Lidovky.cz

Proč v případě očkování mnoho lidí uchvátil zvláštní druh nihilismu?

Na hlavním nádraží je nové očkovací centrum bez registrace. (12. července 2021) foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Vyvracet všechny fámy a lži, jež se na sociálních sítích šíří o vakcinaci, není v silách státu ani odborníků. Jak tedy zabránit čtvrté vlně pandemie, která kvůli mutaci delta nás na podzim zřejmě nemine? Asi nijak. Připravme se proto na těžký podzim.
  12:16

Nebezpečnou koronavirovou mutaci delta už zaregistrovali v 92 zemích. Je mnohem nakažlivější než ty dřívější a jedinou účinnou ochranou proti ní je očkování. Navzdory tomu část obyvatelstva, zhruba pětina lidí, vakcíny odmítá. Zatímco před několika měsíci bylo málo vakcíny a mnoho lidí čekajících na očkování, dnes je situace opačná.

I když je jasné, že další vlna pandemie může mít ničivé ekonomické důsledky a způsobit vážné zdravotní problémy nenaočkovaných, takzvaní odmítači jsou neoblomní. Právě tato skupina obyvatelstva představuje nebezpečí nejen pro sebe, ale i své okolí, a dá se říct, že pomáhá šířit vir. Ve většině vyspělých zemí očkování dosáhlo stropu a vlády nevědí, jak přesvědčit občany, aby vakcíny neodmítali.

Apel na odpovědnost

Objevují se bizarní nápady, že odmítače stát nažene do očkovacích center, či že je uplatí, například penězi či nabídkou několik dnů placené dovolené. Jenže tito lidé by za ochotu nechat se naočkovat chtěli čím dál víc. Místo tisícovky deset tisíc korun, tří dnů dovolené dva týdny a tak dále. S tím bych jako daňový poplatník souhlasil, ale pod podmínkou, že by takovému člověku byl následně odebrán občanský průkaz, což by mu znemožnilo jít k volbám. Jenže takový nápad by u Pavla Rychetského neprošel, takže zapomeňme na to.

Možná by zafungoval návrh, že pokud se odmítač dostane do nemocnice, bude muset uhradit zdravotní péči ze svého. Den léčby na oddělení Jednotky intenzivní péče přijde asi na 60 tisíc korun, a když takový pacient po odchodu z nemocnice obdrží fakturu na milion za zhruba dvoutýdenní péči, jistě bude litovat, že si nenechal píchnout vakcínu včas. Bylo by to spravedlivé řešení, ale má to dva háčky: soud by to nedovolil a také je jisté, že tři měsíce před volbami by takový krok pro vládní strany znamenal prohru.

Jak je možné, že ani více než 30 tisíc mrtvých a nedozírné ekonomické následky pandemie nedokázali přesvědčit velkou část občanů, aby se nechali naočkovat? Jak je možné, že miliony lidí stále slepě věří bludům a konspiračním teoriím o viru a o vakcíně? Apel na odpovědnost je nesmírně náročné dostat mezi lidi, a ještě těžší je o ní přesvědčit.

Hledají se odpovědi na klíčové otázky: Jak je možné, že ani více než 30 tisíc mrtvých a nedozírné ekonomické následky pandemie nedokázali přesvědčit velkou část občanů, aby se nechali naočkovat? Jak je možné, že miliony lidí stále slepě věří bludům a konspiračním teoriím o viru a o vakcíně? Apel na odpovědnost je nesmírně náročné dostat mezi lidi, a ještě těžší je o ní přesvědčit. Kde jsou kořeny, že vědomí mnoha lidí uchvátil tento zvláštní druh nihilismu?

Ti, co vakcíny odmítají, jsou aktivní jak v přijímání fake news, tak v jejich šíření. Mnozí z nich tráví spoustu času na internetu a s obrovskou posedlostí pátrají po zprávách, které jejich názor potvrzují. Stejně jako kuřáci a alkoholici, kteří vykládají příběh Winstona Churchilla, který hodně kouřil a pil, navzdory tomu se dožil 91 let, i odmítači očkování mají své argumenty. Mládež se bojí, že když se nechá očkovat, nebude mít děti.

Někteří jsou přesvědčeni, že očkování je experiment na lidech, protože ve vakcíně je čip, který z nich udělá programovatelného robota. Jiní se obávají dlouhodobých negativních vedlejších účinků a za očkováním vidí snahu farmaceutických firem zvýšit zisky. Mnoho lidí se nenechá očkovat jen ze vzdoru, jaký jsme mohli zaznamenat před léty, kdy hrdinou byl ten, kdo si při jízdě autem nezapnul bezpečnostní pás.

Navždy bez ochrany

Vyvracet všechny fámy a lži, které se na sociálních sítích šíří, bohužel není v silách státu ani odborníků. Například teorii britského lékaře Andrewa Wakefielda, že po očkování vznikne autismus, nešlo vymýtit, přestože ji odborníci mnohokrát vyvrátili a označili za nesmysl. Jak tedy zabránit čtvrté vlně pandemie, která kvůli mutaci delta nás na podzim zřejmě nemine?

Jelikož lidi není možné donutit, aby se nechali naočkovat, miliony zůstanou z vlastní vůle navždy bez ochrany. A nikdo nedokáže tento stav změnit. Jestliže za osm měsíců se nenechali přesvědčit, nevěřme tomu, že v jejich hlavách do podzimu nastane zásadní změna.

Asi nijak. Lidé, jejichž první dojem z očkování byl špatný, už těžko změní názor. O to hůř, když tento postoj sdílí i rodina, přátelé a bubliny na sociálních sítích. A kdo si myslí, že všichni odmítači jsou kreténi, kteří demonstrují na náměstích a večer pak jdou spát s čepicí z alobalu na hlavě, která prý brání proti technologii 5G, mýlí se. Je mezi nimi mnoho velmi inteligentních a dobře informovaných lidí.

Připravme se tedy na těžký podzim, možná, že nás čeká další lockdown, tisíce dalších mrtvých a stamiliardové ekonomické škody. Jelikož lidi není možné donutit, aby se nechali naočkovat, miliony zůstanou z vlastní vůle navždy bez ochrany. A nikdo nedokáže tento stav změnit. Jestliže za osm měsíců se nenechali přesvědčit, nevěřme tomu, že v jejich hlavách do podzimu nastane zásadní změna.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.