Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Proč Bohuslava Sobotku nezajímá selhání vrcholných policistů?

  18:34
V čerstvé korupční kauze, kterou se snaží rozplétat tým vrchního státního zástupce Iva Ištvana ve spolupráci s detektivy Roberta Šlachty, šokují odhalení ve třetí, takzvané policejní větvi. Neměla by proto kvůli této kauze zasednout Bezpečnostní rada státu? Premiér, jenž ji svolává, to však odmítá učinit.

Premiér Bohuslav Sobotka. foto: ČTK

V čerstvé korupční kauze, kterou se snaží rozplétat tým vrchního státního zástupce Iva Ištvana ve spolupráci s detektivy Roberta Šlachty, je několik větví, z nichž se jako nejzávažnější jeví role několika vysoce postavených policistů. Jde – byť v negativním smyslu slova – o novinku. To, že je obviněn hejtman za sociální demokracii nebo že někdo z politiků ODS je dotčen v rámci korupčního skandálu, už nikoho nemůže překvapit.

Šokující ale je, co vychází najevo ve třetí, takzvané policejní větvi případu. Nepamatuji si, že by v jedné kauze figurovalo tolik policistů s hodností plukovníka, kteří dlouhá léta zastávají významné řídicí posty, dokonce i v útvarech s celostátní působností. Podezření padlo také na vedoucího olomoucké expozitury Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), jejímž hlavním předmětem činnosti je „vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož pachatelem je příslušník Policie ČR“.

Rozpustit tajné služby

Šéf inspekce Ivan Bílek byl přitom v minulosti často označován za člověka exministra vnitra Ivana Langera, který v aktuální kauze byl rovněž vyslýchán policií. Ředitele GIBS jmenuje a odvolává předseda vlády. Je tedy namístě otázka, zda nejde o závažné systémové selhání a zda by kvůli této kauze, která svým rozsahem nemá u nás obdoby, neměla přece jen zasednout Bezpečnostní rada státu. Jde o stálý pracovní orgán vlády pro koordinaci problematiky bezpečnosti země, který svolává premiér.

Pokud tajné služby nemají žádné zprávy, co se děje například kolem Generální inspekce bezpečnostních sborů, měl by je někdo rozpustit

Jenže Bohuslav Sobotka Bezpečnostní radu státu svolávat odmítá. „Nemyslím si, že bychom takovýmto způsobem měli reagovat na každou akci policie nebo státního zastupitelství. Měli bychom reagovat tam, kde se tyto věci nějakým způsobem dotýkají zájmu státu a kde k tomu má vláda podklady na základě zpráv od tajných služeb. V tomto případě žádné takové zprávy nemám,“ prohlásil premiér. K tomu lze dodat jen tolik, že pokud tajné služby nemají žádné zprávy, co se děje například kolem GIBS, měl by je někdo rozpustit.

Proč takové jasné odmítnutí? Možná proto, že s nápadem přišel místopředseda vlády a Sobotkův největší rival Andrej Babiš. Jenže když ho před několika měsíci o stejný krok požádal jeho stranický kolega Milan Chovanec kvůli aféře kolem České pošty, kde ministr vnitra byl sám dotčen, premiér mu vyhověl okamžitě. Prý šlo o směšnou kauzičku, kterou vyvolal nějaký zhrzený podivín. Pokud je to pravda, ke svolání Bezpečnostní rady státu nebyl žádný důvod.

Případ Energetického regulačního úřadu

V poslední době odmítl premiér Sobotka svolat Bezpečnostní radu státu i k situaci kolem Energetického regulačního úřadu

Naopak, svolat Bezpečnostní radu státu premiér v poslední době odmítl i k situaci kolem Energetického regulačního úřadu. Bohuslava Sobotku o tento krok v polovině srpna dopisem požádala jeho předsedkyně Alena Vitásková s tím, že na jednání tohoto orgánu hodlá poskytnout informace svědčící o destabilizaci úřadu. Sobotka jí nejenže nevyhověl, ale nenašel ani tolik slušnosti, aby dámě v čele mimořádně důležité státní instituce odpověděl.

Premiéra nezajímá znepokojující situace ve vysokých patrech policie včetně inspekce ani zprávy svědčící o destabilizaci energetického regulátora, ale vsaďme se, že až se příště nějakému ministrovi za ČSSD zatoulá pejsek v parku nebo přijde pět běženců do ČR, bezpečnostní radu svolá ihned.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!