Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Původ aféry LuxLeaks: Úpadek morálky Západu?

Firmy, kterých se kauza týká, zdanily v Lucemburku několik set miliard dolarů, čímž ušetřily na daních v zemích, kde podnikají. Odpověď na otázku, co se děje v daňových rájích, je proti zájmům globálních a demokraticky nekontrolovatelných finančních konglomerátů propojených s vládnoucími elitami.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Pokrytectví je širší, politici dobře věděli

Investigativní novináře je na místě pochválit. Ovšem politici, kteří se dnes "diví", protože o tom "údajně vůbec nevěděli"  jen pokračují ve velké hře pro veřejnost. Přinejmenším někteří znali ta schémata velmi dobře. Některým vadila  - Sarkozy z nich byl jako divý, a to doslova, asi tudy unikalo mnoho potenciálních daní z Francie, některým vadila méně. Mlčeli o nich jako němí.  Nekomentovali to v tisku (nekomentovali ani Sarkozyho běsnění), nechali to utichnout. Např. Británie, Nizozemí a další. Bez pochyb také Spojené státy, které svým největším firmám navíc pomáhaly daňovými vratkami za vyvezené zboží - něčím, proti čemuž v rámci WTO léta hodně bojovala EU. Možná právě pro to americké mlčení dnes iniciatva LuxLeaks vyšla odtamtud. 

Od politiků je to samozřejmě vrcholně pokrytecké, jednoznačně. Jestli to ale ukončí závody o co nejatraktivnější daňové výhody pro velké a mocné firmy, vč. dobře zavřených očí, zůstává s velkým otazníkem.

0 0
možnosti
Malá poznámka na okraj

Malá poznámka na okraj: mezi ty nejmocnější soukromé hráče patří i globální konzultační firmy. Poptejte se někdy bývalých specialistů těchto firem, kteří odešli proto, že se nedokázali eticky srovnt s tím, co tam musejí dělat, ač jsou za to velmi dobře zaplaceni. Ano, tato schémata navrhují právě takové globální konzultační a globální právnické firmy. Radí soukromému sektoru, jak obejít vlády, a radí vládám, jak upravovat daňové systémy a systémy obrany proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. Kdo asi v úhrnu platí lepe :-) ?

0 0
možnosti

Jiri Janecek

21. 11. 2014 14:46
No, nevim...

...nejsem expert pres moralku ani jeji dejiny... Ale myslim, ze treba danova politika VB z pohledu Indie nebyla zrovna fer... Ostatne, vetsina velkych evropskych zemi si v prubehu minuleho stoleti udrzela nejaky maly danovy raj (i kdyz spis moznost dostupneho ukrytu pro elity v pripade nouze).

Cele to vychazi z podstaty toho, cemu dnes rikame kapitalismus, a to je touha vlastnit a ovladat... A to bylo stejne ve vsech spolecenskych a ekonomixckych systemech. Holt egoismus je prirozena lidska vlastnost. Protoze nejsem zadny fanda Ayn Radnove, dodam bohuzel... Urcite by bylo lepsi, kdyby nas stvoritel vesmiru stvoril jako dobrosrdecne plavovlase andely, jako jsou na lodi Astara Sarana, ale treba by v tom pak byl nejaky jiny hacek...

Jinak trochu zvlastni mi prijde kritizovat korporace a pritom, kdyz se podivam do komentaru LN tak glorifikace uspechu a vykonu tam obvykle jede na plny plyn (nevidim tam zadnou systematickou kampan napr. za progresivni zdaneni... Pritom prave tohle by melo by

0 0
možnosti

Jiri Janecek

21. 11. 2014 14:47
pokr.

Pritom prave tohle by melo byt prirozene, obzvlast ve svete, kde se vycerpavaji nejen suroviny, ale i potreba smysluplne prace. Stejne jako vylezt na Everest je trochu tezsi nez vylezt na 5x na Snezku, tak by vydelat milion melo stat vice energie, nez desetkrat 100 000...)

0 0
možnosti

Tatana

21. 11. 2014 13:20
Přijmy VB z jejích zámořských území také

nepodléhají kontrole EU.

Chce-li EU existovat i nadále, musí se daňová pravidla sjednotit.

Už si konečně musíme uvědomit, že jsme hlavně Evropané, našim zájmem je silná a sjednocená EU která bude partnerem světovým hráčům - USA, Číně, Rusku, Indii a možná nyní se obnovující Osmanské říši.

Muslimové si pod tlakem asi uvědomili, že jim nezbývá nic, než sjednocení. První pokus - Islámský stát se asi nepovede, ale jistě bude pokračování.

0 0
možnosti

21. 11. 2014 6:47
Kolaps je nevyhnutelný

V otázce omezení moci nadnárodních struktur, kterou již nyní mají nad národními vládami vidím velmi skepticky. Zastavit tento vývoj se nepodaří, a proto bude jen zesilovat a významně přispěje ke kolapsu naší západní křesťanské civilizace.

0 0
možnosti
Re: Kolaps je nevyhnutelný

Souhlasím s vámi oběma - stoprocentně s příspěvkem Taťány o tom, co by bylo potřeba udělat, aby EU své ekonomické vyhlídky zlepšila, ale bohužel sdílím i vaši skepsi.

0 0
možnosti