Lidovky.cz

Rychlý internet bude, když politici zjednají pořádek

  17:43
Voliči potřebují gigabitové sítě a přínos, který je s nimi spojený. Operátoři jsou připraveni vzít krumpáče a lopaty, stavět sítě a pomoci digitalizovat Česko. Potřebují však od zákonodárců, aby podpořili návrhy, které proces zrychlí a usnadní.

Internet a síťová neutralita. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Řada z nás si vzpomene, že za minulého režimu se na zřízení telefonu domů čekalo i více než osm let a nedalo se dovolat, když zrovna volali sousedi. To už díky mobilům neplatí. Ale aby pevné i mobilní sítě fungovaly rychle, musíme kopat a stavět – a v tu chvíli narážíme na ozvěny doby minulé. Digitalizace české ekonomiky a společnosti potřebuje nejen mobilní, ale i kvalitní pevnou síť a slovem „kvalitní“ myslím optickou.

Bez ní se neobejdou ani moderní mobilní sítě, protože pro převratné rychlosti v mobilech je nutné základnové stanice připojit optickými kabely. Operátoři se k tomu hlásí. T-Mobile je už druhý rok největším stavitelem optiky v zemi, loni jsme připojili nově gigabitovou sítí 70 tisíc domácností, které získaly možnost připojit se gigabitovými rychlostmi. Ze všech nově zbudovaných optických přípojek jde za námi asi polovina. Letos chceme postavit dalších sto tisíc.

Odlišný přístup úředníků

Postavili bychom mnohem víc, kdyby nám stát neházel klacky pod nohy. Dlouhé měsíce i roky čekáme na povolení, razítka, posudky a další byrokratické libůstky. Když už to vyjde, řadu státních organizací napadne, že by si mohly na náš úkor vylepšit rozpočet, a naúčtují nám vysokou cenu za služebnosti – poplatky vlastníkovi pozemku, že strpí na svém pozemku sítě elektronických komunikací –, která návratnost investice posune k věčnosti.

Vidíme velký rozdíl v přístupu politiků a úředníků. Zatímco demokraticky zvolení zástupci lidu chápou velmi dobře, že je třeba postavit sítě co nejrychleji, řada ministerských byrokratů často nechce nic změnit.

Vidíme velký rozdíl v přístupu politiků a úředníků. Zatímco demokraticky zvolení zástupci lidu chápou velmi dobře, že je třeba postavit sítě co nejrychleji, řada ministerských byrokratů často nechce nic změnit. Ukázat to lze na projednávání klíčových norem ve sněmovně, zákona o elektronických komunikacích a stavebního zákona.

Pozměňovací návrh poslance Petra Dolínka ke stavebnímu zákonu, kterým by se zařadily takzvané přípolože (internetové sítě položené vedle existující liniové infrastruktury) mezi „drobné stavby“, by zrychlil stavbu až o rok, náklady snížil o desetinu a operátoři by díky tomu pokryli ročně optikou asi o 50 tisíc domácností víc.

Operátoři (menší i větší) a jejich asociace jsou velcí podporovatelé návrhu, ministerstvo průmyslu a Český telekomunikační úřad také, ale ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo zemědělství jsou proti z malicherných, formalistických a zcela zástupných důvodů. Další pozměňovací návrh poslance Martina Kupky k zákonu o elektronických komunikacích by pak stanovil, že státní organizace si mohou účtovat za služebnosti maximálně částku určenou znaleckým posudkem.

Přemýšlení v širších souvislostech

V současnosti si často účtují částky mnohonásobně vyšší. Jde o ustanovení, které si vláda dala do akčního plánu, kterým deklarovala zájem urychlit budování telekomunikačních sítí, proto by se dalo očekávat, že ministerstva ho podpoří. Jenže návrh se nelíbí pro změnu ministerstvu financí, které počítá každou korunu, v tomto případě asi 110 milionů ročně, které by operátoři ušetřili – a pokryli dalších až 40 tisíc domácností optikou, protože návratnost našich investic by byla lepší.

Že by se díky rychlejší digitalizaci také rychleji obnovila ekonomika, je ministerským byrokratům jedno. Poslanci a poté senátoři proto stojí před volbou, která je jednoduchá. Buď budou poslouchat úředníky na ministerstvech, kteří vidí jen svá čísla a partikulární zájmy, nebo budou přemýšlet v širších souvislostech.

Že by se díky rychlejší digitalizaci také rychleji obnovila ekonomika, je ministerským byrokratům jedno. Poslanci a poté senátoři proto stojí před volbou, která je jednoduchá. Buď budou poslouchat úředníky na ministerstvech, kteří vidí jen svá čísla a partikulární zájmy, nebo budou přemýšlet v širších souvislostech – vzpomenou si na vládou schválené strategické dokumenty a státnicky podpoří to, co reálně potřebují jejich voliči.

A to jsou gigabitové sítě a zásadní přínos, který je s nimi spojený pro každého českého obyvatele. Operátoři jsou připraveni vzít krumpáče a lopaty, stavět sítě a pomoci digitalizovat Česko. Potřebují ale od našich zákonodárců, aby podpořili návrhy, které celý proces zrychlí a usnadní, a aby se nebáli překonat odpor ministerských úředníků.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.