Lidovky.cz

Princ z Cambridge a co na Pražském hradě nikdo netuší

  20:46

Gratulace k narození prince z Cambridge není otázkou protokolu nebo povinnosti, nýbrž slušnosti a zdvořilosti, píše Roman Joch.

foto: © ReutersČeská pozice

Tak Česká republika, respektive náš pan prezident Miloš Zeman, prý k narození prince z Cambridge gratulovat nebudou! Ne, nikoli prý proto, že jsme zapřísáhlí republikáni a cokoli monarchistického či aristokratického nesnášíme, nýbrž proto, že – podle šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta – je prý na místě blahopřát k narození jen přímým následníkům trůnu.

Aha, a je to! 

Inu, princ Charles je na světě už hezky dlouho…, takže žádná gratulace k narození nebude, a basta!

Gratulace k narození prince z Cambridge by totiž podle Forejta z protokolárního hlediska prý nebyla namístě. Jo, kdyby šlo o přímého dědice, to by byla jiná…

„V Evropě existuje deset konstitučních monarchií a každý rok se narodí nějaký nový člen královské rodiny. Chápu, že britská monarchie je pro média přitažlivější, prezident ale musí ke všem těmto rodinám přistupovat stejně,“ nechal se slyšet Forejt.

A mohu se zeptat – proč se tak nechutně elitářsky a evropocentricky omezil jen na těch deset monarchií evropských? Není to politicky nekorektní? Přece jeho argument by byl mnohem silnější, kdyby zmínil, že „…na světě existuje několik desítek monarchií a každý rok se narodí nějaký nový člen královské rodiny. Chápu, že britská monarchie je pro média přitažlivější, prezident ale musí ke všem těmto rodinám přistupovat stejně…“

Ano, to by byl ten pravý triumf rovnostářství! Česká republika musí ke všem monarchiím světa přistupovat stejně, a uznejte, narození dědice trůnu třetího v pořadí v královské rodině britské nemůže mít pro nás větší význam, než narození prvního v pořadí v královských rodinách, dejme tomu, v sultanátu Omán, Svazijsku či v království Tonga!

Co k tomu říct?

Za prvé, to na Hradě nikdo netuší, že toto primárně není otázka diplomatického protokolu nebo povinnosti, nýbrž elementární slušnosti a zdvořilosti?

Ne, všechny monarchie si nejsou rovny! Alespoň ne pro nás. Celá myšlenka rovnosti je blbost.

Za druhé, ne, všechny monarchie si nejsou rovny! Alespoň ne pro nás. Celá myšlenka rovnosti je blbost. Quod licet Jovi, non licet bovi. Pokud někdo nechápe, že britská monarchie je pro nás z historických důvodů důležitější než ty v Ománu, Svazijsku a na Tonze – či, abychom zůstali jen u Forejtovy Evropy – ta v Monaku (jinak nic proti Grimaldiům…), pak je zabedněnec. Nebo rovnostářský ideolog.

Proč je pro nás z historických důvodů britská monarchie důležitější? Proto, že nebýt určitých rozhodnutí vlády Jeho Veličenstva krále Spojeného království v roce 1940, pak ani náš stát, naše republika nemusely existovat.

Zeman o sobě rád šíří, že jeho velkým vzorem byl Churchill, celoživotní to monarchista a britský patriot. Teď se projevil jako anti-Churchill.

Loni v létě jsem navštívil katedrálu v Malmesbury v západní Anglii a tam byla její část věnována památce britských letců padlých ve všech válkách od té první světové dále. Samozřejmě že tam byly insignie a památky i na perutě, v nichž za druhé světové létali nejen letci britští, ale i ti polští, českoslovenští a další spojenečtí…)

Co na tom Forejt (a Zeman) nechápou? Říká jim to vůbec něco? Anebo pro ně platí, že rovnostářství „über Alles“ a „prezident musí ke všem královským rodinám – potažmo zemím světa – přistupovat stejně“?

Je to rovnostářství „über Alles“, nebo buranství „über Alles“?

Na závěr ocituji z komentáře Ondřeje Neffa „Máme co závidět“ k narození prince z Cambridge, se kterým vřele souhlasím:

„…máme ústavní instituce a činitele, ovšem dle výkonu a charakteru si nelze vážit nikoho. Co tedy dělat? Jen tiše závidět třeba Britům. Ti mají státní symboliku ztělesněnou do rodiny (…) Vlády se střídají, parlamenty padají a vznikají, rodina je tu pořád (…) Je mnoho Britů, kteří si přejí demontáž monarchie a nastolení republiky. Z toho plyne úlevné zjištění, že i mezi Brity jsou idioti.“

God Save the Queen!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.