Lidovky.cz

Roman Joch: Proč předčasné volby?! K vládnutí není třeba 101 poslanců.

  14:57

Nová vládní většina je možná. Jenže sněmovna, která by mohla potrestat a pokořit Zemana, se místo toho sama rozpustí…

foto: © ČESKÁ POZICE, Alessandro CanuČeská pozice

KOMENTÁŘ Romana Jocha / Rusnokova vláda nezískala důvěru Poslanecké sněmovny a tři poslanci bývalé koalice de facto defektovali, tudíž „stojednička“ neexistuje a konsensem politických stran se zdají předčasné volby v říjnu. Toto východisko může mnohé vyřešit. Ale také nemusí. A je otázkou, zda je to pro náš parlamentarismus nejlepší.     

Navzdory varování mnohých, že prezident Zeman si prý jmenováním své vlády bez podpory parlamentních stran uzurpoval moc na úkor Parlamentu ČR, ve skutečnosti (doposud) Ústavu nepřekročil. Vláda Petra Nečase totiž podáním demise otevřela prezidentovi prostor k manévrování, který mu Ústava umožňuje. A dle ní mohl jmenovat jakéhokoli premiéra či vládu.

To se stalo, a sněmovna jí po právu vyslovila nedůvěru. Kdyby jí vyslovila důvěru, byla by to kapitulace Parlamentu před prezidentem, a možná i konec našeho parlamentního systému. Sněmovna však Zemanově-Rusnokově vládě důvěru dát odmítla.

První Zemanova zásadní chyba

Během projevu ve sněmovně, kdy Zeman svou vládu obhajoval, se dopustil první zásadní chyby, za niž ho mohl parlament usmažit. Řekl, že i když Rusnokova vláda dostane nedůvěru, nejmenuje nového premiéra, dokud nebude vyšetřena kauza Nagyová. Zeman tím otevřeně prohlásil, že zamýšlí porušit Ústavu hrubým způsobem, a koledoval si o ústavní žalobu za neplnění Ústavy.

Sněmovna mohla po vyslovení nedůvěry Rusnokově vládě žádat Zemana, aby do týdne jmenoval nového premiéra, a když ne, hrozit ústavní žalobou

Ta totiž popisuje, co se má dít, když vláda obdrží nedůvěru sněmovny – a to, co se má dít, nezávisí na vyšetřování jakékoliv kauzy, jež je a má být nezávislé na politických či parlamentních procesech. Nelze například říct, že vládu, jež nezískala důvěru sněmovny, nechám vládnout v demisi tak dlouho, dokud policie nevyšetří, kdo ukradl kolo panu Františku Vomáčkovi před hospodou v Horní Dolní, když se tam stavil na „jedno“…

To je absurdní a sněmovna mohla po nevyslovení důvěry Rusnokově vládě Zemana například žádat, aby do osmi dnů (stejně jako po pádu Nečasovy vlády)  jmenoval kohokoli novým premiérem, a když ne, hrozit ústavní žalobou. Nebo něčím pro Zemana ještě horším – tři nejsilnější demokratické parlamentní strany ČSSD, ODS a TOP 09 mají v obou komorách Parlamentu pohodlnou ústavní většinu, a proto mohou nejen okamžitě Kanceláři prezidenta seškrtat rozpočet, ale i změnit Ústavu a odebrat prezidentovi pravomoci, případně mu stanovit přísnější ústavní povinnosti.

Malé sebevědomí ČSSD

Tomu rozpuštění sněmovny zabrání a předejde a Zeman, byť se ocitl na hraně katastrofální porážky, vyjde jako vítěz – bude a zůstane numero uno české politiky, jeho parlamentně neúspěšná vláda bude nadále vládnout, jako by se nic nestalo, a sněmovna, která ho mohla potrestat, se sama rozpustí…

ČSSD už není autonomním suverénním subjektem, nýbrž částečně, možná dokonce většinově Zemanovou loutkou

Za druhé, víme také, proč se to stane – kvůli vnitřnímu rozvalu, rozkladu a paralýze ČSSD, naší nejsilnější strany. Ta už není autonomním suverénním subjektem, nýbrž částečně, možná dokonce většinově Zemanovou loutkou. ČSSD je přitom nejsilnější a volebně nejúspěšnější česká politická strana, která však jaksi svou sílu neumí mocensky zúročit. Za uplynulých 15 let – větší část našeho polistopadového vývoje – a v minulých čtyřech volbách do sněmovny byla ČSSD nejsilnější stranou třikrát (1998, 2002 a 2010) a druhou nejsilnější jen jednou (2006).

Je neuvěřitelné, jak tato silná strana trpí malým sebevědomím, respektive jak vůbec žádné nemá! Natolik volebně silná strana, nejsilnější třikrát z minulých čtyř voleb, přece nemůže hlasovat za jinou než vlastní vládu! Co je to za sebevědomí hlasovat pro trpasličí vládu, která není moje, když jsem nejsilnější stranou!

Je nepředstavitelné, že by ODS či TOP 09, strany mnohem slabší než ČSSD, hlasovaly za jinou než vlastní vládu. ČSSD to však hlasováním pro Rusnokovu vládu učinila. Tato strana nejenže nemá žádné sebevědomí, ale ani nesleduje vlastní stranické zájmy. Stává se z ní – a vlastně už stal – non-factor.

Sto poslanců. Bingo!

Takže místo toho, aby tři nejsilnější parlamentní strany prezidenta Zemana pokořily, sněmovna se nejspíše rozpustí. Pomůže to však našemu parlamentarismu a těmto stranám? Je totiž nejen možné, že po předčasných volbách budou ve sněmovně jen čtyři strany – ČSSD a KSČM na levici a TOP 09 a ODS na pravici –, ale i že jich tam bude až deset – ony čtyři plus ANO, SPOZ, Okamura, KDU-ČSL, klausovští nacionalisté, či bůh-ví-kdo-ještě. Pak bude sněmovna roztříštěná a prezident Zeman bude mít ráj.

Dva poslanci jsou permanentně ve sněmovně nepřítomní, takže má při maximální docházce 198 poslanců

A poslední poznámka: Strany bývalé koalice, především TOP 09, prý rezignují na druhý a třetí pokus sestavit vládu v této sněmovně, protože se „stojednička“ rozpadla, a tedy nemají už šanci vládnout.

Ne tak rychle. Ano, tři poslanci defektovali – Tomáš Úlehla a Jan Florián definitivně; ohledně Karolíny Peake nic není jisté, neboť je to holka převelice povětrná. Ale i kdyby, vláda přece v této sněmovně nepotřebuje stojedničku, ale maximálně stovku! Dva poslanci (Roman Pekárek a David Rath) jsou ze známých důvodů permanentně ve sněmovně nepřítomní, takže má při maximální docházce 198 poslanců. Z nich nadpoloviční většina je sto poslanců. Kolik poslanců hlasovalo proti Rusnokově vládě?

Sto. Bingo!

Alternativy

Je takový problém dát Paroubkovi jedno ministerské křeslo a mít „stovkovou“ koalici ODS (-2) + TOP 09 + LIDEM (-Peake) + LEV 21? Není.

Možná je i skutečně velká koalice ČSSD + ODS + TOP 09, která se shodne na změně Ústavy a redefinování prezidentských pravomocí

A máme novou vládní většinu – tu, která hlasovala proti Rusnokovi a Zemanovi.

Anebo je tu ještě další, lepší možnost: skutečně velká koalice. Tím myslím výrazně velká – ČSSD + ODS + TOP 09  –, která se shodne na jedné jediné věci: změně Ústavy a redefinování prezidentských pravomocí ad minimum.

A pak ať jsou klidně volby, v nichž si to tyto tři strany rozdají „na férovku“. Jenže to by musela být ČSSD suverénní sebevědomou stranou, nikoli starou povolnou a servilní služkou, které nejenže už nevadí, že ji Zeman pravidelně znásilňuje, ale už se na to dokonce těší…

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.