Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rozvrátí slíbená úroveň učitelských platů opravdu veřejné finance?

V Základní škole Antonína Čermáka v Praze 6 učitelé standardním způsobem rozdali 28. ledna 2021 pololetní vysvědčení žákům prvních a druhých tříd. foto: ČTK

Vládě bývalo stačilo loni nerušením superhrubé mzdy nesnižovat daně z příjmů o 100 miliard korun a ministryně financí Alena Schillerová teď nemusela růst učitelských platů v roce 2022 zpochybňovat.
  17:31

Pokud by prošel návrh zákona zavazující budoucí vlády k udržení učitelských platů na úrovni 130 procent průměrných mezd v ekonomice, bylo by to za cenu brutálních škrtů ve státním rozpočtu. Takto nedávno poslancům hrozila ministryně financí Alena Schillerová. Uzákonění poměru učitelských platů k průměrné mzdě sněmovna schválila koncem ledna na návrh Pirátů, když pro to hlasovali poslanci všech stran s výjimkou ANO.

Snahu Pirátů zakotvit vyšší platy učitelů zákonem ministryně označila za nezodpovědnou. Piráti prý oponovali, že to nevymysleli, ale CERGE-EI. Ministryně zároveň připomněla, že současná vláda již slib zvýšit učitelské platy na 150 procent jejich původní výše (v roce 2017) splnila a průměrný plat učitelů je dnes 46 tisíc korun měsíčně. Návrh zákona sněmovna po jeho návratu ze Senátu neschválila. Namístě je do věci vnést více světla.

Dlouhodobě věrohodný závazek

Na rekordně nízké relativní platy českých učitelů upozorňují každoroční studie IDEA při CERGE-EI již od roku 2015. S návrhem na zákonnou garanci relativní úrovně učitelských platů tedy skutečně přišlo CERGE-EI, společné akademické pracoviště Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Bylo to v předvolební studii v létě 2017, která upozorňovala na dlouhodobě extrémně nízkou úroveň relativních učitelských platů a dlouhodobé nenaplňování politických slibů dosavadních vlád.

Pointou je, že věrohodný výhled atraktivních učitelských platů zvýší zájem o vysokoškolskou přípravu na profesi mezi intelektuálně nadanými mladými lidmi a že školy a ředitelé si budou moci v budoucnu vybírat ty lepší z nich. A zároveň že ti nejlepší nebudou ze školství záhy odcházet za lepším. Protože to je proces na desítky let, musí být závazek výše platů dlouhodobě věrohodný.

Návrh na zákonné navázání učitelských platů na mzdy v ekonomice tedy motivovalo nahromadění obrovské společenské nedůvěry k politickým slibům a neblahé dopady na zájem o učitelskou profesi. Pointa požadavku na zvýšení a udržení učitelských platů však nespočívala v naivní představě, že za vyšší plat začnou učitelé okamžitě lépe a s radostí učit.

Pointou je, že věrohodný výhled atraktivních učitelských platů zvýší zájem o vysokoškolskou přípravu na profesi mezi intelektuálně nadanými mladými lidmi a že školy a ředitelé si budou moci v budoucnu vybírat ty lepší z nich. A zároveň že ti nejlepší nebudou ze školství záhy odcházet za lepším. Protože to je proces na desítky let, musí být závazek výše platů dlouhodobě věrohodný. Nejenže však nebyl věrohodný až do roku 2017, ale byl každoročně zpochybňován zbytečnými každoročními hádkami i za současné vlády.

A nyní se ústní slib opět jala zpochybňovat ministryně financí. Kazí tím to z mála dobrého, co se současné vládě opravdu podařilo. Jak na tom budou platy učitelů letos? V roce 2020 dosáhly platy učitelů v poměru k platům v ekonomice 124 procenta. A pokud se naplní vládní sliby pro letošní rok o dalším růstu učitelských platů o devět procent, a zdá se, že naplní, dosáhne letos průměrný plat učitelů 48 tisíc korun. To bude odpovídat podílu 131, respektive 133 procenta.

Jako v EU

Nižší údaj odpovídá predikci vývoje mezd v ekonomice v roce 2021 z dílny ministerstva financí, vyšší údaj predikci z dílny České národní banky. Pro zajímavost dodejme, že se slibem 130 procent průměrné mzdy šla do sněmovních voleb v roce 2017 v programu ČSSD. Hnutí ANO tehdy slibovalo, že platy učitelů na konci volebního období dosáhnou 150 procent učitelských platů v roce 2017. Když si to člověk přepočítá, tato dvě různá vyjádření znamenají ve výsledku to samé.

Nedostatkem slibu ANO bylo, že nemohl předjímat vývoj platů v ekonomice, který byl posléze docela dynamický. Nakonec se do programového prohlášení současné vlády dostalo oněch 150 procent z programu ANO. Současná čísla tedy ukazují, že vláda tehdejší slib splní a ministryně financí má v tomto skutečně pravdu.

Vzývaná úroveň relativních učitelských platů 130 procent průměrné mzdy v ekonomice odpovídá tomu, že platy českých učitelů budou zhruba na úrovni 90 procent platů vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců. A to je průměrný podíl v rámci členských zemí Evropské unie.

Vzývaná úroveň relativních učitelských platů 130 procent průměrné mzdy v ekonomice odpovídá tomu, že platy českých učitelů budou zhruba na úrovni 90 procent platů vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců. A to je průměrný podíl v rámci členských zemí Evropské unie. Připomeňme, že ještě v roce 2018, na konci prvního vládnutí tandemu ČSSD a ANO, byl český poměr 64 procenta, nejnižší ze všech členských zemí EU.

Dřívější kalkulace České spořitelny mimochodem ukázaly, že české veřejné finance, potažmo česká společnost, v letech 1994 až 2018 takto uškudlily na nízkých platech učitelů zhruba 500 miliard korun, za což se například dostavěl Temelín. V roce 2022 má růst průměrná mzda v ekonomice o 1,8, respektive 4,4 procenta podle predikce ministerstva financí či ČNB. Vedle toho v roce 2022 naroste počet obyvatel starých šest až 18 let včetně, tedy zhruba počet žáků regionálního školství, o 1,3 procenta.

Naplnění programového slibu

Pokud se tedy mají platy učitelů udržet na vysněné úrovni 130 procent i v roce 2022, měly by platy učitelů v roce 2022 narůst o dalších 1,8, respektive 4,4 procenta, podle toho, které predikci věříme více. Řekněme, že to bude někde uprostřed, tedy kolem tří procent. A protože zároveň naroste počet žáků, a tedy potřeba učitelů, měl by k udržení relativních platů učitelů narůst celkový rozpočet na platy učitelů v roce 2022 zhruba o 4,5 procenta, o pět až šest miliard korun.

Současné vládě se během několika let podařilo to, co se nepodařilo žádné předchozí. Vytáhla relativní platy českých učitelů z nejnižších úrovní na průměr členských zemí EU. Zároveň se jí podařilo naplnit programový slib, kterému po špatných zkušenostech z minula věřil málokdo.

Pokud to bude méně, začne relativní plat učitelů opět klesat pod slíbených 130 procent, na 127, respektive 124 procent, podle prognózy ministerstva financí, případně ČNB, a těžce nabytá důvěra ve vládní sliby přijde vniveč. Současné vládě se během několika let podařilo to, co se nepodařilo žádné předchozí. Vytáhla relativní platy českých učitelů z nejnižších úrovní na průměr členských zemí EU. Zároveň se jí podařilo naplnit programový slib, kterému po špatných zkušenostech z minula věřil málokdo.

Problémy s tíživým nedostatkem kvalitních učitelů to nevyřešilo, ale ani to během tak krátké doby vyřešit nemohlo. Šlo však o příslib platové atraktivnosti učitelské profese do budoucna. Byla by velká škoda vše promarnit. Na platech učitelů za uplynulých 20 let veřejné rozpočty už ušetřily dost a dost, hodně i na úkor budoucnosti.

Vládě bývalo stačilo loni nerušením superhrubé mzdy nesnižovat daně z příjmů o neskutečných 100 miliard korun a ministryně financí teď nemusela růst učitelských platů v roce 2022 zpochybňovat. A současné vládní tanečky kolem navyšování učitelských platů v roce 2022 jen potvrzují, že je zákonná valorizace učitelských platů stále namístě.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...