Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Řešení problémů Evropy: Nemilosrdný popis reality

Evropa

  18:50
Politikům odvaha nechybí. Občas však vyjde najevo, že je hraná, že se za jejich výroky skrývá pouze láska k penězům. Inspirovat by je mohl například norský spisovatel Karl Ove Knausgard, který pojmenovává všechno a všechny pravým jménem.

Evropský optimismus. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Občané Turecka dostanou od Evropské unie dárek – cestování bez víz. Navíc Turecko obdrží zhruba šest miliard eur ročně i za to, že za jednoho „špatného“ migranta nám pošle jednoho „dobrého“ migranta. A když nějaký unijní stát odmítne poskytnout azyl těm „dobrým“, zaplatí pokutu 250 tisíc eur na migranta.

Šéf Europolu Rob Wainwright prohlásil, že hitem mezi zločinci se stalo převaděčství, pašeráci si loni vydělali šest miliard eur a jejich služeb využilo 90 procent údajných běženců. Kdyby nám to někdo vykládal před třemi lety, považovali bychom ho za pomatence.

Byznys s uprchlíky

Americký prezident Barack Obama označil postoj německé kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi, během níž do Německa jen loni nelegálně dorazil více než milion lidí v drtivé většině muslimské víry, za odvážný. Z úst politika, jehož země před nelegálními přistěhovalci přísně hlídá svoje letiště a přístavy, navíc na hranici s Mexikem postavila proti migrantům z jihu gigantický železný plot v délce více než tisíc kilometrů, který hlídá po zuby ozbrojená pohraniční stráž, to znělo opravdu velmi odvážně.

Bývalý německý novinář Udo Ulfkotte, který pracoval 17 let pro prestižní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, popisuje, jak v Německu funguje byznys s uprchlíky s ročním obratem více než 40 miliard eur

Když jsem Obamu slyšel hovořit o odvaze Merkelové, napadl mě vtip, jak cikán na trhu prodává starého koně. Přijde zájemce a ptá se, zda kůň umí běhat. „Je rychlý jako blesk,“ říká cikán a praští zvířeti po zadku. Ten se rozběhne, ale po pár metrech hlavou narazí do zdi. „Vždyť ten kůň je slepý!“ vykřikl vyděšený zákazník. „Kdepak, pane, on není slepý. Jen odvážný!“

Politikům tedy odvaha nechybí. Občas ale vyjde najevo, že ta odvaha je hraná, že se za výroky politiků skrývá pouze jejich láska k penězům. O tom vypráví kniha s názvem Die Asyl-Industrie, kterou napsal bývalý novinář Udo Ulfkotte, jehož starší dílo (Gekaufte Journalisten – Koupení novináři) se stalo v Německu před dvěma lety také bestsellerem. (Česky nevyšlo a už ani nevyjde).

Ulfkotte, který pracoval 17 let pro prestižní deník Frankfurter Allgemeine Zeitung, popisuje, jak v Německu funguje byznys s uprchlíky s ročním obratem více než 40 miliard eur. (Ani tento titul česky nevyšel a asi nikdy nevyjde.)

Lidskost, solidarita a peníze

Německý sociálnědemokratickém poslanec dostává měsíčně od státu více než sto tisíc eur za to, že ve svých nemovitostech ubytovává nelegální migranty. Musíme hluboce věřit tomu, že to dělá pouze z lidskosti a solidarity, a nikoli pro peníze.

V této souvislosti jsem na internetu narazil na článek o německém vládním, přesněji sociálnědemokratickém poslanci, který měsíčně dostává od státu více než sto tisíc eur za to, že ve svých nemovitostech ubytovává nelegální migranty. Musíme hluboce věřit tomu, že dotčený politik to dělá pouze z lidskosti a solidarity, a to, že měsíčně mimochodem dostává sto tisíc eur, ho vůbec nezajímá. Vždyť to jsou jen peníze! Důležité jsou přece ty evropské hodnoty, že?

Inspirací pro řešení problémů Evropy, plné přetvářky a přehnané politické korektnosti, může být například norský spisovatel Karl Ove Knausgard (47) a jeho šestidílná knižní sága Můj boj (Min kamp). Nejde o ultrapravicového obdivovatele Adolfa Hitlera, ale o člověka, který nemilosrdně, upřímně, ba poctivě popisuje realitu kolem sebe, pojmenuje všechno a všechny pravým jménem, jde proti proudu bez ohledu na následky. Rozsáhlé dílo se v Norsku, ale i jinde stalo bestsellerem. Lidem se tento způsob boje zřejmě líbí.

Autor: