Lidovky.cz

Rusko a Západ by se měly spojit proti Islámskému státu

USA

  18:00
Euratlantické společenství a Ruská federace se v boji s radikálními islamisty potřebují. Česká zahraniční politika by měla vzít ohrožení islamisty vážně – pochopit hierarchii hrozeb a trvat na změně postupu mezinárodního společenství.

Boj proti Islámskému státu (ilustrační fotografie). foto: ČTK

Ocitáme se v hybridní válce, jež se neodehrává mezi státy. Hranice mezi bezpečím a ohrožením se dnes stanovuje jinak než v minulosti. Pro asymetrické konflikty je typické, že jejich vývoj nelze předvídat, mohou přicházet z různých směrů, hrozby a rizika mívají rozličné podoby.

Doprovodným jevem hybridního konfliktu je boj ozbrojených skupin, přičemž je velmi komplikované, a pokud vůbec možné, je usměrňovat a vnucovat jim svou vůli. Nejde o střet pravidelných armád s generálními štáby a vrchními veliteli.

Součást jedné civilizace

Válka v Ukrajině je vyústěním globálního konfliktu Evropské unie, která usiluje o rozšíření o další země bývalého Sovětského svazu, a Ruska, jež se snaží posílit vliv na území, kde se mluví rusky. Ukrajina je obětí tohoto konfliktu. Bohužel tato válka zvyšuje nedůvěru mezi silami, které je třeba spojit ve válce s radikálním islamismem – Islámským státem (IS). Navzdory všem rozdílům v pojetí právního státu, jsou EU a Rusko součástí jedné civilizace.

Válka v Ukrajině ohrožuje západní civilizaci. Rusko je odpovědné za vyzbrojování separatistů, USA uvažují o vyzbrojení ukrajinské armády. Z dějin známe další vývoj. Nejprve se zbraněmi přicházejí instruktoři a vojenští poradci a poté je dostávají i místní jednotky.

Navzdory všem rozdílům v pojetí právního státu, jsou Evropská unie a Rusko součástí jedné civilizace

Pokud by se tento scénář uskutečnil, pravděpodobně by se souhlasem ústřední ukrajinské moci několik kilometrů od ruských hranic vznikla základna armády USA. To by bylo pro Rusko těžko přijatelné. Válku v Ukrajině je třeba ukončit. To je výzva pro EU, Rusko a Ukrajinu. Pokračování konfliktu, odhlédneme-li od nepřijatelnosti zabíjení jako takového, není v zájmu žádné strany vzhledem k válce s islámským terorismem.

Západ včetně Ruska ohrožují zradikalizovaní islamisté, kteří působí mezinárodně – kdekoliv na území Evropy i mimo ni. Islamistické teroristy je třeba zastavit, což však bez boje nepůjde. O západní civilizaci je třeba se utkat. Bojovníci IS vraždí rukojmí, nemilosrdně zabíjejí a vyhánějí jinověrce z obsazených území. Jsou radikálně rozpínaví a sami se nezastaví.

Souhlas Rady bezpečnosti OSN

Za chybu a alibismus České republiky považuji angažmá v boji s Islámským státem prodejem zbraní jedné straně, v tomto případě Kurdům. Je však naivní se domnívat, že si válku vyřeší znepřátelené strany, že Kurdové porazí islamisty. Válka s radikálními islamisty je totiž také globální s terorismem. V boji s ním je nutné zpřísnit kontroly na přístupových cestách do Evropy a provést další opatření k posílení bezpečnosti.

Boj s radikálními islamisty zejména vyžaduje silovou akci mezinárodního společenství, k níž je však třeba souhlas Rady bezpečnosti OSN

Tento boj však vyžaduje více – zejména silovou akci mezinárodního společenství, k níž je však třeba souhlas Rady bezpečnosti OSN. Ta v souladu s mezinárodním právem a na základě článku 42 Charty OSN „může podniknout takové akce leteckými, námořními nebo pozemními silami, které považuje za nutné k udržení nebo obnovení mezinárodního míru a bezpečnosti. Takové akce mohou zahrnovat demonstrace, blokádu a jiné operace leteckými, námořními nebo pozemními silami členů OSN.“ O takový postup má ČR aktivně žádat.

Úspěšná akce proti radikálním islamistickým silám ale bez podpory Ruska, stálého člena rady bezpečnosti, nebude možná. Společně s Ruskem je proto třeba dosáhnout alespoň toho, že Čína nepoužije právo veta. Jen tak bude moci rada bezpečnosti rozhodnout.

Šíření strachu

Je třeba ukázat, jakou oběť je západní civilizace ochotná za tři základní hodnoty přinést – právo na život, svobodu a na vlastnictví. Západní civilizace bude silná, jen když v ní bude vládnout právo, a nikoli politická zvůle jakkoliv ideologicky zdůvodňovaná.

Islamistický terorismus útočí na náš život, svobodu a vlastnictví a ohrožuje právní stát, přičemž jeho cílem je šířit strach

Islamistický terorismus útočí na náš život, svobodu a vlastnictví a ohrožuje právní stát, přičemž jeho cílem je šířit strach. Odpovědí na teroristické útoky je radikalizace politické scény, její ideologizace, odmítání rovnosti lidí v důstojnosti a právech bez ohledu například na původ, náboženství, barvu pleti, národnost a podobně.

Nesmíme umožnit zničení právního státu v Evropě. Proto je střet s radikálním islamismem vážný, přičemž Rusko a země euratlantického společenství se v něm potřebují, a proto by k sobě měly najít cestu. Česká zahraniční politika by měla vzít ohrožení islamisty vážně – pochopit hierarchii hrozeb a trvat na změně postupu mezinárodního společenství. Bez rizika to však nebude možné.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.