Lidovky.cz

Remíza Trumpa se zpravodajci

  15:34
Donald Trump po napjatě očekávané schůzce s šéfy amerických tajných služeb označil společnou debatu za konstruktivní a uvedl, že žádný hackerský útok konečný výsledek prezidentských voleb neovlivnil. Jan Schneider si ve své glose klade otázku, jak ona schůzka mohla proběhnout.

Donald Trump. foto: AP

Tak Trump se svými zpravodajci našel společnou řeč. Několik pikantností si zaslouží břitký komentář. Jak ČTK uvedla, americké tajné služby prý vyhodnotily, že „Putin a ruská vláda dávali jasnou přednost nově zvolenému prezidentu Trumpovi“ a že „Putin a ruská vláda usilovali o to, pomoci zvolenému prezidentu Trumpovi v jeho šancích na zvolení, jestliže to bude možné, tím, že zdiskreditují ministryni Clintonovou“.

A pak už stačí, jako demokratický kongresman Adam Schiff z výboru pro kontrolu zpravodajských služeb, jen aby z Ruska skočil do USA, ale dělal, že je stále v Rusku. Uvedl totiž, že „zpráva jasně uvádí“, že ruské zasahování bylo řízeno přímo prezidentem Vladimirem Putinem, čímž chtěl navodit dojem, že „ruské zasahování bylo řízeno přímo prezidentem Vladimirem Putinem“. Ve skutečnosti ale pouze řekl, že „zpráva jasně uvádí“. Papír ale snese všechno.

Jsou USA v kybernetice rozvojovým státem, že se jim o půlnoci procházejí po ložnici hackeři z nějaké „regionální velmoci“, jak se Obama kdysi s urážlivou snahou vyjádřil o Rusku?

Po takovéto předehře pak už může kdokoliv za pomoci dogmatické premisy („bez Putinova souhlasu v Rusku ani kuna kurník nevybere“) uzavřít dokazování a mít „oprávněný důvod“ pro sankce proti Rusku.

Výstřednost celé zprávy pak završuje informace, že „s tímto úsudkem souhlasí všechny tři agentury – Ústřední zpravodajská služba (CIA), Federální úřad pro vyšetřování (FBI) i Národní bezpečnostní agentura (NSA)“. Prý „všechny tři“ – ale co zbývajících třináct, nebo kolik jich tam dnes ještě mají? Aha!

Dále. Jsou tedy USA v kybernetice rozvojovým státem, že se jim o půlnoci procházejí po ložnici hackeři z nějaké „regionální velmoci“, jak se Obama kdysi s urážlivou snahou vyjádřil o Rusku?

Hraje se stejná hra, jak sloučit neslučitelné, jako v případě terorismu a Usámy bin Ladina. Byl tak nebezpečný, že se kvůli němu rok co rok nafukovaly zpravodajské a vojenské rozpočty – ale jeho desetileté unikání přitom nebylo žádnou zpravodajskou ani vojenskou prohrou.

Stejně tak je Rusko sice šíleně nebezpečné, schopné svými zlotřilostmi téměř rozpoutat světový konflikt – ale na druhé straně všichni jedním dechem dodávají, že se vlastně vůbec nic nestalo! Republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan řekl, že „Rusko se zjevně snažilo zasahovat do našeho politického systému“. Pak se ale s Trumpem shodl, že „toto vměšování neovlivnilo výsledek voleb a že republikánský kandidát zvítězil spravedlivě a řádně“. Bodejť by ne, vždyť by ti mameluci republikánští v protiruském záchvatu téměř dali demokratům dobrý důvod napadnout Trumpovo zvolení soudně!

Je to jak ve vtipu o Roubíčkovi

Takže jak ta Trumpova schůzka se zpravodajci mohla proběhnout? Třeba takto. Trump jim vynadal, že jsou šílení, oni mu však oponovali, že něčím se živit musí, že to nejde vždycky úplně podle předpisů, vždyť pan zvolený prezident to dobře zná, oni sami dovedli ocenit šikovnost, jakou ukázal se svými právníky v případě... však pan prezident ví, jistě to nebylo víckrát než jednou... Načež ve vlastní šťávě se grilující Trump řekl, že on vlastně nikdy netvrdil, že by Rusové nikdy nic nedělali, načež druhá strana navázala v konstruktivním dialogu, že oni na druhé straně nikdy netvrdili, že by ti Rusové něco ovlivnili, ale chtěli, kurňa, chtěli!

Načež Trump, aby uvolnil atmosféru, řekl, že mu to připomíná pointu jednoho vtipu, který mu kdysi vyprávěla jeho první žena, totiž jak v Praze po Národní třídě jednou jede kočár kněžny Lobkowiczové a na chodníku Abeles šťouchá do Roubíčka: „Co tak blbě čuměj, Roubíček?“ A Roubíček zasněně praví: „Ještě jednou bych se chtěl milovat s kněžnou Lobkowiczovou...“ S Abelesem to cukne a pološeptem vyzvídá: „Tak to voni, Roubíček, už jako se slečnou kněžnou někdy něco...?“ Roubíček se vrací do reality: „Ále houbelec. Ale už jednou jsem chtěl.“

Takže jak ta Trumpova schůzka se zpravodajci mohla proběhnout? Třeba takto. Trump jim vynadal, že jsou šílení, oni mu však oponovali, že něčím se živit musí.

Tak takhle nějak, finalizuje Trump, to bylo s tím Putinem. A ředitelé zpravodajských agentur řvou blahem a říkají: Už jen drobnost, pane prezidente. Dohodli jsme se, že chtěl, jak jsme v podstatě říkali my, ale bylo mu to houby platný, jak jste v podstatě říkal vy. Ale bude chtít znovu, a proto tomu potřebujeme zabránit a kybernetická bezpečnost je hrozně náročná, je to v podstatě jenom o penězích.

A závěr už zase věrně zachycuje ČTK: „Trump ocenil dnešní schůzku s šéfy tajných služeb jako konstruktivní a zdůraznil, že žádný hackerský útok z Ruska, Číny či odjinud nijak neovlivnil výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Nicméně podle agentury AFP nezpochybnil obvinění na adresu Ruska, jak dosud činil, a vyslovil se pro zřízení programu proti počítačovým pirátůmběhem prvních 90 dnů svého působení v čele USA.“

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.