Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Intervence ČNB versus shoda náhod

Neuplyne týden, aby některý centrální bankéř nezmínil, že nebýt „zásahu shůry“, trápila by nás deflace, lidé by neutráceli, firmy neinvestovaly... Může ale za oživení jen slabší kurz?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JE

4. 11. 2014 16:32
Až nám zavedou Euro

a bude to v kurzu 1:35 tak budeme bečet! ČNB nehájí zájmy lidí ČR.

0 0
možnosti
RJ

R. Jackl

17. 10. 2014 12:32
Novaku

, tento clanek vypovida o tvym malych zkusenostech!!Jak budes psat v dalsim Q, az bude propad tve modly HDP ??? A ze to je jiste, protoze Nemceko ma propad 5,8%..........................

0 0
možnosti
PGS

16. 10. 2014 8:42
Zásah ČNB jenom škodil a škodí!

Mohl mírně pomoci těm exportérům, kteří měli již uzavřené kontrakty za pevnou cenu. Ale kolik jich bylo? Proč se to nikde nenapíše? Jinak na tom všichni exportéři prodělávají! Zahraniční investoři velmi dobře sledují kurs koruny a umí si přepočítat ceny v korunách a tak tlačí ceny kontraktů dolů. A prodejci materiálů a subdodávek ze zahraničí mají samozřejmě hned korunové ceny vyšší o pokles kurzu + zisk z této částky, takže exportéři jenom tratí! TO ALE MOULOVÉ Z ČNB, KTEŘÍ NIKDY NIC NEVYRÁBĚLI, NEVYVÁŽELI, NEPRODÁVALI NAPROSTONECHÁPOU! JENOM STÁLE STEJNĚ HLOUPĚ MELOU SVOU A JEŠTĚ HLOUPĚJI SE SCHOVÁVAJÍ SE SVÝMI KURZOVÝMI LUMPÁRNAMI NA KTERÝCH SI JISTĚ SAMI ZOBNOU ZA MOMENTÁLNÍ HOSPODÁŘSKÉ OŽIVENÍ. A lidé, ti utrácí, když mají co, tzn. když si vydělají a k tomu ČNB zcela jistě nepřispěla! ČNB by udělala lépe, kdyby se důsledně starala, aby banky a nebankovní skupiny neokrádali střadatele, firmy a dlužníky!

0 0
možnosti
MG

16. 10. 2014 5:02
No, když se dívám na vývoj v Německu,

byl bych opatrný s tím nadšením nad vývojem ekonomiky...

0 0
možnosti
RJ

R. Jackl

15. 10. 2014 22:29
kde se berou ??

Tak nam dalsi odpornik tvrdi, jak je ekonomika na tom dobre , ze za 1Q udelala proti minulemu 1Q výkon +2,5% .....!!!!!! A jak takovy odpornik vysvetli, ze ekonomika od roku 2011 poklesla o zavratnych 9,7% a s temi uzasnymi 2,5% ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

0 0
možnosti
JK

J72i51ř69í 60K96o88p61i40s

15. 10. 2014 18:46
Největší stimul dal ekonomice Kalousek

a to tím, že ji přestal aktivně řídit.

0 0
možnosti
KD

15. 10. 2014 18:03
Velka bida

Proc byl tento clanek vubec publikovan? Obsahuje autorova tvrzeni (nektera dosti kategoricka), ale ani naznak pokusu tato tvrzeni nejak dolozit.

0 0
možnosti
J

Jan111

15. 10. 2014 15:28
Odfláknuté

V článku je veľa slov, ale akosi málo čísiel, keď nás chce autor o niečom presvedčiť bolo by dobré keby článok doplnil o grafy resp. tabuľky.

0 0
možnosti
PZ

P. Zdenek

15. 10. 2014 11:07
Mýtus deflace

Jestli si pan Singer myslí, že mě postrčí nakupovat tím, že mi zdražil zboží, tak se mýlí. Naopak. Znejistil mne a když jsem nejistý, radši si držím větší úspory.

Deflace a větší jistota naopak moje držení peněz nijak neovlivní. Ne, kvůli deflaci si nekoupím jídlo až za rok. Kvůli deflaci neodložím nákup rozbité ledničky. Jediné, co mě tlačí k tomu držet velkou hotovost, jsou nejistoty a ty jsou způsobené hlavně ČNB a vládou.

Zajímalo by mne, jestli sám Singer věří deflačnímu, nikde prokázanému, mýtu. Chápu pouze, že je to dobrá zástěrka pro jeho inflační cílení. Vždyť kdo by chtěl slyšet: "Občane, každý rok tě okradu o 2% tvých úspor, abych pomohl vládě likvidovat dluhy".

Pokud chce být ČNB skutečně užitečná, tak ať už prosím nedělá nic. Nikdy. Každý pokus řídit ekonomiku dopadá kontraproduktivně.

0 0
možnosti
KV
Re: Mýtus deflace

Souhlasím s vámi, to že nepatrně začíná fungovat ekonomika není zásahem ČNB, ale souhrnem jiných veličin. A křičet hurá je dost předčasné, nepatrný náznak ještě neznamená jistotu že další čtvrtletí nebude propad. Turbulence na světových trzích je ve všech relevantních ukazatelů velká a také se ještě neprojevily následky rozvratu islámského prostoru a ukrajinské krize. Obě krizové veličiny se zatím daří eliminovat aby nebyly první kameny v předpokládaném kácení světového domina. A už se ukazuje další, možná nejzávažnější, EBOLA. A z toho jde hrůza, hlavně ze schopnosti světových politických vůdců nasadit včas potřebné prostředky k hašení požáru, na ukrajinských a syrskoiráckých událostech se projevila neschopnost najít společnou řeč a to vzbuzuje strach.

0 0
možnosti