Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Při ochraně klimatu nesmíme podléhat utopickým vizím

Česko podepsalo klimatickou dohodu z Paříže, podle které uhlíková neutralita bude až do roku 2100. Na změnu do roku 2050 nejsme připraveni – vyžaduje obrovské strukturální změny v ekonomice. Tato dohoda Evropské unie o uhlíkové neutralitě by poškodila český i evropský průmysl, proto jsme ji předběžně zablokovali. Píše Andrej Babiš.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smartmark

3. 8. 2019 21:12
neco mu chybi

"... musíme ... vždy pamatovat na poměr mezi náklady a přínosy."

Pan Babis (resp. zrejme jeho copywriter Marek Prchal) nejak zapomnel na cenu udrzovani tezby uhli. Skody diky umrti a nemocem v dusledku znecisteni ovzdusi v dusledku tezby a paleni uhli jsou v Cesku rocne 27-73 mld. CZK (1,03-2,84 mld EUR) [1].

V Evrope je to mezi 6 a 95 EURo za MWH. Ted se prodava 1MWH elektriny za asi 50 EUR. Vyrabet elektrinu z uhli je tedy cista ztrata. Nemuzeme si to dovolit. Kazdym MWH vic ztratime, nez ziskame.

Tezba uhli a produkce elektriny z nej proste nedava zadny ekonomicky smysl. Teda pokud clovek mysli na obcany zeme, a ne jen akcionare tezebni a elektrarenske spolecnosti. Na koho asi Babis mysli?

Na koho asi mysli pan Brabec, kdyz necha obyvatele severnich Cech zdravotne poskodit v cene 200 mil CZK prodlouzenim tezby v dole Bilina? [2]

Pane Prchale, umite take vysvetlit, co budou delat fosilni podniky, az je nikod nepojisti? [2] Ono se totiz zadne pojistovne nechce platit ty naklady na zdravi

0 0
možnosti

Smartmark

3. 8. 2019 21:13
Re: neco mu chybi

... Ono se totiz zadne pojistovne nechce platit ty naklady na zdravi a zmenu klimatu, kterou ti producenti a konzumenti fosilnich palv zpusobuji. Hlavne, ze v CR si je hezky zachovame. Copak nikdo nevidi, ze mit takove podniky na smem uzemi neni zadna vyhra?

Reference:

1. https://www.env-health.org/IMG/pdf/heal_report_the_unpaid_health_bill_how_coal_power_plants_make_us_sick_final.pdf

2. https://www.mdpi.com/1996-1073/9/2/81/htm

3. https://www.kurzy.cz/zpravy/497097-nova-energeticka-politika-skupiny-qbe-odklon-od-uhli/

0 0
možnosti

2. 8. 2019 7:13
To to Babiš od alarmistů schytá

Alarmisté jsou obvykle mladí a podléhají utopickým vizím. Stačí se podívat, kdo je reprezentuje - vzorem je nevzdělaná Gréta, u nás studenti odmítající vzdělání. A v pozadí jsou politici, kteří si z hlásání apokalypsy udělali byznys.

0 0
možnosti