Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Síla peněz

Podstatou strategie liberální politiky a hospodářství je, že všichni zbožňují soutěž – v politice (pluralitní demokracie) i v byznysu (volný trh). To je lež. Všichni aktéři (v politice i v byznysu) dělají vše, aby za co nejmenší investice získali co největší zisk a zničili konkurenci. Čest výjimkám – budoucím poraženým.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Extrapolace

na celou společnost... Mimochodem, kdyby si lidé tu slavnou knížku od A. S. opravdu přečetli, nikdy by nežvanili o neviditelné ruce trhu a nezřízeném liberalismu.

0 0
možnosti

J38i65ř27í 49K76o97p77i10s

21. 2. 2016 10:53
Re: Extrapolace

Je to přesně tak, naprosto identicky stejné oblbování té části populace, která k tomuto směru myšlení inklinuje. Je to stejné, jeko oblbování jiné části společnosti komunismem, nebo jakýmkoliv "ismem"! Ona totiž víra je velice pohodlná a snadno nahrazuje bolavé myšlení.

0 0
možnosti

19. 2. 2016 12:36
Autor to mná v hlavě hodně pomotané

Hraje si na zásadového člověka a při tom odhaluje svoje myšlení.

Největší hloupost, kterou může podnikatel udělat, je zničit konkurenci. Eliminovat lepší nabídkou ano, ale zničit, to ne! Všichni, kdo takto uvažují dlouhodobě nemají v byznysu šanci. I s těmi kovošroty jen předvedl, že neví, kde bije. Populistický žvást! Nic jiného se o článku nedá napsat.

Je to prostě novinář - mimoň.

0 0
možnosti

Smartmark

18. 2. 2016 20:46
Skvělé

Skvěle napsáno. Vzpomínám si, jak mě v 19 letech v jedné marketingové analýze pro mezinárodní firmu překvapilo odůvodnění jednoho z navrhovaných kroků - "it will get us out of the competition". Má mysl byla nastavena, že chceme v soutěži obstát a zvítězit, nikoli z ní utéct. Ale ono je to jedno - důležité je zbavit se konkurence, vlastně jakkoli.

Liberální demokracie není jiná v tom, že by v ní žili jiní lidé, než jací žijí v autoritářských zemích (jinde geograficky nebo v minulosti), nebo měli odlišné tužby. Snaha nemít v něčem konkurenci je přirozeně v každém člověku. Podle mě je liberální demokracie jiná v tom, že si tyto autoritářské tendence uvědomuje, uvědomuje si jejich škodlivost, a uvědomuje si význam soutěže, a univrzálních pravidel hry. Soutěž (konkurence, kompetice) sama není cílem, ale nutným prostředkem k dosažení udržitelnosti. Soutežící nenívidí konkurenci a milují vítězství. Ale diváci soutěž milují. Úlohou diváků (voličů, konzumentů), je v liberální demokracii kromě volen

0 0
možnosti

Smartmark

18. 2. 2016 20:47
Re: Skvělé

Ale diváci soutěž milují. Úlohou diváků (voličů, konzumentů), je v liberální demokracii kromě volení a konzumování i zachovávání pravidel soutěže tak, aby nevznikla diktatura či monopol. Čím dříve si tuto roli uvědomí, tím lépe pro všechny.

Autoritářské režimy a monopoly padly nikoli kvůli nedostatku moci při absenci konkurence, ale právě kvůli tomu, že si myslely, že soutěž je úplně nanic. Jenže každý je nahraditelný. Možná ne zítra, ale v hotizontu 10 let je každý nahraditelný a za 100let bude každý nahrazen. Každý soutěžící usiluje o eliminaci konkurence, protože tím dosáhne krátkodobého vítězství, ale při absenci konkurence se zbaví sebereflexe a založí základy svého úpadku.

Bottom line: Chyba není v liberalismu, protože hráči v něm chtějí eliminovat konkurenci. Chyba je v občanech žijících v liberalismu, pokud si přestanou uvědomovat, že udržovat pluralitu a volný trh je jejich rolí, a na tyto hodnoty rezignují.

0 0
možnosti