Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Rakousko po volbách: Pravicová radikalizace zemi neprospěje

  17:31
Rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověřil Sebastiana Kurze sestavením vlády, což učiní zřejmě se Stranou svobodných. Ten oslovil voliče protiimigrační rétorikou, již Kurz převzal a narouboval na politiku vlastní strany.

Sebastian Kurz. foto: Reuters

Parlamentní volby v Rakousku 15. října 2017 sice přinesly vítězství lidové strany (ÖVP), ale nikoli natolik přesvědčivé, jak se očekávalo. Součet jejích hlasů – 31,5 procenta – a třetí, krajně pravicové populistické Strany svobodných (FPÖ) – 26 procent –, již těsně porazila sociální demokracie (SPÖ) – 26,9 procenta –, však tvoří téměř 58 procent, což při 80procentní volební účasti představuje drtivé vítězství pravice a vylučuje koalici ÖVP s SPÖ, pro niž jde o debakl a zároveň nejhorší výsledek od roku 1949.

Nedávno zvoleného šéfa lidovců, 31letého Sebastiana Kurze, pověřil v pátek 20. října rakouský prezident Alexander Van der Bellen sestavením vlády, což učiní pravděpodobně se Svobodnými v čele s Heinzem-Christianem Strachem. Ten oslovil voliče protiimigrační rétorikou, již Kurz, který ještě v postu ministra zahraničí prosadil uzavření balkánské cesty, převzal a narouboval na politiku vlastní strany.

Spása lidovců

Dominance pravice není jedinou novinkou vyplývající z voleb – Kurz se stane nejen historicky nejmladším rakouským kancléřem, ale i premiérem členských zemí Evropské unie. Voliči ignorovali jeho nedostatek zkušeností či vzdělání a volili lidovce nikoli kvůli jejich ideologii či volebnímu programu, ale kvůli kandidátce Sebastiana Kurze personifikované jeho osobou a zejména kvůli protiimigračním tezím a o ochraně rakouského pracovního trhu.

Sebastian Kurz spasil rakouské lidovce. Poskytl jim totiž nejen novou formu, ale posunul je i podobně jako nizozemský premiér a šéf lidovců Mark Rutte obsahově a politicky doprava.

Kurz spasil rakouské lidovce. Poskytl jim totiž nejen novou formu, ale posunul je i podobně jako nizozemský premiér a šéf lidovců Mark Rutte obsahově a politicky doprava. Pozitivní je, že nezvítězili Svobodní, navzdory tomu budou v potenciální koaliční vládě zastoupeni, a proto je možné, že se Strache stane novým ministrem zahraničí, což není dobré pro Evropu.

Pravicová radikalizace Rakouska není prospěšná ani pro tuto zemi, ani pro Evropu, zejména když v možné budoucí vládě zasednou protiimigrační, xenofobní a nacionalističtí populisté. Pravděpodobný kancléř Kurz bude muset v této koalici udržet v rovnováze domácí politiku a stabilní pozici v EU.

Trnitá cesta

Není třeba opakovat excesy z roku 2000, kdy byli Svobodní ve vládě s lidovci, a odpor proti jejich tehdejšímu šéfovi, později tragicky zesnulému Jörgu Haiderovi vyústil v demonstrace proti jeho politice. V současnosti Světový židovský kongres varoval před účastí FPÖ v koaliční vládě s lidovci kvůli propojení Svobodných s fašismem, respektive nacionálním socialismem.

Před Kurzem je nyní trnitá cesta, na jejímž konci může být vratký výsledek

Současně však Kurz může vytvořit protiváhu Rakouska k hegemonii Německa a v migrační politice proti znovu zvolené Angele Merkelové. Před Kurzem je nyní trnitá cesta, na jejímž konci může být vratký výsledek.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...