Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Příběh limitů těžby: A teď počítejme...

Představme si, že jsme těžaři, že jsme prolomili těžební limity, zbourali dvě obce, zainvestovali do technologie a najeli na ekonomickou těžbu ve výši šesti milionů tun za rok... Nad opět rozvířenou debatou o limitech těžby se zamýšlí Tomáš Vlček.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Stastnyjiri

21. 2. 2015 12:04
Burza

Můžete mi říct, na které burze se podle Vás obchoduje černé uhlí? Odpovím za Vás - na žádné. Maximálně se kótuje Rotterdam, ale to není žádná burza! To jen Platts vytváří průměr, když se dotazuje na kotace u významných obchodníků.

0 0
možnosti
stálo by za to připomenout

holding EPH, který vlastní elektrárny nejen v ČR a koupil hnědouhelné doly Mibrag kousek na jih od Lipska. Po železnici k severočeským elektrárnám je to zhruba 250 km. Původně doly koupil ČEZ, který je vlastnil velice krátce a prodal se ztrátou EPH. K vlastnictví EPH patří ještě černouhelný důl Silesia v polské slezské pánvi (polský důl Debiensko patří zase NWR, ale nad otevřením těžby prozatím visí otazník). Nabízí se otázka, zda část výpadku dodávek hnědého uhlí by nebylo možné nahradit černým energetickým pro elektrárny. Za Ostravou je černouhelná el. Dětmarovice, třeba by ji šlo rozšířit nebo některou starší severočeskou přestavět na černé uhlí.

0 0
možnosti
Re: stálo by za to připomenout

Dodám, že Polsko má nemalé zásoby černého uhlí, kromě slezské pánve má ještě relativně krátce těženou Lublinskou při trojmezí s Běloruskem a Ukrajinou. A nakonec je třeba zmínit zásoby pod Beskydy a zakonzervovaný důl Frenštát, nebo Mělnickou pánev, kde by se uhlí dalo dobývat zplynováním. Tímto bych rád poukázal, že zastánci energie a tepla z uhlí mohou jejich zraky upřít i někam jinam než k severočeským dolům.

0 0
možnosti