Lidovky.cz

Propaganda i rozpory nad smrtí Usámy bin Ládina

  18:55
Páté výročí smrti šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina opětovně oživilo mediální debatu o něm i o způsobu amerického zásahu, při kterém byl zabit. Komentátor Jan Schneider se pozastavuje nad zjevnou propagandou a rozpory, které v souvislosti s jeho smrtí kolují ve veřejném prostoru.

Usáma bin Ládin foto: ČTK/AP

V těchto dnech se mnoho hovoří k pátému výročí smrti Usámy bin Ládina. Vlastně k jeho zabití americkým komandem na pakistánském území – bez soudu, bez souhlasu Pákistánců.

V jednom z mnoha televizních pořadů moderátor s televizním zpravodajem konstatovali, že Američané to udělat museli, nehledě na mezinárodní právo a spojenecké svazky, protože se tak nějak ví, že co se poví Pákistáncům, to někdo rychle vybrebtá Tálibánu. Dokonce ani pákistánské tajné službě se nedá věřit. Možná především jí se nedá věřit. Co se poví Pákistáncům, jako by se řeklo Tálibánu.

Malou, leč významnou chybu udělali ti dva rozmlouvající apologeti amerického zásahu „bez ptaní“. Zapomněli dopočítat trojčlenku, neboť sdílí-li Pákistán s Tálibánem informace, hovoříme o zemi, která vlastní jaderné zbraně. Roky je přitom veřejnost demagogicky masírována íránským jaderným nebezpečím. Neměli bychom se pídit po tom, co všechno Pákistán ve skutečnosti sdílí s Tálibánem?

Proč ho zastřelili?

Dále se sluší pozastavit nad tím, že americká exekutiva (tak lačná informací, že kvůli nim podrobuje bez soudu roky vězněné osoby mučení, které je srovnatelné s tím nejhorším, co se u nás dělo v padesátých letech) nechala sám zdroj všech informačních zdrojů zastřelit, ačkoliv se vůbec nebránil! Sama se tak připravila o mnoho cenných informací a uvrhla do velkého nebezpečí americké občany, kvůli jejichž bezpečí jinak mučením ždíme informace z vězňů na Guantánamu.

Americká exekutiva (tak lačná informací, že kvůli nim podrobuje bez soudu roky vězněné osoby mučení, které je srovnatelné s tím nejhorším, co se u nás dělo v padesátých letech) nechala zdroj všech informačních zdrojů zastřelit, ačkoliv se nebránil!

Nebo se hraje jiná hra a americká exekutiva není natolik vlastizrádná a dementní? Že by třeba Usámu pouze brutálně a bez soudu umlčela, aby – když už jí tak dlouho dobře sloužil – o tom nepromluvil?

A poslední věc. Bezduše se v těchto dnech opět opakovalo klišé o spojitosti Usámy s útokem na dvojčata Světového obchodního centra ze dne 11. září 2001, jenž je znám pod zkratkou 9/11. Jediná agentura, která je pro vyšetřování 9/11 nadána zákonnými pravomocemi, je americká FBI. Všichni ostatní si mohou plkat, co chtějí – FBI však musí soustřeďovat důkazy, které obstojí před soudem. A tak to, co uvádí na svých stránkách FBI, má úplně jinou váhu, než propagandistické a demagogické řeči.

Proč tolik slov? Protože na stránkách FBI je Usáma stále k nalezení mezi nejhledanějšími teroristy. Jeho „zatykač“ je aktualizován, doplněn informací, že již nežije. Nejde tedy o nějaký starý materiál, vydaný ještě před rokem 2001. Přesto se ve výčtu Usámových zločinů dočteme pouze o útocích v Tanzanii a Keni z roku 1998. Doplněna je douška, že Usáma je podezřelý z dalších útoků po celém světě. FBI mu připisuje 200 obětí. Nikoliv tisíce (v souvislosti s 9/11), jak neustále opakují američtí prezidenti a po nich papouškují mnozí další.

Není divu, že americkým zákonodárcům došla trpělivost a chtějí (pro začátek?) vědět, co jim americká vláda utajila při vyšetřování útoku na Světové obchodní centrum. Kapitál, který propagandisticky chtěla vytřískat z pětiletého výročí zabití člověka, kterého ale FBI s 9/11 oficiálně nespojuje, se začíná obracet proti ní.

Jediné, jak lze s propagandou bojovat, je podle profesora Andreje Zubova říkat pravdu. Profesor sice míří proti ruské propagandě, ale ten recept buď platí, nebo neplatí.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.