Lidovky.cz

Rtuťová tolerance zvyšuje nevýhodnost prodeje elektrárny Počerady

Elektrárna Počerady. foto: MAFRA

Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo vyhlášku, jež uhelným elektrárnám umožňuje odečíst 40 procent z naměřených hodnot toxické rtuti. Touto změnou pravidel v neprospěch zdraví a životního prostředí zvětšilo nevýhodnost prodeje elektrárny Počerady.
  17:46

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zveřejnilo změnu vyhlášky, která uhelným elektrárnám umožňuje odečíst 40 procent z naměřených hodnot toxické rtuti jako „nejistotu měření“, a snáze „splnit“ limity na ochranu zdraví lidí. Ekologické organizace to považují za nehorázné, zdraví lidí dostalo na frak kvůli pohodlí a výdělkům uhlobaronů.

Bezprostřední výhoda pro znečišťovatele nastává v případě elektrárny Chvaletice. Tu od roku 2014 vlastní firma Sev.en Energy miliardáře Pavla Tykače a dělá vše pro minimalizaci nákladů na ochranu zdraví a maximalizaci výroby a zisku. Aktuálně se domáhá také výjimky z limitů pro rtuť a rozsáhlá tolerance měření jí dá ještě větší prostor. A také pojistku, pokud MŽP na rozdíl od pardubického krajského úřadu omezí nehoráznou představu vedení elektrárny o rozsahu neplnění nového limitu.

Možnost vydělat

Nová vyhláška je příležitostí ulehčit si od povinnosti snížit znečištění i pro další uhelné elektrárny. Asi nejdůležitější je pro největší zdroj rtuti a skleníkových exhalací u nás – elektrárnu Počerady. Pro ČEZ, jenž zastaralou elektrárnu provozuje, je teď jednodušší zvládnout nové limity pro rtuť. K tomu se přidala možnost zvednout si takzvaný emisní strop pro škodlivé oxidy dusíku. ČEZ totiž nevyužije strop pro toto znečištění v elektrárně Prunéřov a dle platných předpisů může zde ušetřené škodliviny vypustit jinde.

Právě tento přenos do Počerad mu nedávno posvětil Krajský úřad Ústeckého kraje pro letošek i příští rok. Zdraví i klima „chrání“ děravé zákony a úřady více zajímají tučná konta fosilních firem. To není nic nového. Mnohem zajímavější je, jak se těmito změnami mění hodnota uhelné elektrárny Počerady, kterou chce ČEZ prodat, a to Pavlu Tykačovi, a jak se mění rizika, která prodej přinese státu a občanům.

Několikaletý provoz elektrárny Počerady generující ročně stovky milionů čistého zisku většinově státní ČEZ zvládne a může na ní ještě značně vydělat. Naopak prodej by nejen poškodil strategický zájem státu uchovat dostupné uhlí pro efektivnější využití v modernějších elektrárnách a teplárnách.

Provoz staré uhelné elektrárny bude kvůli novým úlevám od státu levnější a snazší, než se čekalo. Prodej je pro stát nyní tedy ještě méně výhodný, než se zdálo nedávno. Šéfové ČEZ v roce 2015 označili na základě propočtů od bank a konzultačních společností prodej Počerad za nevýhodný. Aktuální snahu prodat elektrárnu za mnohem nižší cenu odůvodňují změnou situace na trhu. A rozsáhlá výjimka z povinnosti chránit zdraví mění situaci (a dokonce pravidla) na trhu.

Několikaletý provoz elektrárny Počerady generující ročně stovky milionů čistého zisku většinově státní ČEZ zvládne a může na ní ještě značně vydělat. Naopak prodej by nejen poškodil strategický zájem státu uchovat dostupné uhlí pro efektivnější využití v modernějších elektrárnách a teplárnách.

Nejdůležitější však je, že dlouhodobý provoz uhelné elektrárny bude v režii obchazeče limitů a pravidel škodit ještě více, než jsme se obávali. Ministerstvo životního prostředí zvětšilo změnami pravidel hry v neprospěch zdraví a životního prostředí nevýhodnost prodeje elektrárny Počerady a přidalo další důvod pro její uzavření za několik let.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.