Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

SCHNEIDER: Britský „fejkomet“ v kauze Skripalových se zadrhl

George Beebe, bývalý analytik CIA se zaměřením na Rusko, ve svém článku nejprve zhruba sesumíroval britskou verzi případu. Pak projevil analytickou erudici a dal slovo i „skeptikům“ a jejich argumentům. Beebeho závěry komentuje Jan Schneider.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JF

18. 10. 2018 16:22
Konec skripalovských “fejkometů” v českých zemích

Jedno je už zcela jisté: “Fejkometů” v kauze Skripal na české straně už rapidně ubývá, zbývají jen osamělí vlci a i těm za hlasitého kňučení dochází pomalu dech! A tak je to dobře!

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

18. 10. 2018 16:30
Re: Konec skripalovských “fejkometů” v českých zemích

Pane Fohle, vaše příspěvky nestojí ani za zlámanou grešli.

0 0
možnosti

17. 10. 2018 12:48
Případ pro začínajícího konspirátora

Vážená redakce, v případě Skripala čtenáře zásobujete kvalitními konspiracemi prostřednictvím špičky ve svém oboru. Případ Džamála Chášakdžího ovšem trestuhodně zanedbáváte. Já chápu, že pan Schneider nemůže konspirovat všude, ale snad by to za něj mohl vzít nějaký mladší talentovaný kolega. Dovolím si mu pomoci (další inspiraci najde v textech špičky):

Americký mainstream - který nám lhal o ZHN v Iráku - tvrdí, že tohoto novináře zavraždilo saúdské komando. Tomu přeci nemůžete věřit, důvody jsou přeci evidentní:

1) saůdskaá tajná služba by to neudělala takto hloupě,

2) proč by to proboha saůdové dělali????, ̈

3) nahrávkám separatistů v Donbasu o sestřelu MH17 se věřit nedalo, takže jistě nebudete věřit na zakázku vyrobeným nahrávkám ani teď,

4) americký deep state v kongersu už připravuje plány na využití Magnitského zákona,

5) americký vojensko-průmyslový komplex potřebuje jako sůl další konflikt na blízkém východě.

Výroba pochybností je přeci základ kvalitní novinařiny podle pan

0 0
možnosti

17. 10. 2018 12:49
Re: Případ pro začínajícího konspirátora

(pokračování)

Výroba pochybností je přeci základ kvalitní novinařiny podle pana Léka. Tak proč tentkrát nevyrábíte? Nejsou zakázky?

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

13. 10. 2018 21:05
Gratuluji autorovi

Tolik příspěvků pod článkem tu dlouho nebylo. Asi to je tím, že jste i autorem některých z nich. Otrávil-li někdo Skripala a případně kdo nevím. Britové se tváří že je dohráno a vítězství je naše. Rusové zatím vyčkávají a co pustí do hry v další třetině je ve hvězdách.

0 0
možnosti
JF

13. 10. 2018 21:02
Překvapení není vyloučeno

Jsem jen zvědav, jak se budou tvářit všichni ti samozvaní čeští experti na Skripala, až sám Vladimír Vladimírovič Putin přijde s novým prohlášením ve smyslu, ano,ano, my jsme se skutečně pokusili Skripala, jako zrádce Ruského národa, odstranit a to se stane v budoucnosti také s každým dalším potenciálním zrádným ruským rozvědčíkem, nic jiného si takoví zrádci totiž ani nezaslouží.

Myslím si ostatně, že Vladimír Vladimírovič Putin od takového prohlášení možná není už daleko, konečně i v minulosti prokázal hodně smyslu pro situační elastiku, na příklad v případě otázky přítomnosti/nepřítomnosti ruských vojáků při záboru Krymu.

0 0
možnosti
JS

J. Schneider

14. 10. 2018 3:07
To není situační elastika,

to v tom jen máte zmatek. Ruští vojáci nikdy neokupovali Krym, pobývali tam (dokonce v počtu o několik tisíc menším) v souladu se smlouvou, velmi draze (dokonce snad v dolarech) placenou. A první krymské referendum s výsledkem opustit Ukrajinu se konalo již v roce 1992. Je skutečně komické číst ty dětinské snahy okopávat Putinovi kotníky. Podobně jako Rusko v létě 2008 nenapadlo Gruzii, jak všeho schopní fejkometčíci přičinlivě opakují, ale - podle zprávy expertů Evropské komise, publikované i u nás, česky (!) v roce 2009 - vojenský střet započala Gruzie (ve zprávě se část viny přisuzuje i Rusku, ale agresorem je jednoznačně označena Gruzie). A ještě k tomu Putinovi - Fohl asi nezaznamenal, že Skripal byl omilostněn a propuštěn, tedy neutekl, ale měl všechny závazky a pohledávky s Ruskem vyřízené. Někdo do toho ale hází vidle a naši fejkometčíci do opakují do úplného zmaření svého rozumu i zbytků charakteru.

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

13. 10. 2018 10:33
I Angličané mají své pochybnosti

Nejen autor, ale i britská media si myslí, že jim jejich vláda mlží. "Důkazy britské strany se zatím zdají být „nepřesvědčivé a nepravděpodobné". Britskou novinářku udivuje, že pravost dokladů poskytnutých společností Bellingcat není předmětem stejného přísného ověření jako ostatní důkazy. No je toho víc tak odkaz.

https://www.independent.co.uk/voices/skripals-bellingcat-gru-novichok-anatoly-chepiga-alexander-mishkin-putin-russia-a8577161.html

0 0
možnosti

13. 10. 2018 13:37
Re: I Angličané mají své pochybnosti

Mnozí lidé maji pochybnosti o tom, že Američané byli na Měsící. Odmítají věřit těm, kteří jim lhali o ZHN v Iráku.

0 0
možnosti
JF

12. 10. 2018 8:59
Pěkná pohádka

Teď už kauza Skripal nabývá - konečně!- jasných kontur! A to v nejlepší tradici ruských trolfabrik (“maskírovka”), za vydatné pomoci českých brigádníků, v tomto případě navíc nakopnutých největším českým géniem na poli fake-news, Járou Cimrmanem.

Milé děti, tak dobře poslouchejte: Panu Skripalovi se tak nějak zajedl příjemný život v Anglii a tak se rozhodl, znovu změnit stranu a vrátit se se svými, v Anglii získanými, brisantními informacemi, do svého milovaného Ruska. Tento záměr neušel samozřejmě jeho bývalým kamarádům z GRU a tak vyslali do Anglie partu náruživých turistů k obhlédnutí situace a k navázání nutných kontaktů. A to zase nemohlo ujít pozornosti rozvědčíkům jejího Britského veličenstva a tak se rozhodli-aby tak zabránili katastrofě-, vyrobit v laboratoři, nedaleko Salisbury, novičok, se kterým se pak pokusili Skripala zavraždit. A když se celá akce nezdařila, tak Skripalovi bývalí kamarádi z GRU, po nezbytném prohlédnutí katedrály v Salisbury ( takovou příležitost si tit

0 0
možnosti
JF

12. 10. 2018 9:04
Re: Pěkná pohádka

si tito náruživí turisté nemohli přece nechat ujít!) spěšně zase Anglii opustili.

A když budete děti moc hodné, tak se můžete těšit zase na pokračování této pohádky.

0 0
možnosti
MK

11. 10. 2018 21:22

Osvědčený postup, když je důkazní nouze, tak nastoupí žurnalistický sračkomet, zde Bellingcat. Ti strčí celé OPCW do kapsy. Vždyť Ceresa Majovic už po pár dnech měla jasno, že to byl novičok a udělali to Rusové.

Ale co když...si to objednala, třeba u někoho oddaného spojence. Třeba takoví Češi. Ti novičok znají léta, otestuji nám potřebnou koncentraci před jeho použitím. No a my je budeme za to informovat onlajn. Jak se pochlubil nějaký důvěry hodný zdroj z BIS, jak nám to sdělil v LN autor Shabu, v jinak dosti potroublém článku"Zeman naléhal na odchod šéfa Bis., kde ovšem nezjistíte na koho, kdy a kde, či jak. A tak si tu žijem

0 0
možnosti
JF

11. 10. 2018 13:29
Běsnění zvláštního druhu

Čím více nezvratných faktů z britské strany k této kauze, tím větší běsnění proruských trolů! I to má samozřejmě logiku. Už jen čekám na to, že někdo přijde s tézí, že útok na Skripala nařídila sama královna Alžběta, aby odvrátila smrtelné nebezpečí pro samotnou existenci Britského impéria, kdyby se snad Skripal se svými, v Británii nabytými, brisantními vědomostmi chtěl vrátit do svého milovaného Ruska. Tato fake- informace z kategorie chuzpe na kvadrát, má opravdu, ale opravdu, nevídané grády, to se zase musí uznat!

0 0
možnosti

11. 10. 2018 15:07
Re: Běsnění zvláštního druhu

Pan Schneider ze všech sil vymýšlí teorie, které by byly kritické vůči západu (s vyjímkou Trumpa, protože ten tak pěkně mluví o Putinovi) a nekritické vůči Rusku. Prostě mu na základě kriticikých analýz neustále vychází, že západu (s vyjímkou Trumpa) patří slova kritiky a odsouzení, kdežto rusku slova omluvy a pochopení.

Nepochybuji o tom, že ke stejnému závěru ho dovede jeho kritické myšlení i v budoucnu. On už sám sebe o pravdivosti výmyslů, které opakuje, již přesvědčil. Ovšem pan Léko mu okaté lhaní na České pozici nedovolí, to musí jinde. Na České pozici se to dělá chytřeji - odkazem na Aristotela, TGM nebo třeba Jana Husa dostává každá konspirační teorie punc kritické analýzy.

0 0
možnosti

11. 10. 2018 10:39
Kojzar analytikem

Zabrousil jsem na starší analýzy pana Schneidera, kde tento etalon žurnalistiky podle pana Léka došel k závěru

" ...než vyvodit definitivní závěr, že v Salisbury nešlo o novičok. Proto jsou jakékoliv další diskuse na téma novičok zcela liché" (viz článek Fake story o novičoku kolabuje).

K tomuto závěru se pan Schneider proanalyzoval 22.5.2018. Přitom již 12.4. potvrdila OPCW, že v Salisbury byl skutečně použit novičok. Na tom je nejzajímavější, že kritický přístup k informacím - podle novinářských standardů pana Léka - je v souladu s ignorováním informací, které se panu Schneiderovi prostě nehodí do krámu. Pan Schneider se ani na vteřinu nepokusil vypořádat se prací OPCW - on to ji prostě zcela vynechal ze své analýzy. Naopak lze ocenit, že pan Schneider se ve stejném článku věnuje rozboru inetrenetové prezentace tehdejší ministryně, jejímu psu (kterého pan analytik vyhodnotil jako "čokla") a její sociální inteligenci. Je až s podivem, že ve svém článku o Skripalovi tehdy pan Schneider

0 0
možnosti

11. 10. 2018 10:41
Re: Kojzar analytikem

(pokračování)

Je až s podivem, že ve svém článku o Skripalovi tehdy pan Schneider nerozebral módní styl paní ministryně.

Pan Léko je známý tím, že když někomu věří, tak texty on něho (nebo jeho okolí) publikuje bez pozorného čtení. Víra hory přenáší a ze sektářů analytiky dělá!

0 0
možnosti

11. 10. 2018 9:20
Nejlepší expert je dnes anonym

Základem zahraničního zpravodajství ve znormalizované žurnalistice bylo najít nějakého "experta" kritického vůči západu a dát mu rozsáhlý prostor. Relevantnost takového experta ověřit tehdy moc nešlo, ale většina čtenářů to nedělá ani dnes - ono to chtě nechtě zabere čas.

Po kolečku přes News Front (což je pozoruhodná zásobárna lží) a sputnik se tento rozhodovor dostal na mezinárodní úroveň konspirátorství a tedy až k Vám. A je už vlastně jedno, že skutečný autor je nedohledatelný, k exaltovanému výkřiku pana Schneidera stačí zjevně i nepodepsaný text - když šíří ten správný světonázor:

1) Když důkazy o vraždě nejsou, tak samozřejmě nelze obvinit rusko.

2) Když se důkazy objevují, tak také nelze obvinit rusko, protože kdyby to udělali ruští agenti, tak by jistě žádné důkazy nezanechali, protože ruští agenti jsou dokonalí jako Chuck Norris či rovnou Stierlitz.

Prostě žádné otázky, žádné rozpory, žádné nejistoty, žádné varianty, žádné pochybnosti ... prostě novinařina podle pana Léka: v

0 0
možnosti

11. 10. 2018 9:25
Re: Nejlepší expert je dnes anonym

Toto je reakce na příspěvek pana Duba doprovázený nadšením autora České pozice.

0 0
možnosti