Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Privatizace OKD: Zlodějině by se měly přestat smát i velké ryby

  18:03
Soudkyně Iva Fialová verdikt v privatizaci OKD z roku 2004 nevýhodné pro stát opřela o řadu důvodů. Nejvíce však šokuje, že nezačalo trestní řízení s tehdejším ministrem financí Bohuslavem Sobotkou.

O jedenáct let později. Současný premiér Bohuslav Sobotka nese spoluodpovědnost za privatizaci menšinového podílu státu v OKD. V roce 2004 jakožto ministr financí a předseda prezidia Fondu národního majetku k ní předkládal vládě materiály. Na snímku z 30. dubna 2015 při návštěvě Důlního závodu 1 v lokalitě Lazy v Orlové. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Dost potichu, mezi květnovými svátky, když si velká část národa užívala jarních dovolených, padl dlouho očekávaný verdikt v kauze pro stát nevýhodné privatizace OKD z roku 2004. (I když veřejnoprávní televize neustále mluví o „údajné nevýhodné privatizaci“, dnes už ani malé děti nepřipouštějí, že by na této transakci stát vydělal.) A rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 2 zněl, že se obžalovaný znalec Rudolf Doucha i bývalí vrcholní úředníci Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek zprošťují viny.

Soudkyně Iva Fialová své rozhodnutí opřela o řadu důvodů, počínaje kritikou práce policie při shromažďování důkazů přes argumenty o obtížnosti pozice znalce a rozhodující úloze vlády. Zahrnula i úvahy o nejistotě, zda by se pro doly našel jiný kupec, a že pro rozhodnutí vlády nemusela být rozhodující cena, ale „šlo o politické rozhodnutí zohledňující řadu dalších aspektů a jeho důsledků“, jako je zaměstnanost a sociální smír. Státní zástupce Tomáš Černý, nikoli nejostřejší nůž v řeznictví Lenky Bradáčové, s rozsudkem zásadně nesouhlasil a ústní hodnocení soudkyně označil za velmi neobjektivní.

Pochybnosti o odůvodnění

O odůvodnění soudkyně Fialové lze mít hodně pochyb, už jen proto, že je známo, jak moc peněz na celé transakci v konečném důsledku vydělali americký finančník českého původu žijící ve Švýcarsku Zdeněk Bakala a jeho společníci. Nebylo by nic špatného, aby si vydělali miliardy na úspěšném řízení nově nabytého podniku, nebo dokonce na spekulaci na změnu tržních podmínek. Zde ale všichni, snad kromě České televize, vidí šokující nepoměr hodnoty nabytého majetku a ceny zaplacené v rámci privatizace, navíc nepoměr, který se projevil ve velmi krátkém čase pouhých měsíců či několika let.

O odůvodnění soudkyně Fialové lze mít hodně pochyb, už jen proto, že je známo, jak moc peněz na celé transakci v konečném důsledku vydělali americký finančník českého původu žijící ve Švýcarsku Zdeněk Bakala a jeho společníci

Ani tak nemusíme zabíhat do detailů obelhaných nájemníků bytového fondu OKD, vysátých finančních rezerv na útlum důlní činnosti nebo jiných podivných korporátních restrukturalizací provedených Bakalou a jeho společníky, abychom pochopili, jak moc se tady někdo napakoval. V odůvodnění poskytnuté argumenty soudkyně Fialové na tom nemohou nic změnit. Například úvahy, zda by se našel jiný kupec, jsou úplně k smíchu ve světle exkluzivity, pro kterou se rozhodla vláda, v níž přípravu privatizace měl na starosti tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka.

Stejně musí být horníkům na Ostravsku i zbytku českých občanů k smíchu úvahy o sociálních aspektech privatizace, zejména ve světle současné situace, kdy se zbytky zkrachovalého OKD, na němž v mezidobí Bakala a jeho spojenci vydělali desítky miliard korun, dnes zachraňují a sanují za státní peníze. To, že obžalovaní byli zproštěni viny, však zase tolik nepřekvapuje. Vždyť jde o pěšáky ve velké miliardové hře, kteří jen poslouchali pokyny ze shora.

Rozhodnutí vlády

Kuta se Škurkem jen splnili to, o čem předtím na návrh tehdejšího ministra financí Sobotky rozhodla vláda, a co jim následně pro ně závazným ukládacím dopisem uložil provést opět ministr financí Sobotka. Šokuje však, že orgány činné v trestním řízení za celou dobu nezačaly stíhat, a vlastně ani pořádně prošetřovat Sobotku, pod jehož patronátem se prodej OKD uskutečnil. Jako v donekonečna opakujícím se filmu opět sledujeme pro Českou republiku bohužel tak typický příběh.

Kuta se Škurkem jen splnili to, o čem předtím na návrh tehdejšího ministra financí Sobotky rozhodla vláda, a co jim následně pro ně závazným ukládacím dopisem uložil provést opět ministr financí Sobotka

Dlouhé roky se promarňují trestním stíháním malých ryb a bílých koní, zatímco ryby velké nesoucí hlavní díl odpovědnosti, chcete-li, viny, se celé věci jen smějí, dál nerušeně zastávají vrcholné funkce a v horším případě ještě drze poučují, jak byla celá privatizace výhodná. Téhle zlodějině jménem privatizace OKD se ale jistě nesmějí občané, zejména okradení horníci. A bylo by na čase, aby se přestaly smát i velké ryby, které zlo způsobily.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...