Lidovky.cz

Situace Západu není důvodem k radosti

  17:45
Příčinou napětí mezi rasami v USA je pozitivní diskriminace a politická korektnost. Proto získává popularitu Donald Trump. V Evropě je hlavní příčinou vzestupu politiků, jako je Marine Le Penová, Nigel Farage či Frauke Petryová. neřešená migrační krize.

Západ v krizi foto: Richard Cortés, Česká pozice

Každý problém má nejméně jedno řešení. Nyní však jako by problémů přibývalo, ale jejich řešení je v nedohlednu. Přibývají a zvětšují se, protože se neřeší. Ti, kdo mají řešení problémů v gesci, je často chtějí „vysedět“, neboli nechávají „věcem“ volný průběh, přičemž se tváří zaměstnaně.

Tito lidé „vydávají“ své nicnedělání za velkou aktivitu. Umějí prodat svou práci, ale přitom moc mluví a málo dělají. Severoamerický Indián by řekl: „Tvé skutky a činy mi připomínají žvanění bezzubých úst staré ženy. Howgh.“ Činí tak i někteří současní vedoucí politici.

Ti ostatní příliš nemluví a dělají svou práci – snaží se problémy co nejdříve a nejefektivněji vyřešit. Těchto kreativních lidí je ale výrazně méně – poměr podle statistik činí přibližně 90 ku 10 v neprospěch kreativců, přičemž posunují Zemi kupředu. Ti první o kreativcích říkají: „Vždyť nic nedělají, není o nich nic slyšet.“

Scestná představa

Evropská unie má mnoho aktuálních problémů, například brexit a další -exity a slovenský premiér Robert Fico to v jejím předsednictví nebude mít snadné. Evropská exekutiva se navíc zabývá „mnohem důležitějším problémem“ – emisemi motorových sekaček na trávu, čímž pokračuje ve své předchozí nečinnosti a vymýšlení pseudoproblémů, jež vedly k brexitu a povedou k dalším referendům.

Představa, že se migranti zapojí do pracovního procesu, čímž vyřeší německý demografický problém, se ukazuje scestná

Po uzavření takzvané balkánské cesty se migranti valí do Itálie stejně jako dříve. Omezení jejich přílivu nezpůsobilo rozhodnutí establishmentu EU, ale postup členských států z pudu sebezáchovy. Je na čase, aby jej projevila i celá EU, dokud je ještě celá. „Vítací politika („Willkommenspolitik“) a její slogan „Refugees Welcome“ sice ztrácí na popularitě, ale efektivní řešení není v dohledu.

V Mnichově lze vidět lelkující mladé migranty všude – 90 procent z nich je ve věku 18 až 25 let. Polehávají na trávnících v parcích, sledují blondýnky na ulicích a předávají si informace smartphony. Německo má kvůli své předchozí politice vůči migrantům zaděláno na velký problém, který se nebude zmenšovat, spíše naopak – a bude se týkat všech Evropanů. Představa, že se migranti zapojí do pracovního procesu, čímž vyřeší německý demografický problém, se ukazuje scestná.

Jednoduché řešení

Ani situace v USA neskýtá důvod k radosti. Předvolební boj o post prezidenta je nelítostnější než v minulosti, a jak nedávno výstižně poznamenal Petr Pithart: „Amerika je puklá.“ Toto rozpolcení amerického národa je zřejmé ze zpráv, brutální a chladnokrevná vražda pěti policistů v texaském Dallasu je toho dokladem. Zastřelil je sniper, veterán z Afghánistánu, který prohlásil, že chce zabít co nejvíc policistů, především bělochů. Přitom každá nestabilita USA ohrozí celý svět.

Každý problém má nejméně jedno řešení. A poměrně jednoduché. Začněme každý sám u sebe. Nebojme se říkat, co si myslíme. Každý může změnit svět k lepšímu, aby zůstal obyvatelný i do budoucna. Naděje umírá poslední.

Příčinou tohoto neblahého vývoje – obnoveného napětí a rozbrojů mezi rasami – je podle mne takzvaná pozitivní diskriminace a politická korektnost. Tyto dva nebezpečné a kontraproduktivní jevy vyvolávají hněv, rozčarování a deziluzi bílých obyvatel USA a destrukci střední třídy – pilíře stability každé společnosti.

Proto získává popularitu kandidát na prezidenta USA za republikánskou stranu Donald Trump, který se ve svých projevech vyjadřuje k problémům střední třídy a jejím nesplněným „americkým snům“. Mluví sice často drsně, ale jeho voliči na to slyší. Podobně nabývají na popularitě v Evropě politici, jako je ve Francii Marine Le Penová, v Anglii Nigel Farage nebo v Německu Frauke Petryová. Hlavní příčinou jejich vzestupu je neřešená migrační krize.

Jak jsem již řekl, každý problém má nejméně jedno řešení. A poměrně jednoduché. Začněme každý sám u sebe. Buďme pracovití, nebojme se říkat, co si myslíme.Buďme pravdomluvní, poctiví a čestní. Držme slovo a dodržujme jednotu slov a činů. Snažme se řídit Desaterem. Žijeme přece v demokratické společnosti, a proto si to můžeme dovolit. Každý může změnit svět k lepšímu, aby zůstal obyvatelný i do budoucna. Naděje umírá poslední.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.