Lidovky.cz

Schneider: Žádná stopa po ruském vměšování

  17:58
Dianne Feinsteinová jasně a rezolutně sdělila, že neví o ničem, co by dokazovalo existenci tajné dohody mezi Ruskem a Donaldem Trumpem. Výpověď členky výboru pro zpravodajské záležitosti amerického Senátu bychom si měli čas od času zopakovat a uklidnit větry popouzené protitrumpovskou a protiruskou propagandou. Píše Jan Schneider.

Donald Trump a Vladimir Putin. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Dianne Feinsteinová, dlouholetá a zkušená členka výboru pro zpravodajské záležitosti amerického Senátu, 3. května 2017 jasně a rezolutně sdělila televizní stanici CNN, že aktuálně neví o ničem, co by dokazovalo existenci nějaké tajné dohody mezi Ruskem a suitou Donalda Trumpa coby kandidáta na úřad amerického prezidenta.

Nelze než souhlasit s žurnalistou Glennem Greenwaldem, spoluzakladatelem serveru The Intercept, který vyhodnotil tuto odpověď Feinsteinové jako zásadní. Důvodů je několik:

  • Feinsteinová je členkou Demokratické strany a nemá sebemenší důvod být k Trumpovi shovívavá.
  • Feinsteinové odpověď je naprosto stručná a jasná.
  • Feinsteinová ji dala v okamžiku, kdy se vracela z brífinku v centrále CIA v Langley.
  • Feinsteinová je členkou zpravodajského výboru Senátu od roku 2001 a dlouhé roky mu též předsedala, takže její výrok lze mít za nanejvýš kvalifikovaný.

Doufejme, že tento výrok pomůže trochu uklidnit veřejné povědomí i u nás, neustále popouzené hybridní protiruskou a protitrumpovskou propagandou.

Zopakujme si ho pro jistotu ještě jednou – před několika dny sdělila Ústřední zpravodajská služba Spojených států amerických členům senátního výboru pro zpravodajské záležitosti, že nemá důkaz o koluzi mezi spolupracovníky Donalda Trumpa a Ruskem. Referovala o tom jednoznačným výrokem členka tohoto výboru za stranu Trumpovi konkurenční.

A bude dobře to čas od času ještě znovu připomenout. Protože to zcela průkazně dokazuje, odkud vanou těžké větry propagandy.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.