Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Problémem jsou škodlivá evropská pravidla, nikoli žárovky

Evropská komise prosazuje i špatné návrhy a ekologické organizace je kritizují. Tuzemští komentátoři však reálné potíže nechávají na starosti nevládním organizacím či ministrům progresivních států EU. Místo toho se trefují do laciných, vděčných cílů, jako je zákaz tradičních žárovek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

E. Em

26. 7. 2016 20:22
Škodlivá evropská pravidla jsou důsledkem

Škodlivá evropská pravidla jsou důsledkem způsobu, jakým jsou tvořena

Pan Koželuh má pravdu, že zákaz plýtvavých žárovek je zveličován, ale těm, kteří jej omílají, nejde o to, čím budeme svítit, ale o ukázku toho, jakým způsobem evropská pravidla zasahují do života Evropanů a dělají z Evropy stagnující část světa.

Evropská pravidla jsou totiž výsledkem evropského kompromisu, kde na počátku stojí velké myšlenky a nezpochybnitelné cíle, ty se dostanou do rukou úředníků, zaslepených iluzí centrálních plánovačů, že jejich odborný aparát jim umožnuje provádět kvalifikovaná opatření. Potom přichází kolečko připomínkových řízení, kde se je návrh pokřiven tlakem zájmových skupin a nakonec přichází přetahovaná všech 28 členských zemí, při které se místo funkčních řešení hledají největší společné jmenovatele. S návrhem ještě zacvičí Evropský parlament a dílo zkázy pak obvykle dokoná transpozice v národních parlamentech.

Výsledkem není řešení původního problému a stohy legislativního balastu, kte

0 0
možnosti

E. Em

26. 7. 2016 20:25
Re: Škodlivá evropská pravidla jsou důsledkem

které komplikují život a přinášejí zvýšené náklady na právní služby. Z Evropy se pak stává místo, kde cílem businessu není dosažení zisku jako odměny za uspokojení potřeb zákazníka, ale sama Evropa se stává cílem dobývání renty z evropských dotací a výhod, které vytváří pokřivená legislativa.

Na místo prosperity se v Evropě kumulují problémy, což předznamenalo fiasko Lisabonské strategie a naplno ukazuje Řecká krize a migrační krize. To je důsledkem nepochopení faktu, že volná soutěž na trhu je tím, co přináší blahobyt a prosperitu. Každá snaha o nápravu výsledku, kerý ze soutěže na trhu vzejde, by totiž měla být prováděna s nejvyšší opatrností, neboť obvykle působí více škody než užitku av případě pochyb o správnosti zásahu je nejlepší nedělat nic.

0 0
možnosti
Uděláte úspornější

žárovku - lidé s ní budou víc svítit, vždyť moc nežere. Uděláte úsporné a čistší auto - lidé budou s ním víc jezdit. K tomu započítejte skutečnost, že energetické zefektivnění často vede ke zvýšeným (nejen) vstupním nákladům a ty samy o sobě implikují nějakou ekologickou zátěž. EU se zabývá dílčími řešeními. Krásný příklad české nedomyšlenosti je případ řepka. Nechtějte mi namluvit, že ta drobná hrstka semínek z jedné rostliny stojí za ten traktor s naftou, zpracování, distribuci, erozi půdy atd.

0 0
možnosti

Mir

26. 7. 2016 8:50
Aha - DUHA

zatím jen ke glyfosátu. Jeho škodlivost nebyla prokázána. Jedná se pouze o teorii, že by mohl mít vliv na vznik

karcinomů ( jako jeden ze spouštěčů ). A těch potencionálních spouštěčů máme ve svém okolí mnoho.

V současnosti je glyfosát nenahraditelný i při údržbě veřejné zeleně ( dnes módní plošné výsadby do mulčovací

kůry) a hubení plevelů v dlážděných površích. Náhradní varianty jsou pouze 3 : solení ( tedy zasolování půdy ),

ničení teplem či horkou párou - plevele regenerují z kořenů.

A naši europoslanci Konečná ( KSČM ) a Poc ( ČSSD ) se tím chlubí jako výsledky práce v Europarlamentu.

0 0
možnosti
Můžete dokázat toto tvrzení?

0 0
možnosti