Lidovky.cz

Převažují-li materiální hodnoty, Ukrajina nemá šanci

  17:17
Jedním ze stereotypů české společnosti je, že Ukrajinci jsou chudí a Rusové bohatí. Rusové na rozdíl od Ukrajinců nenabízejí práci, ale peníze. Těžko si představit českého obchodníka, který kvůli dění na Ukrajině odmítne ruského zákazníka. Na jedné straně existují vznešené ideály a principy, na druhé peníze.

Ukrajina a peníze. foto: montáž Richard CortésČeská pozice

Krvavý konflikt na východě Ukrajiny budí na celém světě vášně, v médiích jednu dezinformaci přebíjí druhá, politici se hádají kvůli dopadům západních sankcí a ruských kontrasankcí, bojíme se, že vypukne třetí světová válka. V Česku téměř dvě třetiny lidí, můžeme-li věřit průzkumu agentury STEM/MARK pro ČT, sankce proti Rusku schvalují a obávají se, že se vývoj událostí vrací ke studené válce z druhé poloviny minulého století.

Jsou to zajímavé údaje, ale neškodilo by se i podívat na vztah většiny české společnosti k Ukrajincům a k Rusům. Jaké jsou známé stereotypy? Ukrajinci jsou chudí, Rusové bohatí. Ukrajinci jsou hodní, Rusové zlí. Ukrajinci k nám jezdí pracovat, Rusové užívat si. Ukrajinci jezdí tramvají, Rusové se vozí v limuzínách. Ukrajinci bydlí v podnájmu na sídlišti, Rusové v luxusních loftech na nejlepších adresách. Ukrajinci patří do Evropy, Rusové nikoli.

Vztah k Ukrajincům a Rusům

Ukrajinci u nás většinou nabízejí svoji levnou pracovní sílu. Využívají je zejména stavební firmy, zemědělské podniky, restaurace, velký počet Ukrajinek sedí v supermarketech u kasy. V mnoha českých domácnostech za pár stovek týdně uklízejí, žehlí či myjí nádobí. V podstatě dělají práci, které se Češi štítí. Často slyšíme, jak Češi o Ukrajincích hovoří pohrdavě, skoro jako o otrocích, jako bychom si jejich poctivé práce nevážili.

Mnoho českých podnikatelů udělá vše pro to, aby získali co nejvíce ruských zákazníků, sankce nesankce

Rusové jsou ve výhodnější situaci. Na rozdíl od Ukrajinců nám nenabízejí práci, ale peníze. A peníze mají zejména Rusové, Arabové a Číňané. A mnoho českých podnikatelů udělá vše pro to, aby získali co nejvíce ruských zákazníků, sankce nesankce.

Developeři pro ně stavějí velké byty, dokonce celé bytové projekty, realitní kanceláře nabízejí honosné vily. Restituenti prodávají domy v centru Prahy off-shore společnostem, za kterými jsou ruští vlastníci. Dealeři luxusních automobilek se třesou, aby k nim zavítal ruský zájemce, hotely, lázně, soukromá zdravotnická zařízení a vysoké školy speciálními programy lákají movitou ruskou klientelu. Čeští privátní bankéři ve službách švýcarských, rakouských a německých finančních domů se vysloveně plazí před bohatými Rusy, aby u nich uložili peníze, protože se těší na tučné finder-fee za mnohamilionové úložky v eurech.

Principy versus peníze

A mohli bychom pokračovat, přitom se nikdo neptá po původu peněz, hlavně že klient platí hned, třeba v hotovosti, a nežádá slevu ani splátky. Těžko si představit českého obchodníka, který kvůli tomu, co se děje na Ukrajině, odmítne ruského zákazníka.

Politici a vysoce postavení úředníci se bez zábran stávají poslušnými vyběhávači zájmů ruských společností v Česku nebo českých firem, které všemi způsoby zkoušejí štěstí v Rusku

Zvláštní a zároveň odpudivou kapitolu představují politici a vysoce postavení úředníci, kteří se bez zábran stávají poslušnými vyběhávači zájmů ruských společností v Česku nebo českých firem, které všemi způsoby zkoušejí štěstí v Rusku. Podobně jsou na tom pravděpodobně i jiné země západního světa.

Na jedné straně existují vznešené ideály a principy, na druhé peníze. A dokud ve společnosti budou převažovat materiální hodnoty, Ukrajinci nemají šanci uspět. Na světě existuje jistě mnoho podobných konfliktů, kde nefigurují ani Rusové, ani Ukrajinci, ale o nich napíšu někdy příště.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.