15:09
Podle rozsahu i obsahu bych soudil,

že pražská kavárna rozpoutala předvolební prezidentskou kampaň.Církevní restituce, se kterými nesouhlasila drtivá většina občanů, vrhla na církev i její představitele stín a vyhloubila hrany pochybností.Do příštích prezidentských voleb je třeba stín nahradit světlem a hrany pochybností obrousit.

0 0
možnosti

Tatana

1. 12. 2014 10:49
O vysoké morálce pana Halíka nepochybuji,

jsem ráda že si uvědomuje důležité postavení církve ve společnosti, nyní k tomu dostala církev i prostředky.

Jediné, co postrádám je program a závazek.

Služba potřebným = služba Bohu.

Kde a kolik církev v České republice vybudovala a vybuduje útulků pro chudé, drogově závislé, HIV pozitivní?

Kolik internátních škol založí a bude financovat pro nadané chudé děti?

Nyní možná bude muset Česká republika přijmout muslimské migranty - misionářská činnost, jejich obrácení na křesťanství - to je úkol hodný pana Halíka, nevylučuje ani mučednictví a následné svatořečení / ve stopách sv. Sankandra/.

0 0
možnosti

Petr Markvart1

1. 12. 2014 10:40
Placená inzertní rubrika

Placená inzertní rubrika by měla být viditelně označena. Kdopak to sponzoroval? Normalizační práskač Luděk Sekyra? Že se nestydíte!

0 0
možnosti

J. Poděbradský

1. 12. 2014 8:32
ha halik demokrat...

Škoda o takové krásné demokracii psát. Máme banány a toaletní papír, zkušené mediální střihače, co víc si přát? Jen hrstce věčných kverulantů se zdá podobný způsob demokracie poněkud nešťastným.Máme za sebou 25 let svobody. A jak to zatím dopadlo? Vstoupili jsme z deště pod okap. Minulý režim vsadil především na umlčování pravdy. Ten současný na její přehlušení. Naši novináři, umělci všeho druhu a političtí lídři ovšem s vážnou tváří hovoří o budování svobody, prosperity a demokracie jako nejlepšího uspořádání z možných a nikdy jinak.Pravil to totiž Churchill a tak se pochybovat nejen nesluší, ale je to přímo nemožné. Winston Churchill je totiž v politice podle našich demokratů tím, čím je Isaac Newton ve fyzice. Je tedy třeba demokracii oslavovat jako neměnné přírodní zákony a vraždění obyvatel světa pomocí důmyslných zbraní po milionech prohlásit za vedlejší ztráty a můžeme jít klidně spát. Říkali nám to ve svobodné televizi a svobodných bakalonovinách, takže se na to můžeme naprosto

0 0
možnosti

J. Poděbradský

1. 12. 2014 8:33
Re: ha halik demokrat...

......spolehnout. Cenzuru zřízenou komunistickou stranou jsme nahradili naprostou svobodou – majitelů. Ano, majitel novin a televize si může svobodně koupit duši presstituta či presstitutky, aby dovedně prezentovali jeho vidění světa a jeho názory.

Míru svobody tedy určují peníze. Máš-li jich hodně, koupíš si hodně hlásných trub, které budou na tvůj pokyn ochotně vytrubovat, že Země je placatá a nikdy jinak. Nemáš-li peníze, můžeš svobodně troubit sám, jak je libo. Armádu profesionálních trubadúrů přehlušit stejně nemůžeš. Kdyby se ti to ovšem přesto povedlo, dopadneš jako Edward Snowden nebo Julian Assange hledaný Interpolem za soulož bez kondomu. Takovému pojetí svobody ovšem tleská vždy nejen dost umělců, ale i dalších lidí úspěšných ve všech oborech. Kdo nekrade s námi, krade proti nám.

0 0
možnosti

Jan111

30. 11. 2014 18:23
Slová vhodné akurát do kostola

Dlhý článok, no obsah skoro žiadny, len moralizovanie. Autor sa tým asi snažil povedať, že Ján Pavol II. a Havel boli stelesnením morálnej dokonalosti a že on pôjde v ich šľapajách. Pred volebná kampaň ako vyšitá.

Inak, Havel sa mohol hrať na intelektuála, on totiž nikdy nemusel bojovať o voliča a pri jeho funkcii mal na život ľudí minimálny vplyv. Slová o morálke znejú síce pekne, no väčšine ľudí záleží hlavne na tom ako sa im žije s čisto materiálnej stránky.

0 0
možnosti