Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

RŮŽIČKA: Cynismu je třeba se vzepřít. A to vyžaduje odvahu

Co znamená žít v pravdě a milovat člověka? Proč je demokracie lepší než osvícená a benevolentní diktatura? Nakolik lze ukrajovat z osobní svobody? Na tyto důležité otázky není Adam Růžička zvyklý odpovídat, ale chce se to naučit, poněvadž na těchto odpovědích záleží.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

1. 1. 2019 1:10
Pane autore

děkuji za upřímnou snahu o myšlení, hledání a nenaskakování do rozjetého vlaku.

0 0
možnosti
AR

2. 2. 2019 14:27
Re: Pane autore

Děkuji za laskavá slova.

0 0
možnosti
JZ

31. 12. 2018 23:10
Hodnoty bez kořenů neobstojí

Je velmi dobře, když se kdokoliv začíná ptát tak, jako autor článku.

Tomáš G. Masaryk je dnes možná ještě inspirativnější, než v době 1.republiky, kdy ho sice většina uctívala, ale málokdo ho poslouchal, natož, aby četl, co napsal, a přemýšlel o tom.

Takže pro start pokládám za podstatné si dát před oči a vzít vážně SKUTEČNÁ východiska Masarykova pojetí demokracie:

• Nejhlubší argument pro demokracii – víra v člověka, v jeho hodnotu, v jeho duchovost a v nesmrtelnou duši. Eticky je demokracie zdůvodněna jako politické uskutečňování lásky k bližnímu.

• Demokracie pravá, založená na lásce a úctě k bližnímu a bližním všem, je uskutečňováním božího řádu na zemi.

• Demokracie není jen formou státní, není jen tím, co je napsané v ústavách; demokracie je názor na život, spočívá na důvěře v lidi, v lidskost, v lidství. Řekl jsem jednou, že demokracie je diskuse. Ale diskuse právě je možná jen tam, kde si lidé navzájem důvěřují a poctivě hledají pravdu. Demokracie, to je hovor mezi rovnými, přemýšl

0 0
možnosti
JZ

31. 12. 2018 23:16
Re: Hodnoty bez kořenů neobstojí

přemýšlení svobodných občanů před celou veřejností – slovo „parlament“ má krásný smysl, jen je učinit tělem.

Hodnoty bez zakotvení v TRANSCENDENCI jsou jako květiny odervané od kořenů. Mají-li být skutečně lidmi chápány jako nutné cíle jejich snažení, musí je pokládat za minimálně stejně "pevné", jako principy přírody nebo logiky. Jako dar ze sfér, které zásadně překračují naše lidské výmysly.

Jinak s nimi zacházejí stejně, jako s lidským právem: snaží se ho všude možné obcházet.

0 0
možnosti
MP

30. 12. 2018 10:31
Cynismus a výsměch...

Máte pravdu. A u nás, starších, kteří leccos pamatujeme a posuzujeme záležitosti s nadhledem, to posměváčství, cynismus a vyzvedávání ošklivosti nad krásou (v politice, v umění - a nejen tam),

vyvolává pocit trpkosti, znechucení a smutku. Už se zase uchylujeme do svých mikrosvětů a rezignujeme na společenskou aktivitu - ve všech směrech), protože za poukazování na tyto jevy které paralyzují naši společnost, sklízíme jen opovržení, výsměch a urážky. Díky za článek.

0 0
možnosti
AR

2. 2. 2019 14:26
Re: Cynismus a výsměch...

Děkuji za reakci. To posměvačství a jízlivost mi u mé generace ohromně vadí a naprosto Vás chápu. Doufám však, že se to postupem času obrací.

0 0
možnosti