Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Proč se mlčí o americkém financování čínského výzkumu koronaviru

  16:16
Bylo by třeba znát americko-čínské výzkumné programy a přímé i nepřímé finanční toky mezi USA a Wuchanským institutem virologie za minulých nejméně deset let, aby šlo učinit nějaký závěr.

Doktor Fauci dohlíží na tiskové konferenci na fakta. foto: Reuters

USA v roce 2015 poslaly do Číny 3,7 milionu dolarů v rámci grantu na výzkum koronaviru. Napsal to s odvoláním na britský deník Daily Mail Robert F. Kennedy mladší, synovec bývalého amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Na tiskové konferenci v Bílém domě o tomtéž hovořil současný prezident USA Donald Trump.

Dle něho bylo zahájeno šetření této transakce, kterou čínské laboratoři ve Wu-chanu poskytl peníze z grantu americký Národní ústav pro alergie a infekční nemoc (NIAID), jehož šéfem je Anthony Fauci. Ten byl na tiskovce přítomen a podle britského listu The Guardian se ho Bílý dům nehodlá zbavit.

Trump nadhodil do éteru, kdo byl prezidentem USA v roce 2015. Předpokládal zřejmě, že veřejnost si bude myslet, že grant byl udělen se souhlasem administrativy Baracka Obamy. A tak to i mohlo být.

Nicméně jiné informace hovoří, že grant mohl být Fauciho vzdoropodnikem proti Obamovu zákazu pokračovat ve vývoji koronavirů v USA. Podle českého publicisty a analytika Jana Campbella pointou je, že Donald Trump tento vývoj v roce 2017 opět povolil. Zajímavé je, že mainstreamová média o tomto grantu zatvrzele mlčí. Pravda, není kolem toho zcela jasno, ale stopa peněz neoddiskutovatelně zůstává. Od tohoto archimedovského bodu se tedy lze směle odrazit.

Jako při praní špinavých peněz

Za 3,7 milionu dolarů se podle znalců vědeckého světa prý příliš vybádat nedá. Bylo by proto třeba znát přímé i nepřímé finanční toky mezi USA a Wuchanským institutem virologie za uplynulých nejméně deset let, aby bylo možné učinit nějaký závěr, a společné americko-čínské výzkumné programy.

Není totiž vyloučeno, že po Obamově zákazu mohly do Wu-chanu skrytě proudit americké peníze drobnými pramínky, jak se to dělá při praní špinavých peněz (ty drobné čúrky se pak v cíli spojí). A to s vědomím americké vlády, i pokud by ji tento program natvrdo obcházel, což by v americké historii nebylo poprvé. Myslitelná je i mezivarianta, že americká vláda o tom jen nechtěla nic vědět.

Není totiž vyloučeno, že po Obamově zákazu mohly do Wu-chanu skrytě proudit americké peníze drobnými pramínky, jak se to dělá při praní špinavých peněz (ty drobné čúrky se pak v cíli spojí). A to jak s vědomím americké vlády, tak pokud by ji tento program natvrdo obcházel, což by v americké historii nebylo poprvé. Myslitelná je i mezivarianta, že americká vláda o tom jen nechtěla nic vědět.

K přesnějšímu závěru by bylo třeba prošetřit, zda americký výzkum koronavirů postoupil za Obamovy administrativy do stadia, kdy se dostal do kolize s postoji formovanými zásadou předběžné opatrnosti, nebo dokonce se smlouvami o nešíření zbraní hromadného ničení (WMD), kam patří kromě jaderných a chemických i prostředky biologické.

Z toho by pak bylo možné vyvodit, zda USA ve výzkumu bakteriologických prostředků (použitelných jako zbraň hromadného ničení) nepokračovaly na svém území, ale formou outsourcingu leckde po světě, čímž by obešly tyto mezinárodní smlouvy.

America First!

Z Trumpova povolení opět pokračovat ve výzkumu koronavirů lze soudit, že USA možná nadále nemínily spolupracovat s wuchanskou laboratoří, protože hodlaly vztahy obou zemí vyostřovat. To by odpovídalo jednoduché Trumpově mentalitě, kdy se chová tak nesložitě, jak se tváří. (Za studené války byly vztahy USA a Sovětského svazu často velmi napjaté, navzdory tomu Američané kupovali sovětské raketové motory a vysílali kosmonauty na společné pobyty na sdílené vesmírné stanici.)

Ať se mezinárodní situace bude vyvíjet jakkoliv, vnitropoliticky bude mediálně předem za osla označen Barrack Obama. Donald Trump bude za vyšetřovatele, žalobce, soudce, obhájce i exekutora. A dopadne to dobře, protože mu bude pomáhat Anthony Fauci. America First!

Je též možné zvažovat variantu, že se USA rozhodly z wuchanské laboratoře stáhnout s perfidním úmyslem srazit čínské hospodářství na kolena, nebo alespoň způsobit jeho pokles. Nejprve po vypuknutí epidemie Číňany ohledně výzkumu koronaviru mediálně „prohodit“ a pak zkusit využít tohoto podrazu jako svého druhu „důkazu“ při arbitráži o odškodnění amerického hospodářství například konfiskací čínských aktiv v zahraničí.

„Důkaz“ by vypadal věrohodně, protože Američané by docela přesně a ověřitelně popsali, co laboratoř ve Wu-chanu zkoumala – vždyť se na tom podíleli i finančně. (Situace podobná přepadení Iráku v roce 2003, kdy Západ přesvědčivě tvrdil, jakou škálou zakázaných zbraní disponuje Saddám Husajn – věděl to, protože mu je dodal.)

Je symptomatické, že na šetření financování wuchanského výzkumu koronavirů se bude na straně Bílého domu podílet Anthony Fauci, hlavní podezřelý, o jehož odvolání z pozice Trumpova poradce však kupodivu „Bílý dům neuvažuje“. Ať se mezinárodní situace bude vyvíjet jakkoliv, vnitropoliticky bude mediálně předem za osla označen Barrack Obama. Donald Trump bude za vyšetřovatele, žalobce, soudce, obhájce i exekutora. A dopadne to dobře, protože mu bude pomáhat Anthony Fauci. America First!

Autor: