Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Rusko v dějinách mnohokrát zvítězilo a bylo poraženo. A mnohokrát bude

Na článek Václava Makrlíka Proč Západ nenávidí Rusko aneb Historická fakta o ruské rozpínavosti zareagoval Roman Joch. Dle něho Rusko nebylo vždy mírumilovné, neagresivní a neexpanzionistické..
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Polsko-Ruské vztahy bych vynechal - oni Poláci taky došli až do Moskvy a okamžitě začali pokatoličťovat. Na čemž skončili a Rusové je vyhnali. Trvalo ale to vyhánění věru dlouho.

Dělení Polska... No, Rusko obsadilo zeména země osídlené Bělorusy a Malorusy (slovo Ukrajinec bylo tehdy nadávkou, asi jako v Čechách "psohlavec"). Co se týče svobody v rakouském záboru, tedy "Královskví haličském a vladiměřském" (aby nic nepřipomínalo Polsko), polští pani měli svobody tolik a tak ji využívali, že když se v roce 1846 vzbouřili, stačilo hodit mezi polské chlopy informaci, že císař panské povstání nepodporuje - a polští chlopi pobili kolem tisícovky polských panů (a jejich rodin) a svezli je na náměstí do Tarnowa. Taky svoboda...

Finsko... Finové, "plemeno čudské", žili po staletí pod švédskou nadvládou a Rusové jim pomohli se té nadvlády zbavit. Finové si mohli ponechat své luteránské náboženství a teprve pod "ruskou knutou" mohlo proběhnout finské národní obrození, Švédové nikdy nic podobného nedovolili. Finský národ

0 0
možnosti

Finský národní epos Kalevala (vlastně Ohlasy písní finských) vznikl až v této době. Velkoknížectví finské byl první finský stát, byť v personální unii s Ruskem, v historii vůbec. Však taky Finy ani nenapadlo zbourat pomník Alexandra I. v Helsinkách

Na začátku I. světové války Rusko prostě splnilo povinnost, vyplývající ze smlouvy se Srbskem, napadeným Rakousko-Uherskem.

Polsko ve 20.století bylo umělý konstrukt, který nejdřív vyhlásilo Německo na území sebraném Rusku, až později je uznala i Dohoda. A Poláci pod Pilsudským došli až ke Kyjevu, protože podle něj "Polsko nemůže existovat bez Dněpru". Nakonec obsadili velké kusy Bílé a Malé Rusi - ale třeba by Ukrajina mohla "vrátit" Polsku Halič včetně nejroduvernějších Ukrajinců.

Je třeba pokračovat?

0 0
možnosti

Přes spoustu nepřesností je základní premisa článku, že se Rusko mnohokrát chovalo jako agresor a často prohrávalo, správná. Nicméně nejde z ní vyvodit, že má jakoukoliv povinnost odevzdávat za hubičku Západu své nerostné a surovinové bohatství (paní Albright: Rusko má surovin pro potřeby jednoho národa příliš moc) a v tomto sporu se Západem není agresorem. Rusko má moc a velkých atomových bomb a být vůči němu kanónenfutr zájmů nějakých chamtivých darebáků zpoza oceánu, mne láká tedy doopravdy hodně málo.

0 0
možnosti

ano, má, Však oni jim to Číňani vyzuzají.

0 0
možnosti
Foto

5. Belgie odmítně německé ultimatum na volný průchod německé armády na Francii a začne se bránit. Německo páchá od prvního dne válečné zločiny.

6. Britská vláda jako signatář smlouvy o neutralitě Belgie z roku 1830 vyšle ultimátum Německu, aby shodně jako v roce 1939 do 24 hodin Belgii (v roce 1939 Poslko) vyklidilo. Německo to neudělá a Británie je k Vilémovu (Hitlerovu) zděšení ve válce.

7. Rusko nevypovídá válku R-U, ale opačně tuším 5. srpna.

0 0
možnosti

1) V "Katyni" vraždili Němci. (uvozovky, protože to bylo v Kozích Horách.) Není nic, co by se dalo považovat za důkaz, že to bylo SSSR.

2) 1. světovou vyprovokovala Velká Británie a na Německo to spadlo jen pro malou opatrnost (vlastní a Ruska). Byl to od začátku záměr Velké Británie dostat do vzájemné války Německo a Rusko.

3) Protože Velká Británie svých cílů nedosáhla, snažila se to zopakovat. Po neúspěchu v Janově ofenzívu zahájili v Locarnu. Poslední dobou mám čím dál větší pocit, že v roce 1928 jim to zarazili Američani. Ale od roku 1936 Britové silně tlačili na pilu - nejprve Španělsko, potom Mnichov - v obou případech záměrně posílili Německo. Potom mělo Německo zaútočit na SSSR, ale cuklo. Povedlo se jim to až v roce 1941. Hess - co tam vlastně dělal? Dohodl 3 roky klidu a ty také Němci dostali!!

0 0
možnosti
Foto

Dílo páně Makrlíka je hodně proruský blábol opravdu hodící se na Aeronet a podobné weby. A že rusko níkoho nelikvidovalo? A co vraždění v Katyni a jeho následné padesátileté zatloukání?

Odezva pana Jocha je zcela na místě, pouze bych si jej dovolil opravit ve věci sledu vyhlašování války na přelomu července a srpna 1914:

1. R-U 28. července vyhlašuje válku Srbsku po zaslání nepřijatelného ultimáta, na jehož všechny body až na jeden Srbsko odpovědělo kladně. Nebylo mu to nic platné.

2. Na to Rusko vyhlásilo částečnou a o dvanáct hodin později všeobecnou mobilizaci. Následovala série telegramů mezi císařem Vílémem a carem Mikulásem "Milý Nicky" a Milý Willy"

3. 1. srpna vypovídá Německo válku Rusku

4. Protože Francie je spojencem Ruska a němcký generální štáb má vypracován dopodrobna Schlíieffenův plán, tak musí postupovat podle něj, tedy nejprve zaútočit přes Belgii na Francii a proto pod zcela vylhanými záminkami vyhlási válku Francii 3. srpna.

5. Belgie odmítně německé ultimatum na volný

0 0
možnosti

Autor je ... co vlastně? Blb, anebo gauner? V tom nejlepším případě neználek. Žvaní pitomosti. A jedna zažraná pitomost: Rjurik (podle DNK) pocházel z Polabských Slovanů/Rasénů.

0 0
možnosti

Maličko ohledně Polska: Polsko bylo prvním agresorem vůči Rusku, dostali se až do Moskvy (a dosadilo na trůn Lžidimitrije), takže kočkování Poslko-Rusko není zdaleka o jednom agresorovi a jednom chudáčkovi napadeném. Jsem ráda, že pan Joch dodal na konci článku, že se podobně chovaly i jiné mocnosti. Ohledně Finska - možná by dnes Finové ani neexistovali, pod švédskou nadvládou byli považováni za podřadné etnikum a švédizováni. Rusko, při všem, jak dokázalo být k lidem hnusné, nechalo Finy být Finy. Zkrátka není to jednoznačné. Ale samozřejmě platí, že expanzivní bylo stejně jako jiné mocnosti (Francie se také nesjednotila úplně mírovou cestou a Bismarckovo sjednocení Německa bylo místy i krvavé. Dalo by se hovořit i o jiných velkých státech).

0 0
možnosti

Rusko nikdy žádný národ, nebo kmen nevyhlazovalo. Dokonce ani Romanovci, kteří jinak mají na triku dost špinavostí.

0 0
možnosti

Chudák Joch se potřeboval před obědem vyblít ,to je vše.

0 0
možnosti

Mně se líbí oba články, netřeba je za každou cenu stavět proti sobě; oba totiž ukazují kus pravdy. No a nežijeme za Rurikovců, žijeme dnes a já jsem rád, že v Rusku vládne prezident, který jakéhokoli jiného světového politika strčí hravě do kapsy a současně drží tamní generály na uzdě.

0 0
možnosti

"Rusko není o nic méně nebo více rozpínavé oproti ostatním velmocím, ...Rusko není o nic větší čert ve srovnání s ostatními". Až na to, že "ostatní" (nejspíš Španělsko, Portugalsko, Holandsko, V. Británie, Francie) svou rozpínavost dávno dobrovolně či nedobrovolně odložili, zatímco Rusko je rozpínavé dodnes (Čečna, Osetie, Moldávie, vých. Ukrajina, Krym). Už se "rozepnuli" na největší zemi světa a pořád to nestačí.

0 0
možnosti

Patří k p. Dorotíkovi, nedával jsem pozor.

0 0
možnosti

Z38d33. 48M56e70i89s34n44e28r

27. 2. 2021 15:58

Primárně Rusko a většina Rusů nenávidí Západ mnohem víc, než Západ Rusko a většině lidí na Západě je Rusko víceméně u zadku.

Obdivuji Jocha že si dal tu práci a na toho chudáčka zareagoval.

0 0
možnosti

Ono je to spíš naopak. Rusům je "Gejropa" vítekde..., zatímco západní ratlíci (na zámořský pokyn) štěkají a štěkají.

0 0
možnosti

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...