Lidovky.cz

Praha a Řím, korupční rým

  9:37
Při zprávách o římské mafii, jež zkorumpovala úředníky magistrátu, napadne, že něco takového se odehrálo i v Praze. Její magistrát byl také symbolem korupce. Jen schází zatčení hlavy mafie a desítek dalších lidí. Nyní je řada na primátorce Adrianě Krnáčové. Možná by měla co nejdříve navštívit Řím.

Novou pražskou primátorkou je Adriana Krnáčová z hnutí ANO foto:  Michal Šula, MAFRA

V Itálii již několik týdnů bobtná obří skandál kolem odhalení čtvrté mafiánské skupiny v zemi. K tradičním rodinám, jako je sicilská Cosa Nostra, neapolská Camorra a kalábrijská ’Ndrangheta, se přidala mafie římská. Tato mocná organizace v uplynulých letech zkorumpovala úředníky magistrátu a prakticky všechny veřejné peníze považovala za vlastní.

Rozsáhlou síť římské mafie začali vyšetřovatelé rozmotávat před dvěma lety a nedávno jsme mohli vidět i na YouTube, jak policisté zastavují na silnici malý smart a vytahují z něj hlavu zločinecké skupiny, bývalého krajně pravicového teroristu Massima Carminatiho (56), zvaného Jednooký. Kromě něho zatkli dalších 40 lidí, mezi nimi byl i Gianni Alemanno, starosta Říma v letech 2008 až 2013.

Italská policie vyšetřuje více než sto případů, kdy Carminatiho firmy získávaly městské zakázky takřka ve všech sférách byznysu. Veřejnou dopravu, opravu domů, svoz odpadů, péči o uprchlíky a další, dokonce sběr padajícího listí zajišťovala společnost ovládaná mafiány. Úředníci ve výběrových komisích dostávali pět až patnáct tisíc eur na hlavu. Odhady hovoří, že celá organizace tímto způsobem přišla ročně na 60 milionů eur čistého.

Cynické pražské bagrování

Cynismus mafiánů dokresluje odposlech hovoru, kdy se Carminatiho zástupce chlubí, jak vynáší byznys spojený s péčí o uprchlíky: „Nedokážeš si představit, jak to vynáší. Je to lepší než drogy!“ Římská mafie na ideologii nebrala zřetel, měla plodné vztahy jak s levicovou, tak pravicovou částí politického vedení města.

Termín „bagrování“ vznikl před lety, kdy nejznámější pražský lobbista řval do telefonu na svého klíčového politika, aby okamžitě plnil příkazy, jinak jeho bagry nemohou pracovat

Když si čteme zprávy o této kauze, napadá nás, že něco takového jsme už zažili i v Praze. Pravda, schází to podstatné, zatčení hlavy mafie a desítek dalších lidí. Pražský magistrát byl v uplynulých, minimálně deseti letech symbolem korupce v miliardových částkách.

Ač se v Praze vybudoval tunel Blanka za zhruba 40 miliard korun, dvojnásobek původního rozpočtu, pro korupci nezlidověl výraz tunelování, ale bagrování. Termín vznikl před lety, kdy nejznámější pražský lobbista řval do telefonu na svého klíčového politika, aby okamžitě plnil příkazy, jinak jeho bagry nemohou pracovat. A v Praze se dlouho bagrovalo.

Symbol korupce

Tunel Blanka, dopravní podnik, projekt Opencard, privatizace podniků a bytů, čachry s pozemky, developerské projekty, restituční podvody, vytahování peněžních úložek do těch „správných“ bank či kauza Key Investments, kdy nenávratně zmizely stamiliony z finančního majetku radnic.

S hlavním městem jako symbolem korupce se už snažili něco udělat poslední dva primátoři. Adrianě Krnáčové, první ženě v čele Prahy, přejeme hodně úspěchů.

S hlavním městem jako symbolem korupce se už snažili něco udělat poslední dva primátoři. Ale jak vidíme, nepovedlo se to ani Bohuslavu Svobodovi, ani Tomáši Hudečkovi. Lobbisté a šíbři se těchto dvou mužů nezalekli, zákopovou válku uměli dokonale a stalo se, že svoje peníze využili k tomu, aby orgány činné v trestním řízení začaly honit politiky, kteří na svůj štít vytesali potírání korupce.

Svoboda a Hudeček museli bojovat nejen s mafií, ale i lidmi v koalici, dokonce s politiky ve vlastních stranách. Nyní je řada na primátorce Adrianě Krnáčové. Jako první ženě v čele hlavního města jí přejeme hodně úspěchůMožná by neuškodilo, kdyby co nejdříve navštívila Řím.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.