Lidovky.cz

Saxo Bank: Deset předpovědí na rok 2021

  11:58
Nevíme sice, které předpovědi dánské investiční banky Saxo Bank se naplní, ale lze souhlasit s názorem jejího hlavního ekonoma Steena Jakobsena: „Koronavirová pandemie zesílila všechny známé supertrendy, ale největší strukturální změny nastanou na trhu práce.“

Mají dlouhodobé předpovědi ekonomů smysl? foto: Richard Cortés, Česká pozice

Jak se blíží konec roku, vycházejí předpovědi pro rok příští. Nejzábavnější a nejvíce šokující bývají věštby dánské investiční banky Saxo Bank, jejíž analytici mají slušné renomé při vytipování události z kategorie „černá labuť“. Jde o překvapení z nastalé negativní události, kterou nikdo rozumně uvažující nepovažoval za možnou. K předpovědím Saxo Bank snad jen tolik, že loni o koronavirové pandemii nepadla ani zmínka… Podívejme se tedy na desetibodový scénář pro rok 2021.

Scénář

  • Za prvé, Amazon „koupí“ Kypr. Technologické firmy čelí útokům, jelikož mají příliš velkou moc a platí příliš malé daně. Amazon na to prý zareaguje tak, že své sídlo přestěhuje na Kypr, tedy do daňového ráje. A ostrovní stát díky daním od Amazonu může snížit státní dluh, který brzy přesáhne 100 procent ročního hrubého domácího produktu (HDP).
  • Za druhé, Německo zachrání Francii. Státní dluh Francie dosáhne až 120 procent HDP a intenzivně se zvýší i zadlužení soukromé sféry, která se pohybuje kolem 140 procent HDP země. Ačkoliv stát pomáhá, kde může, neodvrátí masové bankroty firem zejména v odvětví služeb, což vyvolá nejistotu u investorů, kteří se rozhodnou snižovat pozice ve francouzských bankách. Stát nebude schopen pomoci bankovní sféře, proto vloží svůj osud do rukou Němců, kteří by měli povolit Evropské centrální bance, aby vytiskla tolik eur, kolik bude třeba na záchranu francouzských bank.
  • Za třetí, technologie blockchain vymýtí fake news. Příští rok prý přinese tolik falešných zpráv, že mediální firmy na to budou muset reagovat. Řešením bude technologie blockchain, která se používá jako účetní kniha kryptoměn. Právě Facebook či Twitter mají do této technologie investovat hodně peněz, aby zabránily šíření dezinformací.
  • Za čtvrté, nová čínská digitální měna otočí tok kapitálu. Čína bude pokračovat v digitální revoluci a v nastolení bezhotovostního světa, což prý umožní cizincům dostat se na tamní kapitálový trh bez omezení. Splnil by se tím sen čínských komunistů, kteří si přejí, aby se měna jüan mohla stát globálním konkurentem dolaru.
  • Za páté, začnou se stavět lokální jaderné elektrárny. Pokud svět bude chtít udržet ekonomický růst uplynulých desítek let, nevyhne se radikálním řešením v oblasti energetiky, protože alternativy navržené zelenými aktivisty prý nebudou stačit. Objeví se technologie umožňující stavět malé jaderné zdroje.
  • Za šesté, lidé masově opouštějí velkoměsta. Koronavirová pandemie zvýší rozdíly v příjmech a výdělek jedné osoby nebude stačit na uživení rodiny. Proto vlády začnou zavádět základní příjem. Dále práce z domova bude pro část podniků akceptovatelná, což přinese stěhování lidí z drahých měst na venkov. Tento trend by negativně dopadl na realitní firmy a developery ve velkých městech, protože by neměly komu prodat či pronajmout nadbytečné kapacity.
  • Za sedmé, kreativita místo technologie. Firemním trendem uplynulých let bylo dostat technologie k co nejvíce lidem, aby se tím zvýšila konkurenceschopnost a zisk. Jenže právě díky tomu roste počet lidí, kteří z těchto změn neprofitují. Zabránit růstu nespokojených je možné prý jen tím, že kreativita, hobby, umění a vzdělávání dostanou větší prostor.
  • Za osmé, fungující vakcína zničí část firem. Honba za ziskem vedla k tomu, že investoři používají čím dál riskantnější metody. Jakákoliv pozitivní zpráva o vakcínách vyvolá růst akcií, což povede k přehřátí ekonomiky. V této situaci by rostla nezaměstnanost a inflace, Fed by podporoval dlouhodobé investice, což by vyvolalo růst úroků pro více riskující firmy, tedy i vlnu bankrotů.
  • Za deváté, kovem roku bude stříbro. Důvodem jsou solární projekty, které hodlá podporovat nejen administrativa prezidenta USA Joea Bidena, ale také Evropská unie a Čína.
  • Za desáté, nové technologie pomohou rozvojovým zemím. Satelitní internet, který buduje firma Space X, přinese kolaps cen na trhu a zvyšování rychlosti připojení, z čehož mají profitovat i rozvojové státy.

Nevíme sice, které z předpovědí analytiků Saxo Bank se naplní, ale můžeme souhlasit s názorem hlavního ekonoma banky Steena Jakobsena: „Koronavirová pandemie zesílila všechny známé supertrendy, ale největší strukturální změny nastanou na trhu práce.“

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.