Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Roman Joch: ANO by mělo trvat na spolupremiérství

  13:17

Pokud se ANO 2011 stane součástí vládní koalice, měl by jeho šéf trvat na „rotačním systému“ podle izraelského vzoru z let 1984 až 1988.

foto: © montáž ČESKÁ POZICE, Alessandro Canu, foto ČTK, www.cssd.czČeská pozice

Po letošních volbách nastal čas vyzkoušet v Česku izraelský model z let 1984 až 1988. Tehdy v této zemi blok levice vedený současným prezidentem Šimonem Peresem získal podobný počet hlasů jako blok pravice vedený Jicchakem Šamirem. A dohodly se na velké koalici a spolupremiérství – v první polovině volebního období (1984 až 1986) bude premiérem Peres a ve druhé (1986 až 1988) Šamir.

V letošních českých volbách sociální demokracie příliš neuspěla, je vlastně jedním z poražených. Pokud hlavní opoziční strana získá ve volbách, v nichž má převzít moc v zemi, méně hlasů než v předchozích (v roce 2010 22,08, letos 20,45 procenta), lze to jednoznačně označit za její porážku. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by měl spáchat seppuku. Pozoruhodné rovněž je, že SPOZ a Hlavu vzhůru! – fan kluby dvou gerontů – neuspěly, což považuji za nejpozitivnější výsledek těchto voleb a důvod k oslavě.

Vítězové

Nejzajímavější otázkou nyní je, zda kategoricky největší vítěz voleb, hnutí ANO 2011, vstoupí do vládní koalice a bude součástí – velice důležitou – příští vlády, anebo se rozhodne zůstat v opozici s ambicí vyhrát příští volby.

Vstoupí Andrej Babiš do vládní koalice a bude součástí příští vlády, anebo se rozhodne zůstat v opozici s ambicí vyhrát příští volby?

Pokud zůstane v opozici s ambicí vyhrát příští volby, musí si pohlídat poslanecký klub před pokusy jiných stran o jeho „vyzobání“. Pokud by se však stalo součástí vládní koalice, a vzhledem k malému rozdílu mezi první a druhou stranou netrvalo na „rotačním systému“ dle izraelského vzoru z let 1984 až 1988, promrhá svůj mandát od voličů. Jejich hlasy totiž opravňují ke spolupremiérství, tedy k premiérství v jedné polovině volebního období.

Vítězem je rovněž Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. Nečekal jsem, že získá více než pět procent hlasů, ale povedlo se mu to. Blahopřeji jeho propagátoru Jaroslavu Novákovi Večerníčkovi. KDU-ČSL se vrátila do sněmovny, což je rozhodně její vítězství. Opět, blahopřeji. Očekávání v případě TOP 09 a ODS byla natolik nízká, že jejich výsledek je vlastně neporážkou, v podstatě neutrální. A potvrdilo se, že KSČM je klidná a stabilní síla české politiky. Bohužel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!