Lidovky.cz

Ruským motorkářům by měl být průjezd zakázán

Vladimír Putin

  17:23
Je povolení cesty proruských motorkářů projevem síly naší demokracie anebo naší slabosti? Spíše slabosti. Zdůvodňuje Pavel Svoboda.

Vladimir Putin (uprostřed) vede kolonu Nočních vlků (archivní snímek z července 2010). foto: ČTK

Českem má projíždět kolona proruských motorkářů. Proti motorkám nic nemám, i když mě štvou ve městě tu a tam hlukem a jako řidiči mi jejich kolony občas překážejí. Má-li jejich průjezd být ale propagací Putinova režimu, přeji si, aby jejich průjezd byl zakázán z důvodu propagace názorů směřujících k potlačení demokracie, lidských práv a svobod. Nerad bych, aby za měsíc projížděla kolona Kim Čong-una a v létě pak motorkáři s vlajkou Islámského státu. Každá legrace má své meze.

Nedávno projela Českem americká spojenecká kolona. Namítnete možná: když mohly projet jejich zbraně a demonstrovat naše spojenecké svazky, proč by nemohla projet kolona motorkářů cizích občanů a demonstrovat odpor k našim spojeneckým svazkům?

Putinovská propaganda

Putinovské propagandy máme v naší zemi tolik, že se v ní topíme i bez motorkářů. Žádný stát ve střední Evropě není tak dobře prokrven ruskou propagandou (protiamerickou a protiunijní) jako ten náš. Ti motorkáři mají vzbuzovat sympatie k režimu nevychovaných oligarchů – k režimu, který obsazuje vojensky cizí území, porušuje mezinárodní právo i lidská práva.

Putinovské propagandy máme v naší zemi tolik, že se v ní topíme i bez motorkářů. Žádný stát ve střední Evropě není tak dobře prokrven ruskou propagandou jako ten náš.

Je povolení průjezdu takové kolony projevem síly naší demokracie („my to ustojíme“), anebo naší slabosti? Podle mého názoru by to bylo projevem slabosti. Tváříme se, že je nám to jedno a že jsme silní. Nejsme. Máme změklé hlavy z Putinových hrozeb. Bude to ještě horší.

Budou se dovolávat svobody projevu a svobody vyjadřování. Oni? To je paradox: budou s pomocí naší svobody projevu podporovat režim, který svobodu projevu hubí a její představitele střílí na ulici (naposledy Boris Němcov). V právu platí maxima, že se ho nemůže dovolávat ten, kdo ho porušuje. V opačném případě i pro nás platí paralela s Leninem, podle něhož kapitalisté sami prodají dělníkům i ten provaz, na kterém je dělníci oběsí.

Jsem právník, vidím to jako – mimo jiné – právní problém. Nedovolme zneužití lidských práv k protiprávním cílům, ostatně taková propagace je trestná i podle našeho práva. Tak jaképak copak.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.