Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Rodí se v Bruselu evropská OSN?

  11:00
Rodí se v Bruselu evropská OSN?

Evropská služba pro vnější činnost, nebo chcete-li ministerstvo zahraničních věcí EU, se buduje již rok. Před více než rokem jsem nesouhlasil s vytvořením takového úřadu, ale byl jsem v Evropském parlamentu přehlasován. Již v říjnu 2009 jsem tvrdil, že vznikne super úřad, který bude nebezpečným způsobem odebírat národním státům jeden ze základních atributů jejich suverenity.

Po roce mám pocit, že je to ještě horší. Zatím to totiž vypadá, že spíše vznikla Evropská OSN. Tedy pomalá, drahá a neefektivní instituce, jež místo jasných diplomatických kroků dává klopotným způsobem dohromady koncenzuální stanoviska. Dny a týdny se řeší slovíčka, která nakonec končí v bezobsažných prohlášeních.

Evropská služba pro vnější činnost má stát tři miliardy eur ročně

Pro daňové poplatníky tak vzniká velké riziko, že předpokládaných 5400 evropských úředníků-diplomatů se nakonec stane drahým cvičením na zdvojení byrokracie. To by potom podkopalo nejenom velké ambiciózní plány lady Catherine Ashtonové (v úřadu jí říkají familiérně Cathy), ale ztěží i obhájilo obrovské finanční náklady. Mluvíme totiž o třech miliardách eur ročně!

Na druhou stranu je možná pro české zájmy dobře, že vzniká instituce drahá, pomalá a těžkopádná, než instituce drahá, pružná a akceschopná. Tak se totiž stane jedním z dalších předražených evropských úřadů, avšak díky své neakceschopnosti snad aspoň nenapáchá tak velké škody.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...