Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Propaganda i rozpory nad smrtí Usámy bin Ládina

Páté výročí smrti šéfa al-Káidy Usámy bin Ládina opětovně oživilo mediální debatu o něm i o způsobu amerického zásahu, při kterém byl zabit. Komentátor Jan Schneider se pozastavuje nad zjevnou propagandou a rozpory, které v souvislosti s jeho smrtí kolují ve veřejném prostoru.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB
Pohled z jiného úhlu

Odstranění bin Ládina provázelo triumfální jásání v US politických kruzích, že al Kaidě byla useknuta hlava a tím celé hnutí se rozloží a pozbude významu. Následující vývoj by spíše naznačoval, že bil Ládin už byl odsunut nebo sám se rozhodl odejít do ústraní a uvolnil místo ve vedení možná mladším a razantnějším. Neboť po jeho smrti al-kaida naopak nabyla na síle, její aktivity začaly pronikat do dalších oblastí BV a do Afriky. A začaly vznikat další odnože a měly se hezky k světu. Můžeme se i dočíst, že snad i Islámský stát je volným navázáním na myšlenky a aktivity al Kaidy. Čili likvidace bin Ládina nic nevyřešila a jásot byl předčasný. Tak jako Obamova Nobelova cena za mír.

0 0
možnosti
SZB
nvm

Nevim, kde autor zjistil, ze komando ho dostalo.

Komando ho fakt dostalo az nato, ze naservirovano pakistanskou rozvedkou s armadou, ktera za to dostala tucne porce i pro vladu. Bylo to v nejake pevnosti co se pamatuju z cista jasna co tam roky litaly drony a bylo to prolezli podplacenyna agentama. Myslim, ze spis panu binL dosli finance na uplaceni svych nejvernejsich tak to vetsinou chodi kor v tehle zemich (osobni zkusenost)...

0 0
možnosti
JR

5. 5. 2016 10:09
Stejně se pravdu nedovíme

Usáma byl kamarád s CIA po celou dobu Rusko-Afganské války. Jeho gerila byla cvičená a vyzbrojována Američany po mnoho let. Co se asi muselo stát, že se najednou obrátil proti svým chlebodárcům?

Osud Usámy by měl být mementem pro všechny gerilové bojovníky, které USA využívá pro své cíle, jako jsou třeba v poslední době bojovníci z Al Núsra v Sýrii. Až nejsou potřeba, bývají obvykle umlčeni.

Nejsem příznivec konspiračních teorií, ale umlčení Bin Ladina, místo jeho usnesení k výslechu, vrhá i podivné světlo na tvrzení, že zrovna on byl za leteckým útokem na "dvojčata", či Pentagon.

0 0
možnosti
TS

T. Sauer

5. 5. 2016 11:22
Re: Stejně se pravdu nedovíme

A myslíte, že je pravděpodobné, aby Al-Káida kryla realizátory útoků tím, že se k nim opakovaně přihlásila?

0 0
možnosti
TS

T. Sauer

5. 5. 2016 9:07
Autor klade vážnou otázku - "Proč tolik slov?"

Protože na stránkách FBI je zatykač na Usámu doplněn informací, že již nežije a tudíž autor zcela logicky vyvozuje zásadní pochybnosti. Nakonec buďme rádi, že aspoň nezpochybňuje skutečnost, že Usáma skutečně existoval, jak někteří jiní osvícenci ;-)

0 0
možnosti