Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pravda Viktora Orbána: Náhubek zůstane vždy náhubkem

Evropa

  17:44
Maďarský premiér v odvážném projevu prohlásil, že Maďaři nedopustí, aby jim někdo říkal, s kým mají žít, odmítají nucené kvóty a nemíní ustupovat vydírání ani zastrašování. Cílem osídlování je dle Viktora Orbána překreslení náboženské, kulturní a etnické mapy Evropy.

Maďarská vláda se rozhodla uspořádat referendum o plánu Evropské unie na přerozdělování uprchlíků mezi členské země podle kvót, řekl Viktor Orbán. foto: ČTK

Dnes, 168 let od vypuknutí bojů za svobodu evropských národů, Evropa – náš společný domov – není svobodná, nýbrž zvadlá, slabá a malátná jako květina, která je požírána zubem neznámého hmyzu, prohlásil Viktor Orbán v úterý 15. března ve svém mimořádně odvážném projevu u příležitosti oslav národního svátku.

Maďarský premiér sice řečnil v Budapešti, ale velkou část svého projevu adresoval některým politikům v Bruselu, které čekalo další jednání o uprchlické krizi s Tureckem. A proč není Evropa svobodná? Je prý zakázáno říkat pravdu.

„Je zakázáno říkat, že Evropu ohrožuje stěhování národů, že přistěhovalectví s sebou na kontinent přináší kriminalitu a teror, a je také zakázáno říkat, že ‚to není náhoda‘, nýbrž ‚promyšlená, řízená akce‘,“ řekl premiér a dodal, že „náhubek, i kdyby byl utkán z hedvábí, zůstane vždy náhubkem“.

Nejprve zbrzdit Brusel

V Bruselu se podle Orbába dnes všemožně pracuje na tom, jak „sem cizince co nejrychleji dopravit a usadit je mezi námi“. „Nedovolíme, aby nám někdo říkal, koho si máme pustit do své vlasti a do svých domovů,“ prohlásil. Při zastavení stěhování národů je třeba nejprve zbrzdit Brusel, který staví sám sebe nad zákony. Podle Orbána „smečky nenapravitelných bojovníků za lidská práva“ pociťují nepřekonatelnou touhu nás poučovat a obviňovat. Projev byl silně antikomunistický a deklaroval pevné spojenectví s Polskem.

Při zastavení stěhování národů je třeba nejprve zbrzdit Brusel, který staví sám sebe nad zákony. Podle Orbána „smečky nenapravitelných bojovníků za lidská práva“ pociťují nepřekonatelnou touhu nás poučovat a obviňovat.

„Stejně jako v průběhu naší tisícileté společné historie stojíme i nyní při vás v boji, který vedete za svobodu a nezávislost své vlasti. Spolu s vámi Bruselu vzkazujeme: Větší respekt vůči Polsku!“ nechal se slyšet premiér s tím, že nastal čas na shromažďování spojenců proti zničení Evropy bez ohledu na stranickou příslušnost. Jeden z transparentů, donesený polskými sympatizanty, v angličtině hlásal: „Přátelé, ubraňte svou křesťanskou ústavu před ateistickou EU.“

„Toho, kdo u nás jako nový člen rodiny, spojenec nebo příchozí, kterému jde o život, poprosil, zda může vstoupit, jsme k nám vpustili a našel u nás novou vlast,“ zdůraznil. Naopak podle něho vždy narazil na odpor ten, kdo přišel s cílem zemi předělávat nebo jej provázelo násilí.

Vzdorocísař z periferie EU

„Nedopustíme, aby nám Brusel vnutil plody své kosmopolitní přistěhovalecké politiky. Nebudeme importovat kriminalitu, terorismus, homofobii a antisemitismus podpalující synagogy. Nebudou tu městské části, v nichž neplatí zákon, nebudou tu nepokoje a přistěhovalecké bouře. Nebudou tu bandy, které mají spadeno na naše ženy a dcery,“ prohlásil Orbán, který se v uplynulých měsících dostal do role jakéhosi malého vzdorocísaře z periferie EU, vystupuje jako nejsilnější východoevropský antipól uprchlické politiky Angely Merkelové.

Orbán se v uplynulých měsících dostal do role jakéhosi malého vzdorocísaře z periferie EU a vystupuje jako nejsilnější východoevropský antipól uprchlické politiky Angely Merkelové

Orbán prohlásil, že Maďaři nedopustí, aby jim někdo říkal, s kým mají žít, odmítají nucené kvóty a nemíní ustupovat vydírání ani zastrašování. Cílem osídlování je podle premiéra překreslení náboženské, kulturní a etnické mapy Evropy, potažmo „likvidace národních států, představujících poslední překážku internacionály“.

Má ovšem za to, že „trámy Evropy, jež staví na potlačování pravdy, praskají a skřípou“, národy kontinentu „dřímající v blahobytu se pomalu probouzejí“, protože snad pochopily, že ve hře je jejich budoucnost. Tohle řekl Orbán. Jenže stejně nebo podobně přemýšlí o migrační krizi řada dalších politiků.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!