Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Rok 2020 bude minimálně stejně turbulentní jako ten uplynulý

  10:54
Americký miliardář Douglas Kass, označující se za cynika hledajícího pravdu, sepsal 15 událostí, jež letos pravděpodoně nastanou na více než 50 procent.

Mají dlouhodobé předpovědi ekonomů smysl? foto: Richard Cortés, Česká pozice

Už se stalo zvykem, že začátkem každého roku narazíme na předpovědi o budoucnosti. V posledních letech různí ekonomové a myslitelé místo dobrých zpráv věští především krize, konflikty a katastrofy. Tyto předpovědi nejlépe dokážou shrnout anarchisti, kteří na konci každého roku často stříkají černým sprejem na zdi místo přání Merry Christmas and a Happy New Year heslo Merry Crisis and a Happy New Fear!

Pravdou je, že lidé by si přáli spíše dobré zprávy, ale něco nám říká, že i rok 2020 bude minimálně stejně turbulentní a plný dobrodružství jako ten uplynulý. V této souvislosti se často zmiňuje spíše filozofický spor dvou legendárních vědců Alberta Einsteina a Nielse Bohra, jak vypadá nejhlubší podstata světa. Bohr díky objevům v oblasti kvantové fyziky sázel na nejistotu, Einstein spíše měl zato, že vše je předvídatelné, maximálně existují souvislosti, které dnes sice ještě nejsme schopní pochopit, ale jednou na to přijdeme.

Pesimistické předpovědi

Těch zhruba sto let od doby, kdy se tato výměna názorů odehrála, dávají za pravdu spíše dánskému držiteli Nobelovy ceny za fyziku, jemuž je přisuzován výrok: Dělat předpovědi je obtížné, zejména pokud se týkají budoucnosti. Navzdory tomu se na tento tenký led vydají i renomovaní finančníci. Naposledy jsem četl předpovědi amerického miliardáře Douglase Kasse, prezidenta investičního fondu Seabreeze Partners Management, který se označuje za cynika hledajícího pravdu. Kass pro letošní rok sepsal 15 událostí, které prý nastanou s pravděpodobností větší než 50 procent.

„Mám obavy o budoucnost. Mají se investoři vůbec obávat? To víte, že ano,“ komentoval svůj seznam předpovědí Kass. Podívejme se, co nás podle něho tento rok čeká. Donald Trump prohraje volby a prezidentem USA se stane Joe Biden. Trump ztratí přízeň voličů kvůli impeachmentu, Biden uspěje, protože za viceprezidentku si vybere demokratickou senátorkou Amy Klobucharovou. Kromě toho Biden vytáhne do klíčových pozic řadu demokratických kandidátů na prezidenta, zejména Michaela Bloomberga. Trump si po odchodu z Bílého domu pořídí vlastní televizní stanici.

Nízké zisky podniků, klesající globální ekonomika a nestabilita světové politiky budou mít za následek klesající burzovní indexy. Obchodní jednání USA a Číny zkrachují, Peking tvrdě zakročí v Hongkongu, Írán zahájí vojenské údery.

Nízké zisky podniků, klesající globální ekonomika a nestabilita světové politiky budou mít za následek klesající burzovní indexy. Obchodní jednání USA a Číny zkrachují, Peking tvrdě zakročí v Hongkongu, Írán zahájí vojenské údery. Nízká poptávka položí na lopatky automobilový průmysl, americká vláda bude muset poskytnout krachujícímu Fordu státní pomoc. Evropská centrální banka a americký Fed začnou zvyšovat úrokové sazby.

Kass dále předpovídá vývoj kurzu akcií řady velkých amerických firem, což pro nás, Evropany, není nijak vzrušující. Snad jen to, že ceny akcií výrobce automobilů Tesla prý značně poklesnou, Microsoftu se bude dařit, Netflix z dnešních 340 dolarů za akcii spadne na 200 a evropské banky ztratí z tržní hodnoty 30 až 40 procent.

Kass také předpovídá pád několika významných finančních domů, ale jmenovat je odmítá. Mohl bych pokračovat, ale rozhodl jsem se laskavého čtenáře dál neděsit. Dá-li pánbůh, za rok se podíváme, co se z pesimistické věštby cynika hledajícího pravdu naplnilo. Do té doby přeji všem čtenářům vše dobrého, hlavně zdraví!

Autor: