Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

SCHNEIDER: Kerčský incident, Husův odkaz a Krym

Referendum ze dne 16. března 2014 bylo uplatněním práva vypsat referendum, týkající se podstatných otázek pro krymské obyvatelstvo. Námitky, že se konalo za přítomnosti ruských („okupačních“) vojsk, která tam dokonce byla prý poslána, jsou zcela liché, říká ve svém článku komentátor Jan Schneider.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P67e13t56r 85J75e18ž75e93k

3. 2. 2019 15:58
Skvělá analýza

Přesné. Ještě mohu dodat, že do kyjevským režimem ovládané Ukrajiny proudí mnozí militanti ze syrského konfliktu společně s podivnými instruktory všelijakého původu, kteří se dříve "proslavili" právě výcvikem teroristů z IS. Plyne to z monitoringu prováděného permanentně obránci DLR a LLR, na jejichž civilní cíle neustále kyjevský režim útočí v rozporu s Minskými dohodami. Instruktoři z NATO zde byli také, ale znechuceni neschopností těch, které Kyjev nahnal do mundurů VSU, se tiše vytrácejí, čemuž odpovídá značně odtatžitý vztah EU k Porošenkovi a jeho partě.

0 0
možnosti

4. 12. 2018 10:28
jen tak dál :-(

„Ruské akce se v budoucnu budou jevit jako agresivní, i když budou vlastně obranné.“ :-D

Tento výrok je defacto shrnutím celého článku, smutné na něm je zejména to, že pochází od člena národa, kterých si v minulém století takových to "obranných" a "nevyprovokovaných" akcí od svých sousedů užil měrou vrchovatou :-(

0 0
možnosti

J. Křivan

1. 12. 2018 20:17
Asi nejlépe to ironicky vystihl Erik Best.

...osamocený Petro Porošenko. Jeho hlavním argumentem je, pokud si to rozeberete, že Vladimir Putin se rozhodl rozpoutat válku, která pomůže Porošenkovi vyhrát volby.

0 0
možnosti

1. 12. 2018 20:53
Re: Asi nejlépe to ironicky vystihl Erik Best.

Od Erika Besta bych ani jinou “ironii” nečekal! Dalo by se ale kvůli vyváženosti ovšem také říci, že osamocený Porošenko inscenoval “ provokaci” v Kerčském průlivu záměrně proto, aby zvedl Putinovi v Rusku pošramocené preference!

0 0
možnosti

M. Kolář 067

30. 11. 2018 22:07
argumenty

Pane autore, možná by nebylo bez zajímavosti, kdybyste se pokusil nějakým způsobem označit ty věty ve Vašem článku , které dle Vašeho mínění obsahují nějaký argument.. Snad by se tímto krokem debata poněkud zpřehlednila.. Dík ..

0 0
možnosti

J. Schneider

1. 12. 2018 15:58
Re: argumenty

Já nevím, opravdu je mi to trapné, fakt chcete, abych vám tu pasáž z článku, kde srovnávám možnou motivaci Porošenka a Putina, zkopíroval do tohoto okénka? Obávám se, že jestliže ji nejste schopen vyhledat v článku sám, pak byla moje snaha zbytečná a překopírováním se to nespraví. Zkusíme to odjinud: Komu je celý incident ku prospěchu? Kdo má před volbami? Kdo stojí na prohru, neboť má silné protikandidáty a jeho preference mají stále sestupnou tendencí, a to přes to, že je prezidentem? Kdo navrhoval na základě tohoto (v porovnání s minulostí titěrného) incidentu vyhlásit válečný stav na celém území státu a na dva měsíce? Kdo by měl v rámci takto široce vymezeného válečného stavu právo odložit volby a cenzurovat média? Komu tuto taktiku prokoukla opozice a vyhlášený válečný stav silně zredukovala? Kdo z incidentu ždíme výzvy mezinárodnímu společenství proti svému nepříteli?

Jestli je to na vás moc těžké, omlouvám se, nechtěl jsem vaše schopnosti přepínat nad míru.

0 0
možnosti

30. 11. 2018 7:01
poznámka

Stalin odvezl původní obyvatelstvo Krymu na Sibiř a nahradil ho etnickámi rusy. Je to tedy ruská země. Hitler měl podobný plán u nás, udělat z čech německou zemi, ale neměl čas.

0 0
možnosti

J. Křivan

30. 11. 2018 11:34
Re: poznámka

Pane Babičko, Stalin nebyl žádný lidumil o tom žádná. Z druhé strany právě krymští Tataři za 2ww tvořili pátou kolonu, která aktivně bojovala po boku s Němci proti rudé armádě. Těžko posoudit, ale výrazné přesuny etnik nebyly a nejspíš i nebudou nic ojedinělého. Například původní obyvatelstvo Ameriky jako etnikum žije jen v rezervacích. Abych nechodil daleko odsun Němců žijících v českém a moravském pohraničí je co do počtu 15x větší než odsun krymských Tatarů.

PS Dovolím si rovněž dodat, že krymští Tataři byly na Krymu vždy jen asi cca 20% menšina, svého času vlastně Krym okupující. A na Krym se jich vrátilo víc než kolik jich bylo odsunuto, nejspíš za krutých podmínek, ale tak byly odsunuty podstatně větší skupiny obyvatelstva. On ani přesun vojenských jednotek z východu na západní frontu nebyla procházka růžovým sadem.

0 0
možnosti

29. 11. 2018 14:42
Nic nového pod sluncem

V naší zemi, která má svou vlastní bohatou zkušenost se sovětským ospravedlněním kroků zcela neospraveditelných (viz rok 1968), protizákonné akce současného Ruska, jako učenlivého pokračovatele starých “osvědčených” sovětských metod a to i po padesáti letech, nemohou vlastně překvapit!

Překvapit může snad jen fakt, že se v tuzemsku najdou ještě dnes i tací, kteři jsou ochotni tyto kroky proti vlastnímu vědomí a svědomí a hlavně přes neblahé zkušenosti hájit, navíc rádoby vědecky a především hodně obšírně a dialekticky. Ale to, jak se říká, je halt takové, jaké to je a to je hrozné! Každý má ale nakonec asi i právo, se živit podle svého gusta! Máme přece demokracii, neníliž pravda!

0 0
možnosti

Jik

29. 11. 2018 22:22
Re: Nic nového pod sluncem

Daleko horší je to, že zde jsou takoví, kteří US pokus o vyvolání občanské války (aby se nestavěl tranzitní plynovod) velkohubě prohlašují za jakousi prý "demokratickou" obrodu socializmu. Je pravda, že sovětské vedení se zachovalo dosti hloupě, jenomže oni si mysleli, že naši potentáti mají rozum.

0 0
možnosti

29. 11. 2018 10:36
To zase bude v álejích....

Jako obvykle, má to hlavu i patu. Je to takový souhrn pro ty, kteří rychle zapomínají. Já si je k tomu vzpomínám, že když se Uk osamostatňovala, tak i tehdy byly na východě demonstrace proti. A Jelcin je tehdy uklidňoval tím, že Uk bude součásti SNS a že se tím pro ně nic nezmění. No jak vidno zřiti časy se mění.

Ale největší paradox těch kovaných demokratů je v tom, jak obhajují hovadiny tehdejších komančských diktátorů, proti přáním lidí, kterých se ty hovadiny dotkly a chtějí je konečně demokratickou cestou napravit.

0 0
možnosti

29. 11. 2018 10:27
Fušerství České pozice

Tak Chruščev anektoval Krym? Orwell by měl z novinařiny podle pana Léka radost - slova jsou absolutně oddělena od významu, který lze měnit podle vůle mocných.

Ostatně kdo skutečně vládl v Rusku v okamžiku, kdy se Krym stal formálně částí ukrajiny (reálně to nic neznamenalo), je lehké si zjistit. Ovšem fušeři od pana Léka toto dělat nebudou, protože novinářské kvalita podle pana Léka znalost věci nevyžaduje. Pan Schneder názorně ukazuje, že žváááááááááást na tomto serveru stačí - když má ten žváááááááááást správný světonázor.

PS Už několik měsíců se Vás ptám, koho združuje Asociace nezávislých mediálních fušerů, od které jste přijal ocenění svého fušerství. Skutečný analytik by na to dávno odpověděl.

0 0
možnosti

Č. Berka

28. 11. 2018 23:16
hezky

Yet Ukrainian leaders still think that they can have it both ways – keep stealing money from their own people and living lavish lifestyles, while still receiving Western support, and still somehow achieving victory over an aggressor that remains much stronger than Ukraine. https://www.kyivpost.com/article/opinion/op-ed/ilya-timtchenko-it-doesnt-take-much-for-russia-to-hurt-ukraines-economy.html

0 0
možnosti