Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Psát nové zákony pro umělou inteligenci je škodlivý nesmysl

Strašit a bát se bylo a je chytlavé, proto se dnes mluví zejména o regulaci a zákonných pravidlech pro umělou inteligenci. Evropská komise se je rozhodla sepsat a dočkáme se jich koncem letošního března.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pojem "inteligence" je v této souvislosti naprostý nesmysl. Nejedná se o žádné inteligentní systémy, které by byly autonomní a měly vlastní přemýšlení, autenticitu, inteligenci. Jsou to systémy, které by bez svého konstruktéra, programátora byly jen hromádkou součástek, materiálu. Označení "inteligence" se jim dostává pouze od lidí, kteří nejsou schopni dohlédnout "reálnost" jejich výkonu, naučeného chování, od lidí, pro které je "nepředstavitelné, co všechno takové systémy dokáží". Označení "inteligence" lze srovnat např. se "zděšením" technicky neznalých lidí z prvních automobilů.

0 0
možnosti

Psát zběsile a bez rozmyslu jakékoliv zákony je opravdu škodlivý nesmysl. Ale tvrdit, že si nové technologie včetně umělé inteligence nevynutí legislativní úpravy, je rovněž škodlivý nesmysl. Viz odkaz:

Samořiditelné auto zřejmě poprvé zabilo chodce. Společnost Uber, které vůz patřil, kvůli nehodě pozastavuje všechny testy autonomní jízdy | Hospodářské noviny (iHNed.cz)

Jestliže vysoce sofistikovaná technologie zabije člověka, za jakých okolností je to vina vývojce, výrobce a prodejce této technologie a za jakých je to vina jejího uživatele?

Kromě toho, již současné systémy s umělou inteligencí na bázi hlubokého učení mají tu vlastnost, že neumíme zpětně vysledovat přesné odůvodnění jejich rozhodování. Je to podobné jako u člověka. Ale toto jsou zatím pořád ještě stroje.

Vývoj technologií a zejména umělé inteligence má exponenciální průběh. "Pokrok" v blízké budoucnosti může být tak překotný, že nás může zaskočit.

Zneužití umělé inteligence již dnes ohrožuje samotnou podstatu demokra

0 0
možnosti

dokončení:

Zneužití umělé inteligence již dnes ohrožuje samu podstatu demokracie. Viz případ

Skandál Facebooku přehledně: "Zabiják voleb" uspěl i v Česku, tvrdil jeho šéf. Je možné se bránit? - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

Jak Cambridge Analytica vyvolávala na sítích ‚vnitřní démony‘. A ovlivnila i české voliče? | Domov | Lidovky.cz

0 0
možnosti

Ten článek mi bohužel moc nedal. Skutečnou tematikou AI, kromě pár zjednodušených příkladů, se nezabývá. Pokud ji autor sleduje, musí tušit, že její praktické využití se reálně přiblížilo. Srovnání s čistě fantazijní představou před sto lety je hodně zjednodušující. V oblasti legislativy nedokážu posoudit, jestli je nutné přijímat nové právní normy, nebo aktualizovat existující, nebo si vystačíme se současnými. Ale nejsem o moc moudřejší ani po přečtení tohoto článku, protože jaké předpisy a z jakého důvodu EU připravuje, tam popsáno není. Vím tedy pouze to, že autor s tím nesouhlasí.

0 0
možnosti