Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Proč není dohoda EU a USA o obchodu a investicích v Česku téma?

USA

  17:25
V západní části EU se diskutuje o Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). Občané ale mají pocit, že jednání jsou vedena v utajení, a množí se informace, že obsah smlouvy ovlivňují spíše lobbisté nadnárodních společností. Jak jí má důvěřovat český občan, když ani jeho vláda neví, o co se hraje?

Evropská unie jedná s USA o přelomové dohodě o volném obchodu (TTIP). foto: ilustrace Richard CortésČeská pozice

Evropskou unii koncem letošního roku čeká historická událost – podpis klíčové dohody s USA o obchodu a investicích (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP). O konkrétním obsahu TTIP se ale ví málo, troufám si tvrdit, že 99 procent českých občanů ani netuší, co znamená tato zkratka, natož její podstata.

Smlouva mezi EU a USA se sice v mnoha oblastech života dotkne i České republiky, ale nezaznamenal jsem, že by například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek komunikoval o této problematice s občany. Když jsem se loni v červnu zeptal kompetentního úředníka Úřadu vlády ČR, zda by ČESKÉ POZICI mohl poskytnout aktuální postoj ČR k TTIP, dostal jsem zdrcující odpověď, že žádná analýza neexistuje. Máme prý počkat. Můžeme jen doufat, že v průběhu druhé poloviny roku 2014 už poradci premiéra Bohuslava Sobotky položili něco na stůl.

Propaganda proti smlouvě

Jednoduše řečeno, v ČR není TTIP téma. Zato v západní části EU se o dohodě s USA celkem intenzivně diskutuje. V sázce je hodně, jelikož se dohoda týká zhruba 830 milionů lidí. Politici obecně hovoří o přínosu TTIP pro všechny, jedna londýnská instituce dokonce vypočítala, že dohoda pro každou rodinu v EU přinese ročně o 545 eur navíc, ale konkrétní odpovědi na některé obavy zatím nejsou ochotní (nebo schopní) poskytnout.

Bruselští úředníci se nemohou divit, když různí aktivisté, většinou euroskeptici a antiglobalisté, sbírají podpisy proti TTIP

Občané mají pocit, že jednání jsou vedena v utajení, a množí se informace, že obsah smlouvy ovlivňují spíše lobbisté nadnárodních společností než organizace hájící takzvané evropské hodnoty. Bruselští úředníci se proto nemohou divit, když různí aktivisté, většinou euroskeptici a antiglobalisté, sbírají podpisy proti TTIP.

Propaganda proti smlouvě s USA je silná, plakáty s nápisem „Stop TTIP – Less Competition, more solidarity!“ už jsou vylepovány i v pražských ulicích. Racionální diskusi o TTIP bohužel znemožňuje i ideologizování. Kdo kritizuje smlouvu, prý pracuje pro Putina, jemuž se dohoda EU a USA logicky nemůže líbit.

Požadavek větší transparentnosti

Petici proti transatlantické dohodě už podepsalo více než 1,2 milionu lidí z 24 členských zemí EU, což podle bruselských pravidel znamená, že ve věci má být veřejné slyšení v Evropském parlamentu a že některá dosavadní rozhodnutí mohou být přehodnocena. O TTIP se hovoří jako o trojském koni z USA a největší diskuse dosud vyvolaly otázky okolo produktů amerického filmového, kosmetického, farmaceutického či tabákového průmyslu nebo hormonálně a geneticky upravených potravin.

Německý ministr pro výživu, ochranu spotřebitele a zemědělství Christian Schmidt z CSU požaduje větší transparentnost okolo jednání o TTIP

Smlouva prý nadnárodním koncernům umožní přímo zažalovat jakýkoliv členský stát EU o náhradu škody, pokud budou mít pocit, že jejich zisky omezují platné zákony například v oblasti zdravotnictví, ekologie či ochrany spotřebitele. Je-li to pravda, pak smlouva ohrožuje suverenitu zemí, které ji podepíší. Ale připravuje se v rámci TTIP vůbec takový paragraf, nebo ne? Kdy dostaneme jasnou odpověď?

Někteří politici si uvědomují vážnost situace. Německý ministr pro výživu, ochranu spotřebitele a zemědělství Christian Schmidt z CSU požaduje větší transparentnost okolo jednání o TTIP. Zdůraznil, že pro uzavření této důležité smlouvy je nutná důvěra lidí. Ale jak má český občan důvěřovat, když ani jeho vláda neví, o co se v TTIP hraje?

Autor: