Lidovky.cz

Roman Joch: Kdy Zeman prozradí svou roli v rozvratu sociální demokracie?

Zprávy z EU

  23:01

Zdá se, že nejdůležitější výsledek voleb – pokus o (sebe)vraždu ČSSD v přímém přenosu – se dostavil více než 24 hodin po jejich ukončení.

foto: © montáž ČESKÁ POZICE, Richard Cortés, foto ISIFAČeská pozice

Kdo mohl v okamžiku uzavření volebních místností tušit, že zatím nejdůležitější výsledek sněmovních voleb v České republice se dostaví více než 24 hodin po jejich ukončení? Tím myslím pokus o (sebe)vraždu ČSSD v přímém přenosu. Zdá se, že předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka pokus o puč prozatím (přijdou možná další) ustál a „zaříznut“ bude naopak místopředseda Michal Hašek. Ale jistě to nevíme.

Až do 10. listopadu, kdy bude zasedat Ústřední výkonný výbor ČSSD, nebudeme vědět, zda tato strana je stále jedna, anebo už jsou dvě. To ale neznamená, že to budeme vědět po tomto dnu. Možná ano, možná ne; možná to nebudeme vědět až do příštího sjezdu sociálních demokratů, který chce jejich šéf Sobotka svolat na březen 2014. (Mimochodem, proč ústřední výkonný výbor svolávat až dva týdny po volbách? To je takový problém svolat jej dřív?)

Každopádně minimálně do 10. listopadu pro ostatní strany nemá velký smysl jednat s ČSSD o případných koalicích. Z toho vyplývá, že nová vláda nebude ustavena ještě dlouho. Ti, kdo si od předčasných voleb slibovali, že vyřeší mnohé nebo dokonce všechny problémy, se značně mýlili. Zdá se, že prezident Miloš Zeman bude prostřednictvím své (bohužel naší) současné vlády v demisi, jež důvěru Poslanecké sněmovny nezískala, vládnout ještě dlouho. A to bez ohledu na volby a jejich výsledek!

Sobotka: Žádné neviňátko

Pokud jde o výsledek voleb, nejpozitivnější zprávou kromě naprostých propadáků stran SPOZ a Hlavu vzhůru je, že ČSSD a KSČM dohromady nemají ve sněmovně nadpoloviční většinu, takže připravovaná spolupráce levice a radikální levice (menšinová vláda ČSSD s podporou komunistů výměnou za občanům předem nespecifikované „protislužby“) se konat nemůže a nebude.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka sice nyní oproti „pučistům“ vypadá relativně dobře, ale neměli bychom zapomínat, že ani on není žádné neviňátkoBohuslav Sobotka měl samozřejmě po takovém špatném volebním výsledku ČSSD po sedmi letech v opozici, kdy tato hlavní opoziční strana měla jednoznačně vyhrát, na post předsedy rezignovat, ale spolu s celým předsednictvem. Pokud jde o jeho rezignaci, měli tudíž „pučisté“ pravdu, jenomže zapomněli, že i oni byli součástí vedení, a proto měli rezignovat s ním! Místo toho se mu pokusili vrazit kudlu do zad, a to velice amatérsky.

Sobotka tudíž oproti nim nyní vypadá relativně dobře a někteří s ním možná i sympatizují, ale neměli bychom zapomínat, že ani on není žádné neviňátko. Jako předseda ČSSD byl ochotný s komunisty otevřeně či skrytě spolupracovat, a tím je přivést k moci v takové míře, jak to od listopadu 1989 nikdo neučinil (byť jeho předchůdce v předsednické židli Jiří Paroubek to po volbách 2006 zamýšlel).

Za situace diskreditace pravice a únavy voličů z ní se čekal naprostý triumf levice, tudíž z pravicového hlediska nedopadly letošní volby do Poslanecké sněmovny až natolik špatně.

Tlak na Andreje Babiše a ANO 2011

Pro další vývoj stranické politiky a případné zformování příští vládní koalice bude rozhodující dění uvnitř ČSSD – zda se tato strana fakticky rozštípne, nebo nerozštípne, a zda se nakonec nebudou na jaře 2014 konat nové a další předčasné volby, například společně s těmi do Evropského parlamentu v květnu).

Tlak na Andreje Babiše a ANO 2011, aby vstoupili do vlády, bude velký. A velké bude i jejich dilema, zda to udělat.

Nové předčasné volby po tom, co po volbách předvedla sociální demokracie, by nejvíce vyhovovaly Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO 2011, neboť by je zřejmě s přehledem vyhráli. To si ale všichni uvědomují, a proto na ně bude vyvíjen velký společenský tlak, aby vstoupili do koalice s (konsolidovanou?) ČSSD a s KDU-ČSL. A jejich výmluvy, proč zůstat vně koalice, by mohly na voliče a sympatizanty ANO působit nevěrohodně.

Tak moc jste v předvolební kampani slibovali, jak dáte zemi do pořádku, že jste od nás voličů dostali silný mandát, téměř stejný jako strana nejsilnější, od které vás dělí jen 1,8 procenta. A pokud se ta strana rozštěpí, budete vy nejsilnější a vlastně vítězem voleb. Takže nyní ukažte, co umíte, a pokud do vlády nepůjdete, budete pro nás (vaše voliče a sympatizanty) nedůvěryhodní. Bude to vlastně zrada naší důvěry ve vás.

Tlak na Andreje Babiše a ANO 2011, aby vstoupili do vlády, bude velký. A velké bude i jejich dilema, zda to udělat. Sám jsem zvědav, jaké se nakonec rozhodnou.

Prezidentovo mlčení

V povolebním dění, především v případě pokusu o odstřelení předsedy ČSSD Sobotky, zůstává zatím jedna věc decentně nezdůrazňována – ohlušující mlčení Miloše Zemana. To on přece pozval oněch pět spiklenců ze sociální demokracie na povolební večer do Lán (i když to jeho kancléř Vratislav Mynář popírá). To on přece aktivně pracoval na rozvrácení naší dnes nejsilnější demokratické strany. A to on o tom nyní mlčí.

Přejeme prezidentovi uzdravení, aby mohl odpovídat na dotazy o své roli v rozvratu ČSSD

Ano, prezident Zeman má potíže s kolenem, a my, příslušníci loajální opozice, mu přejeme brzké a úspěšné uzdravení. I proto, aby pak mohl odpovídat na nepříjemné dotazy nás občanů o své aktivní roli v napomáhání rozvratu sociální demokracie.

Odstřelit Sobotku měli sice jiní, ale příkaz k odstřelu nejspíše vydal – a na požitek z ní se těšil – on.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.