Lidovky.cz

Rakousko po volbách: Pravicová radikalizace zemi neprospěje

  17:31
Rakouský prezident Alexander Van der Bellen pověřil Sebastiana Kurze sestavením vlády, což učiní zřejmě se Stranou svobodných. Ten oslovil voliče protiimigrační rétorikou, již Kurz převzal a narouboval na politiku vlastní strany.

Sebastian Kurz. foto: Reuters

Parlamentní volby v Rakousku 15. října 2017 sice přinesly vítězství lidové strany (ÖVP), ale nikoli natolik přesvědčivé, jak se očekávalo. Součet jejích hlasů – 31,5 procenta – a třetí, krajně pravicové populistické Strany svobodných (FPÖ) – 26 procent –, již těsně porazila sociální demokracie (SPÖ) – 26,9 procenta –, však tvoří téměř 58 procent, což při 80procentní volební účasti představuje drtivé vítězství pravice a vylučuje koalici ÖVP s SPÖ, pro niž jde o debakl a zároveň nejhorší výsledek od roku 1949.

Nedávno zvoleného šéfa lidovců, 31letého Sebastiana Kurze, pověřil v pátek 20. října rakouský prezident Alexander Van der Bellen sestavením vlády, což učiní pravděpodobně se Svobodnými v čele s Heinzem-Christianem Strachem. Ten oslovil voliče protiimigrační rétorikou, již Kurz, který ještě v postu ministra zahraničí prosadil uzavření balkánské cesty, převzal a narouboval na politiku vlastní strany.

Spása lidovců

Dominance pravice není jedinou novinkou vyplývající z voleb – Kurz se stane nejen historicky nejmladším rakouským kancléřem, ale i premiérem členských zemí Evropské unie. Voliči ignorovali jeho nedostatek zkušeností či vzdělání a volili lidovce nikoli kvůli jejich ideologii či volebnímu programu, ale kvůli kandidátce Sebastiana Kurze personifikované jeho osobou a zejména kvůli protiimigračním tezím a o ochraně rakouského pracovního trhu.

Sebastian Kurz spasil rakouské lidovce. Poskytl jim totiž nejen novou formu, ale posunul je i podobně jako nizozemský premiér a šéf lidovců Mark Rutte obsahově a politicky doprava.

Kurz spasil rakouské lidovce. Poskytl jim totiž nejen novou formu, ale posunul je i podobně jako nizozemský premiér a šéf lidovců Mark Rutte obsahově a politicky doprava. Pozitivní je, že nezvítězili Svobodní, navzdory tomu budou v potenciální koaliční vládě zastoupeni, a proto je možné, že se Strache stane novým ministrem zahraničí, což není dobré pro Evropu.

Pravicová radikalizace Rakouska není prospěšná ani pro tuto zemi, ani pro Evropu, zejména když v možné budoucí vládě zasednou protiimigrační, xenofobní a nacionalističtí populisté. Pravděpodobný kancléř Kurz bude muset v této koalici udržet v rovnováze domácí politiku a stabilní pozici v EU.

Trnitá cesta

Není třeba opakovat excesy z roku 2000, kdy byli Svobodní ve vládě s lidovci, a odpor proti jejich tehdejšímu šéfovi, později tragicky zesnulému Jörgu Haiderovi vyústil v demonstrace proti jeho politice. V současnosti Světový židovský kongres varoval před účastí FPÖ v koaliční vládě s lidovci kvůli propojení Svobodných s fašismem, respektive nacionálním socialismem.

Před Kurzem je nyní trnitá cesta, na jejímž konci může být vratký výsledek

Současně však Kurz může vytvořit protiváhu Rakouska k hegemonii Německa a v migrační politice proti znovu zvolené Angele Merkelové. Před Kurzem je nyní trnitá cesta, na jejímž konci může být vratký výsledek.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.