Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Sázka na Gretu Thunbergovou se ukázala geniální

Místo urážek, že mládež podlehla greténismu, by bylo rozumné vést s 16letou švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunbergovou rozhovory a společně hledat odpověď na otázku, jestli několik století starý projekt kapitalismus je možné přeměnit na něco jiného. Otázkou ale zůstává, zda tyto změny bude možné provést v rámci demokracie.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

29. 7. 2019 3:01
Skutečně ubohý obraz o ciskutérech

Neschopnost reagovat na SKUTEČNÝ problém, o kterém tu píše Ištván Léko ukazuje

- intelektuální a mravní pokleslost těch, kteří se tu pouštějí do debaty a jen si honí vlastní ego trapnými útoky na statečnou studentku, přičemž nejsou schopní vymyslet nic chytřejšího, než dělali přesně komunisté: Gréta je jen loutkou v režii "temných sil".

- závažnost situace, v níž se nalézáme, protože KAŽDÉMU, kdo o ní poctivě uvažuje, tak je jasné, že systém založený na neustálém růstu zisku je NEUDRŽITELNÝ.

Jenomže všichni tihle "modří svazáci" si dovedou snáze představit konec světa než konec kapitalismu.

Nic to ovšem nemění na tom, že bez změny systému se lidstvo globálně řítí do .....

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

29. 7. 2019 8:36
Re: Skutečně ubohý obraz o ciskutérech

Pane Zajíci, naučte se číst než jako správný komsomolec všechny zurážíte. A neopisuje. Váš zápal pro věc má blízko k fanatismu.

0 0
možnosti
JP

28. 7. 2019 14:06
Novodobé sociální inženýrství

Nepochopil jste, ze psychicky uchylna Greta je vyuzivana psychicky uchylnymi socialisty, kteri chteji totalitne zachranovat svet za penize druhych, jakoby si lide sami nedokazali najit cestu. Typicky socialismus az komunismus, totalitarni spasonosna ideologie ktera uz tolik znicila.

0 0
možnosti
JZ

29. 7. 2019 2:54
Měl byste se podívat do zrcadla

Podařil se Vám vskutku "psychicky úchylný" příspěvek.

Příznačné pro něj je, že se sice tváříte jako kritik komunismu, ale reagujete přesně tak, jak reagoval ten lživý systém:

Cokoliv se mu nelíbilo, tak byl důsledek spiknutí nějakých temných sil v pozadí.

Vy a Vám podobní, tady jen ukazujete sovu zaslepenost.

Na rozdíl od Gréty nikdo z Vás nebyl schopný v Davosu i jinde žbleptnout ani slovo.

A myslíte, že to všechno "vyřešíte" jen trapnými útoky na studentku, která má odvahu říct: Král je nahý.

To, jak křečovitě a nenávistně reagujete, jen potvrzuje, jak přesně autor článku trefil do černého.

0 0
možnosti
IP

I. Patta 677

28. 7. 2019 9:11
M. Friedman má pravdu

že zisk je "až na prvním místě". Ekonomie zná jen peníze a pracovní sílu. To druhé jen proto, aby z pracovní síly vytřískala co nejvíce peněz. Ekonomům jsou sociální problémy doslova ukradené, nechápou je (řeči politiků-ekonomů o rodině a dětech jsou jen kouřová clona mající za úkol skrýt jejich skutečné smýšlení i systémovou neznalost sociální agendy). Ekonomie a ekonomové jsou jen stroje na peníze. Příklad? Místo výchovy dětí máme všichni spořit na zajištění stáří! Potřebná systémová změna se jmenuje SOCIÁLNÍ EKONOMIE.

0 0
možnosti
ZR

28. 7. 2019 8:51
Kousek vedle píše Roger Griffin

odborník na fašismus.

Základem mojí definice všech fašismů je, jak jsem už řekl, posedlost dekadencí a slabostí existující civilizace. Fašisté zvěstují kolaps, čekají jej každým dnem. Vše, co se děje, je dle nich důkazem počátku konce, jsou mistry apokalyptického vidění. Mají ho rádi. Volají proto po obrodě!

Nějak mi to sedí na ekologické aktivisty, čímž jako správný Čech já neříkám, že jsou to fašisti, to říká on. :-)

0 0
možnosti
ZR

28. 7. 2019 8:24
Rozplýváte se nad dítětem,

aniž byste chápali, že to dítě pracuje v něčích službách.

Geniální marketingový tah spočívá ve tomto faktu: Emoce vyvolají v těle chemické pochody, které znemožní rozumové uvažování. Vybuzená část mozku (amygdala) zná jen tři odpovědi - útok, útěk a strnutí. Tím zcela znemožní racionální uvažování. Gréta, fotky utopených dětí - to slouží jen k zamaskování manipulace.

Ano, člověk planetu přetváří, buďme proto opatrní, ale nedělejme revoluce, které většinou vylévají s vaničkou i dítě. Největší ekologické škody bohužel vznikají ve státech, kde na Grétu zvysoka ssssssssss.

Co se týká kapitalismu - kapitalismus a demokracie jsou spojené nádoby, stejně jako socialismus a totalita. Tak si vyberte pane Léko.

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

28. 7. 2019 9:02
Re: Rozplýváte se nad dítětem,

Pane Rychlý, v zásadě souhlas. Jen vysvětlete jak se Vám do té poslední věty vejde ČLR.

0 0
možnosti
MH

26. 7. 2019 16:50
Poslední molekuly kyslíku?!

On nám jako dochází kyslík?! :O Nepochopil pan Léko náhodou něco trochu špatně?

0 0
možnosti
JR

26. 7. 2019 14:33
Odpověď na otázku

zda systémové změny půjde udělat v rámci demokracie, je jednoduchá odpověď: NEPŮJDE!!!

Systémové změny jsou nutné a tím, že budou bolet...a to všechny, nepřistoupí na ně nikdo dobrovolně. Bude to ukrutně bolet jak střední třídu, která to bude muset zaplatit, bude to bolet bankéře a oligarchy, kteří budou mít menší zisky, bude to tak zvaně chudé, na které už nezbude tolik peněz, aby si žili svůj pohodlný život bez práce. Takže, kdo by na tyto systémové změny přistoupil dobrovolně a v demokratických volbách by variantu bolesti sám zvolil?

I ti mladí, kteří dnes "stávkují" za lepší budoucnost planety to dělají jen proto, že mají plná břicha a střechu u maminky nad sebou. Jakmile zjistí, že už nebudou moci létat na dovolené, že tatínek nebude mít peníze, aby je dotoval, že sdílená ekonomika (bydlení, auta a pod.) není nic komfortního, to jest, že život není stále se opakující mejdan, také poleví.

PS. No a když si v Evropě k tomu přidáme časovanou bombu, kterou jsou muslimští m

0 0
možnosti
IP

I. Patta 677

28. 7. 2019 9:23
Re: Odpověď na otázku

Není tomu tak. Systémové změny lze udělat sametově. Například politiky tolik obávanou důchodovou reformu lze provést v modu bank a jejich penzijních fondů jako křížovou cestu s vyústěním v krachu státních financí a důchodového systému resp. sociálního státu. Důchodovou reformu lze udělat, na základě znalostí ze sociální ekonomie, jako beznákladovou pro státní pokladnu, sociálně citlivou a řešící demografický problém.

0 0
možnosti
JS

J. Schneider

26. 7. 2019 11:20
Smutný obraz dávají čtenářské reakce,

vypovídá to i o čtenářské negramotnosti. "S holčičkou netřeba vést dialog" - přesně stejný argument používal předchozí režim na kritiku. Cítili se chytřejší a silní v kramflecích - a jak dopadli!

Autor však vyzývá k hledání odpovědí na otázky, a ty nehledá nikdo z reagujících. Stále jen kritika té holčiny, snaha ji zlehčit až zdiskreditovat, místo odpovědi (stejně tak se choval předchozí režim).

Nulová odvaha pohlédnout na realitu - stále jen řeči o periodických výkyvech počasí. Ano, loďka se vždycky houpala na vlnách, ale když s k tomu houpání přidá i posádka, může skončit špatně i to, co by loďka sama přestála.

Takže až dítě vytrhlo letargickou společnost z pohodlné konzumace. V tom je ten efekt - ve vybuzení reakce. Pokud možno inteligentní reakce. Avšak mnozí ze čtenářů jsou jistě nositeli mnohých titulů, učili se dobře. Jak je vidět, naučili se věci neužitečné. Problém není, zda se děvenka učí, ale co jí společnost k učení nabízí.

Díky, Ištváne, za odvahu něco takového napsat.

0 0
možnosti
RV

26. 7. 2019 13:53
Re: Smutný obraz dávají čtenářské reakce,

A jak chcete diskutovat s nemocnou dívčinou, která vychodila (snad úspěšně) základní školu, další vzdělávání považuje za nepotřebné a obsesivně vyžaduje, abychom panikařili? Když potřebuji doma, aby děti obdobného věku uklidily svinčík okolo sebe, tak jim vypnu internet. A udělají to hned. Požadujete, abychom to s Grétou udělali taky tak? Do plnoletosti jsou za ni odpovědni rodiče, třeba bychom měli domlouvat jim. Ale třeba by si nedali říct, protože své dítě používají k tomu, co sami nejsou schopni udělat.

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

26. 7. 2019 9:40
Ach

Vy staromilci.

0 0
možnosti

26. 7. 2019 7:58
Vidím to trochu jinak.

Se 16tiletou husičkou netřeba vést žádné rozhovory. Je nutno si uvědomit, že se jedná o mediální "celebritu", kterou stvořili jen novináři. Kdyby jich nebylo, ani pes by po ní neštěkl. Tím nechci v žádném případě oslabovat vůli lidí ve věci ochrany přírody. Pouze vidím řešení někde úplně jinde a hlavně jiným způsobem než vynášením do nebes vůle 16letých dětí.

0 0
možnosti