Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Schvalování staveb se ještě zkomplikuje, novela nerespektuje realitu

Přijetí novely zákona o posuzování vlivů staveb na životní prostředí (EIA) je jednou z podmínek, aby Česko mohlo čerpat peníze z EU. Zatím to ale vypadá, že navrhované řešení bude znamenat zhoršení již tak špatného stavu – povolování staveb bude ještě časově náročnější, složitější a nezajistí ochranu před nežádoucí šikanou.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J. Václav

3. 5. 2014 13:18
Zejména malí investoři

to jsou střední podikatelé a hlavně obce jsou se zákonů už pitomí. Už tak málokterý vydrží trápení, aby dosáhl na nějakou to dotaci z EU. Po tomhle se čerpání dotací ještě více zkomplikuje, takže za rok, za dva budeme zase bědovat co peněz nám uteklo. Je to jako v Kocourkově. Užitek z toho budou mít jen zkorumpovaní úředníci.

0 0
možnosti
VH

V. Hricák

3. 5. 2014 10:05
Ještě bych dodal jednu maličkost

Ono by se chtělo,paní Menzelová,zeptat ekologických aktivistů,v kolika případech byly jejich obstrukce ryze účelovou záležitostí, a v kolika měly doopravdy sloužit ochraně přírody.O Jihočeských matkách jsem slyšel takovou jednu zajímavost.Jeden podnikatel mi vyprávěl story,kdy hodlal postavit malou vodní elektrárnu.Když proběhla několikátá obstrukce,znemožňující vydání stavebního povolení,oslovil tohoto podnikatele zástupce Jihočeských matek se zajímavou nabídkou.Pokud by onen podnikatel poslal sdružení sponzorský dar,mohli by se v dalším kole zdržet dalších připomínek a odblokovat tak cestu k vydání stavebního povolení.Můžeme se jenom dohadovat,v kolika akcích byly důvody podobné.Pokud se fanda do alternativních zdrojů energie rozhodne postavit malou větrnou,nebo vodní elektrárnu,zcela určitě narazí na nějaké občanské sdružení,které mu jeho úmysl znatelně ztíží,nebo rovnou zhatí.Pokud se nějaká šedá eminence rozhodne postavit větrný,nebo solární park,ekologické aktivisty není slyšet.

0 0
možnosti
VH

V. Hricák

3. 5. 2014 9:46
Složitá legislativa se netýká

jen stavebního zákona.Zastávám názor,že by nám prospěly jednodušší zákony s mnohem účinnějšími mechanismy jejich vymáhání.Nedávno proběhla zpráva o důchodci-chovateli koz z Moravy.Na toho si dokázali úředníci došlápnout,aby mu načerno postavený chlívek zbourali.V K.Varech už tak pružní nejsou.Rusové tam staví jednu černou stavbu za druhou a zatím nezbourali ani jednu.Čím to,že v jednom koutě jsou úředníci tak horliví a v druhém tak neteční?Kdo,nebo co jim to umožňuje?Z jedné strany se pro většinu lidí stává žití v této zemi nesnesitelná záležitost,z druhé zde úzká skupina obchází jeden zákon za druhým.

0 0
možnosti
SC

3. 5. 2014 12:48
Re: Složitá legislativa se netýká

Víte pane Hricáku to je takový náš malý Český folklór /demiónek, jitrničku, kejtičku/ bez toho to v Čechách nejde. Zlý jazykové tvrdí že i slavný Tomáš Baťa musel být k Zlínským a Brněnským úředníkům velmi štědrý. No a tradice /nejen parlamentní/ je třeba ctít.

0 0
možnosti