Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

SCHNEIDER: Rychetského dvojchyba

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se vyjádřil o případné kompetenční žalobě na prezidenta Miloše Zemana. Dal mu tím velký dárek, neboť tímto krokem vyřadil ÚS ze hry. Ten už po Rychetského výroku nemůže o této věci seriózně jednat.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Křivan

16. 7. 2019 20:58
Autorovi

Prozraďte, jak Vy si ty své oponenty vybíráte.

0 0
možnosti

J. Schneider

16. 7. 2019 15:53
Máte pravdu!

Co jiného od Hučína a od vás taky očekávat, že?

0 0
možnosti

16. 7. 2019 12:52
Ústavní pořádek?

Taková a podobná vyjádření může pronášet kdekdo. Pokud je prezidentova "nečinnost" v rozporu s ústavním pořádkem, měl by pan Rychetský konkrétně říci s kterým článkem ústavy, s kteým paragrafem ústavního zákona či s kterým článkem Listiny základních práv a svobod (to jsou zákony, tvořící ústavní pořádek) je toto jednání prezidenta v rozporu. Nějaké duchy ústavy či ústavní zvyklosti neberu. Neřídíme se totiž zvykovým právem a a řídíme se českým textem zákonů a ne nějakými duchy. Odvolávat se totiž na ústavní pořádek (velice široký pojem, který může znamenat cokoliv) a neříci konkrétně s jakým článkem či paragrafem je něco v rozporu je přinejmenším zbabělé a nebo úmyslně únikové.

0 0
možnosti

16. 7. 2019 12:27
Píšete dlouze

Můj příspěvek patří pro pana Koláře.

Určitě né pro vás p. Schneider-výborná práce, jen houšť a větší kapky

0 0
možnosti

16. 7. 2019 6:13
pěkně napsáno

Kdyby pan Rychetský dodržel svůj slib, tak už předsedou ÚS dávno není. Místo toho zůstala a politizuje, snaží se ovlivňovat politickou scénu podporou jedné strany sporů. Pro laika to vyznívá obdobně jako kdyby se předseda nějakého soudu v trestní věci dopředu vyjádřil ve prospěch či neprospěch vraha.

0 0
možnosti

16. 7. 2019 12:56
Re: pěkně napsáno

Přesně tak. Máte naprostou pravdu. Pan Rychetský už dávno nemá na postu předsedy Ústavního soudu co dělat. Ústavní soud totiž nesmí jakkoliv vstupovat do politických záležitostí, leda, že by byla porušována ústavnost v ČR. Text ústavy však nikým a ničím porušován není a odvolávat se na ústavní pořádek, aniž by bylo konkrétně sděleno o jaký článek či paragraf se jedná je přinejmenším trapné.

0 0
možnosti

M. Kolář 067

15. 7. 2019 15:14
expert

Právní expert Schneider nám to zase vysvětlil.. Doposud jsem si myslel, že nejhloupější jsou jeho příspěvky o Rusku.. Aby se seznámil s fungováním ÚS, to ani nápad... Nechápe, že Rychetský se zde snaží zabránit nejhoršímu vývoji. Jasně řekl, že by nechtěl ,aby se věco dostala k ÚS. Mimo jiné i z důvodu obavy , aby rozhodnutí ÚS nebylo ignorováno.. Což se u současné prezidentské rusoidní kreatury opravdu nedá vyloučit..A navíc, sám přeseda ÚS se na rozhodnutí konkrétního senátu ÚS vůbec nemusí podílet, autore ! Rozlišujte odborný názor a autoritativní závazné rozhodnutí soudu ..

0 0
možnosti

J. Schneider

15. 7. 2019 15:27
Nevím, kdo jste, a ani mě to nezajímá,

proto budu jen reagovat na ty opravdu jen věcné střípky, které se tom textu objevily.

*Předseda ÚS nemá kompetenci zabraňovat něčemu, aby to došlo k ÚS.

*Na zcela nadbytečně vyslovené přání předsedy ÚS, zda by mělo něco dojít k ÚS, nemusí brát vůbec nikdo zřetel.

*Předseda ÚS je předsedou celého ÚS, je jeho reprezentantem. Proto se doposud zdržoval jakýchkoliv výroků k věcem, které by mohly skončit u (jakéhokoliv ze senátů) Ústavního soudu.

*Žádný soudce se nedopustí "odborného názoru" předtím, než o věci rozhodne, respektive ani ve věci, která by k němu (nebo k příslušnému soudu) k rozhodnutí přijít mohla.

0 0
možnosti