Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

SCHNEIDER: Polská a ukrajinská plynová schizofrenie

Evropa byla ohledně bezpečnosti dodávek plynu z Ruska v područí Polska a Ukrajiny. A poté, co se z této léčky vysmeklo, prý politicky zneužívá energetické dodávky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
proklaté Rakousko-Uhersko

"Nelze se však vymlouvat na nějakou morálně-volní devastaci jakýmsi „komunismem“ s jeho „dvojí morálkou“. Nikoliv. Měli jsme čtvrt století na rekonvalecsenci, více času, než měla první republika." Než měla první republika na co? Na to aby setřásla morálni degradaci, jakou zde rozpoutala Vídeň? :) Pan autor je moc tendeční a podobné přešlapy v touze podpořit svou argumentaci jsou toho důkazem. K vlastnímu tématu tam pak není moc faktů a člověk se nemůže ubránit dojmu, že je autor dost prosívá.

0 0
možnosti

10. 7. 2017 14:50
Ještě jedna informace, kerá se u nás moc nezdůrazňuje

Ukrajinská plynovodná soustava je ve stavu, který Ukrajina už nedokáže zvládnout. Když se naposled nějaký zahraniční investor o ni zajímal - což bylo Rusko v r. 2010 - byl odhad nutných investic 8,5 miliardy USD. Od té doby Ukrajina imvestovala o dva řády méně, pouze na záplatování nejhorších poruch. Dnes může být vnitřní dluh ukrajinské tranzitní plynovodné soustavy o 2-4 miliardy vyšší. Je to pouze odhad, protože za podrobnější analýzu už tato soustava nikomu nestojí.

Když nedávno Ukrajina "nabídla", že tranzitní soustavu prodá, prohlásil zástupce Wintershall, jednoho z podílníků na NS2, že 1) do toho šrotu by investoval jedině blázen a 2) není úkolem evropských firem sanovat ukrajinský rozpočet, ale vydělávat svým akcionářům. Ukrajina podle něj brala léta tranzitní poplatky a investovala všude možně, ale rozhodně ne do svých trubek.

Vzhledem k tomu, že cena fungl nového NS2 má být pod 12 G USD, přičemž ten umožní dodávat plyn do Evropy bez nespolehlivých (v horším případě vyděračských) tranzitn

0 0
možnosti

10. 7. 2017 14:52
Re: Ještě jedna informace, kerá se u nás moc nezdůrazňuje

tranzitních zemí a také bez tranzitních poplatků za nic, jeví se investice do něj jako velmi dobře návratná.

Pro ty, kdož doufají, že Gazprom stavbu obou plynovodů nezvládne - Turkish stream se už buduje, pravda, prozatím jen jedna turecká větev, pro NS2 probíhají přípravné práce, zejména čištění trasy plynovodu od následků válek. Při té příležitosti objevili potápěči americký bombardér ztracený od r. 1945. Takže termíny 2018 a 2019 jsou reálné. Záleží "jen" na politice...

0 0
možnosti

10. 7. 2017 12:33
Připmenu, že ČT tenkrát zcenzurovala mapu

evropských plynovodů, z níž JAMAL úplně vymazala, aby mohla tvrdit, že veškeré dodávky do Evropy jsou jenom "norský plyn". Přitom JAMAL jel dokonce s vyšším tlakem plynu než bylo projektováno, aby Gazprom dodal co nejvíce. Do ČR se samozřejmě dostal pouze ruský plyn přes Německo - ten norský stihli spotřebovat Němci.

0 0
možnosti
Pozorovatel

Pane Schneidře - jak v těchto souvislostech chápat novou polskou iniciativu Trojmoří spojenou s dodávkami amerického zkapalněného plynu. Je to nová karta připravená a vytažená ještě za Obamy ???

0 0
možnosti

J. Křivan

9. 7. 2017 17:40
Re: Pozorovatel

Jestli dovolíte, je to obchod. USA, pod záminkou odstranění ruského monopolu, chtějí svůj zatím drahý zkapalněný plyn prodávat v Evropě a Poláci jsou za nejasných podmínek ochotni ten plyn nakupovat.

0 0
možnosti

M. Kolář 067

5. 7. 2017 10:33
gauner

Putlerovský nácek Schneider opět v akci.. Co je zač plyne i z jeho vystoupení na nedávné akci "BOSu", seskupení bolševických kolaborantů ozbrojených složek bývalého komunistického režimu ....

0 0
možnosti

5. 7. 2017 16:23
Re: gauner

Tak je pan Schneider nácek nebo bolševik nebo vám to splývá, ale hlavně, tady se píše o současném Rusku, nikoliv o Sovětském svazu. Jinak se podívejte, čím pan Jan Schneider za totality prošel a když se zmiňuje o bývalé režimu tak, jako signatář Charty, ví o čem mluví. Nevím, co jste dělal vy (a upřímně mě to ani nezajímá), jen nevím, kde berete tu drzost, někoho, jen pro jiný názor, takto urážet.

0 0
možnosti

4. 7. 2017 7:23
Polsko i Ukrajina se zbaví závislosti na Rusku

Autorovi jako známému fandovi Kremlu to dělá mrzutost. Poláci začali realizovat plán stavby plynovodu z Norska do Polska a Dánsko jim v tom pomůže. Nový plynovod z Norska bude napojen v Polsku na nynější, který vede z Ukrajiny a tak bude moci i Kyjev dostávat plyn ze západu. Moskva se tímto zlobí, že Kyjev nechce být poslušným psíkem na vodítku Kremlu. No a autora toto také zarmucuje.

0 0
možnosti

4. 7. 2017 7:50
Re: Polsko i Ukrajina se zbaví závislosti na Rusku

Ešte by ste mohli vysvetliť, akým spôsobom ohrozujú nové trasy bezpečnosť Ukrajiny či Poľska. Fakty svedčia o tom, že Moskva sa nehnevá, iba koná, aby nebola vydierateľná. Hnevajú sa Ukrajina a Poľsko. Ak fakty neakceptujete, je zbytočné písať do diskusií.

0 0
možnosti

J. Farda

3. 7. 2017 20:55
Wxpert Scheider a BOS

To je páně Schneiderův příspěvek přednesený na konferenci starobolševických lampasáků BOS? ( http://forum24.cz/zidaci-a-vypady-proti-zapadu-hnuti-bos-formoval-zemanuv-zbytek/ ) Jasně, Rusy znervozňuje terminál zkapalněného plynu uvedený nedávno do provozu v polské Gdynii a ruku v ruce s Němci (Nord stream) zahajují jejich trollové propagandistický protiútok ... a to se má v Chorvatsku zprovoznit další na zkapalněný plyn z Kataru, další noční můra Rusů a Němců.

0 0
možnosti

P. Mach

3. 7. 2017 13:50
Schneider si zase nadělal do držky.

Že rusácko politicky účelově, jednostranně a samozřejmě v rozporu se smlouvami navyšovalo cenu plynu pro Ukrajinu nebo že Ukrajině fakturovalo neodebraný plyn, popřípadě že podobné plyno-vyděračské praktiky v minulosti psychopat puťka uplatňoval i vůči svému (momentálně zřejmě už ne tak dobrému) kamarádíčkovi lukašenkovi, takže těch plynových krizí bylo několik, přičemž k půlce z nich došlo díky sporům rusácka s Běloruskem, schneider si zřejmě už stačil vytěsnit z palice. Taky si vytěsnil z palice, že nikoli Tymošenková ale rusácký poskok Janukovyč rozkrad na Ukrajině miliardy dolarů.

Ty bláboly o šachách a baseballové pálce jsou způsobeny zřejmě tím, že nějakou tou pálkou dostal přes palici nebo se jen prostě nemůže smířit s tím, že rusácký klacek na Ukrajinu, Polsko a vlastně celou Evropu, tedy plyn, poněkud prohnil díky poklesu cen a možnosti dovážet LNG, takže dostává hysterické záchvaty.

0 0
možnosti

J. Křivan

3. 7. 2017 19:39
Re: Schneider si zase nadělal do držky.

Pane Machu, když už jste zmínil zkapalněný plyn, tak Rusko si vybudovalo kapacity se kterými se chce již příští rok stát po Kataru a Austrálii třetím největším exportérem této komodity na světě. Současně zaujímá sedmé místo. Pochybuji, že cílové země budou v EU.

0 0
možnosti