Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Proč se BIS za 30 let nepodařilo odhalit ani jednoho ruského agenta?

  17:17
Zpravodajské služby všech zemí na světě si vybírají ty nejinteligentnější lidi. Zdá se, že Česko je výjimkou. Do zpravodajských služeb může v tuzemsku vstoupit jen pošetilec.

Zpravodajské služby. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Prezident Miloš Zeman se asi definitivního rozuzlení kauzy Vrbětice nedočká, přestože stále věří ve více jejích verzí. Politici z celého politického spektra – vládních i pozičních stran – se usnesli, že výbuch spáchali ruští agenti. Přijali tím výsledek téměř sedmiletého vyšetřování shrnutého ve zprávě Bezpečnostní informační služby (BIS). Proč v něm tedy pokračovat?

Přestala platit i verze předložená veřejnosti Policií ČR krátce po výbuchu, že v muničním skladě nastal kvůli chybné, či neopatrné manipulaci s výbušninami. I ta však měla nedostatky. Chybělo v ní vysvětlení, jak se mohl několik dní po prvním výbuchu odehrát druhý v dalším skladě, když celý areál přísně kontrolovala policie a armáda.

Několikáté ztrapnění

Poté, co byl známý hlavní závěr zprávy BIS, že výbuch způsobili ruští agenti, informovala česká média, především Česká televize, že zaměstnanci skladu dostali den před výbuchem od vedení firmy IMEX Group, jež areál vlastní, pokyn, aby následující den nechodili do zaměstnání, přičemž v den výbuchu se v areálu pohybovala osoba blízká jejímu vedení a ztratila se kniha návštěv. Jak se mohly informace zpochybňující verzi BIS objevit v médiích?

Přemýšlivý občan na jejich základě musel dospět ke třetí verzi – na likvidaci skladu mělo zájem vedení IMEX Group. Podobně se postupuje při likvidaci manka nebo získání pojistného plnění. Skutečností zůstává, že si BIS nechala svou zprávu o kauze Vrbětice znehodnotit médii. Nejde o první případ ztrapnění českých zpravodajských služeb, například vojenskou zpravodajskou službu řídila milenka premiéra – vrcholní důstojníci „tancovali“ pod její taktovkou jako v „lechtivé“ operetě.

Skutečností zůstává, že si Bezpečnostní informační služba nechala svou zprávu o kauze Vrbětice znehodnotit médii. Nejde o první případ ztrapnění českých zpravodajských služeb.

Plukovník Michal Koudelka, ředitel BIS, léta usiluje o hodnost generála, ale prezident Zeman ho tvrdošíjně odmítá povýšit, a o našich vrcholných bezpečnostních a zpravodajských službách se prohlásil, že jsou „čučkaři“. Vše nasvědčuje tomu, že má pravdu. Výsledkem zprávy BIS o Vrběticích je masakr českých diplomatických služeb v Rusku. S ruskými diplomaty museli z Česka nepochybně odejít i zpravodajští důstojníci, krytí diplomatickou imunitou, jejichž posláním bylo řídit českou agenturní síť. Ta však zůstala nedotčena.

Proč se BIS za 30 let nepodařilo odhalit ani jednoho ruského agenta, zatímco v okolních zemích několik? Ve Velké Británii a v USA se pod termínem „intelligence“ rozumí nejen zpravodajská činnost, ale i inteligence jako taková. Zpravodajské služby všech zemí na světě si vybírají ty nejinteligentnější lidi. Zdá se, že Česko je výjimkou. Do zpravodajských služeb, ať jako důstojník nebo agent, může v tuzemsku po všem, co se stalo v uplynulých 30 letech, vstoupit jen pošetilec.

Plukovník Koudelka se bude muset nejspíše spokojit jen s americkou Tenetovou cenou. George Tenet byl ředitelem CIA od prosince 1996 do července 2004, tedy i v době irácké krize, která vznikla na základě zpravodajské informace, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení. Po válce se však zjistilo a bylo zveřejněno v médiích, že takové zbraně nevlastnil. Globální lapsus, nicméně zpravodajská informace svůj účel splnila. Nejinak to možná je s kauzou Vrbětice. Tenetovu cenu si ředitel Koudelka nepochybně zaslouží.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...