Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Šéfka Evropské komise přispěla k vítězství chorvatské vládní strany

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová etický kodex porušila. Není ale jasné, zda jen v otázce neinformování Evropského parlamentu, nebo i zneužití lidských či materiálních zdrojů EK.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

A jakým kodexem se asi řídí, pane Schneider, Vladimír Vladimírovič Putin a jeho pomocníci z oblasti ruských tajných služeb při zasahování do průběhu voleb v celé řadě zemí?

0 0
možnosti
Foto

Bola to kampaň v rámci Chorvátska alebo v rámci volieb do EP? Vychádza mi totiž, že podľa etického kódexu EK sa jej člen nemôže angažovať v iných než európskych voľbách (odstavce 2 a 3), samozrejme pokiaľ to nie je vyriešené nejakou inou vyhláškou, úpravou:

"2. Členové se mohou účastnit volebních kampaní při volbách do Evropského parlamentu (EP), a to i jako kandidáti. Evropské politické strany je mohou rovněž vybrat jako vedoucí kandidáty (takzvaný Spitzenkandidat) na funkci předsedy EK.

3. Členové informují předsedu o svém úmyslu účastnit se volební kampaně ve smyslu odstavce 2 a o úloze, kterou podle svého očekávání budou v této kampani hrát."

0 0
možnosti
JS

Velmi přesná poznámka. Já jsem vycházel obecně z prvního odstavce (1. Členové se mohou zapojit do evropské politiky jako členové evropských politických stran), vy však máte pravdu, že o volební kampani se mluví až v souvislosti s eurovolbami, což nebyl tento případ. O to hůře pro Leyenovou, protože to vypadá, že byla totálně "mimo mísu".

0 0
možnosti