Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Připraví arménští radikálové Sargsjanovi horké chvilky?

  9:46
Nacionalističtí opoziční ozbrojenci ́obsadili policejní stanici v hlavním městě Arménie, se ani po propuštění rukojmích nemíní vzdát. Celý konflikt ilustruje napětí, které lze již nějakou dobu pozorovat na poli arménské domácí politiky.

Útočníci, kteří při nedělní akci zabili jednoho policistu a zranili čtyři další, žádají propuštění nedávno zatčeného opozičního vůdce Žirajra Sefiljana, demisi prezidenta Serže Sargsjana a vytvoření nové vlády. foto: ČTK

Nejsme teroristé! Nezadržujeme rukojmí! Policisté, které jsme zajali, společně s námi jedli a pili, hodně jsme si povídali a vůbec jsme je nespoutali! – svěřili se nacionalističtí opoziční aktivisté novinářům, které vpustili na policejní stanici ve čtvrti Erebuni. Mezi zmíněnými aktivisty je hned několik někdejších účastníků války o Náhorní Karabach, ale také mnoho mladých.

Odhodlaní opoziční aktivisté s páskami v národních barvách na pažích mezitím propustili rukojmí, včetně vysokých policejních důstojníků z dotyčné stanice, nicméně ani přes opakované výzvy nemíní složit zbraně a nadále požadují propuštění jednoho z vůdců radikální opoziční organizace Nová Arménie, před měsícem zatčeného Žirajra Sefiljana, stejně jako dalších členů, kteří byli podle jejich tvrzení uvězněni z politických důvodů. Dále pak žádají demisi prezidenta Serže Sargsjana, kterého obviňují z volebních podvodů.

„V Arménii jsou dnes dva politické póly. Na jedné straně stojíme my a za námi lid, zatímco na straně druhé současná vláda.“

Mimo to považují za nepřijatelný jakýkoliv kompromis, konkrétně vzdání se několika okresů v oblasti Náhorního Karabachu. „V Arménii jsou dnes dva politické póly. Na jedné straně stojíme my a za námi lid, zatímco na straně druhé současná vláda,“ vysvětlil jeden z ozbrojenců novinářům.

V Bejrútu narozený „Žiro“ Sefiljan, jenž se v řadách arménské domobrany účastnil už libanonské občanské války a později se vyznamenal ve válce o Náhorní Karabach, podniká radikální útoky proti vládnoucímu režimu již od začátku nového tisíciletí. Jednou z hlavních tezí jeho před třemi lety založeného hnutí je, že lid může svrhnout režim, který on sám označuje za kleptokracii a oligarchii, nejen ve volbách. Z tohoto důvodu byl Sefiljan hned několikrát zadržen, nicméně k současnému obsazení policejní stanice přistupuje vláda s maximální obezřetností, neboť by s velkou pravděpodobností mohlo vyvolat novou vlnu násilí.

Napjatá situace

Politická situace je už beztak velmi napjatá. Země stojí před parlamentními a následně také prezidentskými volbami, ve kterých se hraje o víc než obvykle, neboť budou probíhat uprostřed přeměny současného prezidentského systému, pro kterou se voliči vyslovili v referendu v roce 2015 a v rámci níž dojde k přenesení některých pravomocí na parlament a vládu. Právě parlament bude v roce 2018 volit také prezidenta, proto je čím dál důležitější, která strana předtím vyhraje volby a zda bude moci Sargsjan po vypršení svého mandátu nadále řídit zemi například jako předseda vlády.

Situaci komplikuje skutečnost, že vládnoucí moc i opozice právě procházejí krizí.

Situaci dále komplikuje skutečnost, že jak vládnoucí moc, jíž se po roce 2013 podařilo sice pomalu, ale přesto stabilizovat vlastní pozice, tak opozice, jež je sice zastoupena v parlamentu, avšak v kritických časech je příliš bezmocná, právě procházejí krizí. V důsledku toho roste podpora radikálních idejí a sil, za které se sice v tomto případě nepostavila plně celá společnost, nicméně všem je rovněž jasné, že nasoukat tohoto uniklého džina zpátky do láhve pomocí prostředků ozbrojené moci už prostě nepůjde.

Vývoj arménské vnitropolitické situace je navíc neoddělitelný od konfliktu v Náhorním Karabachu, který má současně vliv i na budoucnost momentálně těsných vztahů Jerevanu s Moskvou.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...