Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Povinná maturita z matematiky: Dědictví komunistické výuky

Ve vzdělání se nic nemění, ani nezmění. Proto se i naše děti a děti jejich dětí budou rozčilovat nad podvody okolo veřejných zakázek, korupcí a vydáváním soukromých zájmů za veřejné. A sledovat paralyzování společnosti organizovaným sobectvím.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Michal Hocek

14. 11. 2014 11:04
zakazat

Naopak - vyuka matematiky by se mela zakazat! Jen zcela matematicky nevzdelany obcan muze politikum uverit, ze lze snizovat dane a zaroven zvysovat socialni davky...

0 0
možnosti

12. 11. 2014 20:27
takový nesmysl už na ČP dlouho nebyl

Ať se pan autor poučí a zjistí si, z čeho se dělají středoškolské zkoušky ve vyspělých průmyslových zemích. A jak se učila a zkoušela matematika a přírodní vědy za R-U monarchie a před r. 1948. Samozřejmě nic proti humanitním předmětům, které jsou taktéž důležité. Pan autor je ekonomický kecálista kterým i zůstane.

0 0
možnosti
JJ

Jiri Janecek

12. 11. 2014 8:13
Uf...

No, o vzdelavani muze psat kdokoli a pan Rambousek se toho bohuzel take dopousti...

Na oplatku se ja budu vyjadrovat k ekonomii - "...že stát sám žádné peníze nemá – kromě těch, které sebere občanům v podobě daní..." Tak nevim, toto se ucilo v roce 76 na VSE? Podle mne statu patri veskere penize a obcane (az na vyjimky, ktere budto patri do vezeni nebo tam uz jsou) nemaji a netvori zadne. No a na dane se teda muzeme divat jako na poplatek, ktery obcane plati za pouzivani penez...

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

11. 11. 2014 19:28
tohle bych ani nečekal

Milé překvapení, shodli se tu skoro všichni "pravičáci", "levičáci" a i ti další, to člověka potěší, že existuje i rozumná platforma pro všechny.

0 0
možnosti
JE

11. 11. 2014 13:54
Kdybi jste vyděly, jaké

kusi vicházejí z deváté třídy, tak by jste zabečely smutkem. Vím o čem mluvím, jdem učitel!!!

0 0
možnosti
Foto
Re: Kdybi jste vyděly, jaké

ja to vidim dnes a denne na nejruznejsich "lidovych"  diskuznich forech. zkuste si dovolit nekoho opravit, okamzite se na vas sesype smecka slunickovych lidicek a jste za nejhorsiho. nakonec i ja pisu z pohodlnosti vetsinou bez velkych pismen (a ted i bez didakritiky, protoze mam tady spatnou klavesnici). takze uz radej drzim hubu a krok. no a  takova nejaka matematika je jen tresnickou na pomyslnem dortu.

0 0
možnosti
LK

11. 11. 2014 12:36
Hodně hloupý článek !

Matematika neučí vzorečky, matematika učí racionálně a logicky myslet.  A to potřebují děti ze všeho nejvíc.

0 0
možnosti
MG

M. Gabor

11. 11. 2014 13:41
Re: Hodně hloupý článek !

Přesně tak.

0 0
možnosti
PGS

11. 11. 2014 12:04
Chá, chá, chá pane Rambousku!

V čem spočívá pokrok lidstva? V naukách popisných počínaje mrtvými jazyky a konče společenskými naukami, které zatím nedosáhly té úrovně, aby se staly exaktní vědou a utápí se dnes v kecání o kecání o kecání? Nebo spíš v pokroku v přírodních vědách, na kterých stojí veškerý technický pokrok? Zde o exaktnosti není pochyb. A že je dnes matematika základem nejenom veškerých přírodních věd, ale že se bez ní, ve své úporné snaze stát se vědou, neobejdou ani společenskovědní nauky, není pochyb. Navíc nad tím vším ční neoddiskutovatelný požadavek, aby ten, kdo má certifikát o tom , že je řádně a dostatečně vzdělán na středoškolské úrovni a je schopen studia na libovolné vysoké škole = maturitní vysvědčení, musí vládnout i základními středoškolskými znalostmi z matematiky. Jistě uznáte, že je vrcholně trapné, když si maturant neumí ani spočítat, kolik bude splácet z úvěru a sám sebe uvede do dluhové pasti.... Netvrdím, že vám matematika musí být sympatickou, ne, každý měl to štěstí na

0 0
možnosti
JM

J. Malá 177

11. 11. 2014 9:54
Co můžeme čekat,

když školství velí stará garda? Nechala bych je všechny ty génie udělat maturu nejen z matiky a pak je pro neschopnost vykopla.

0 0
možnosti
VN

11. 11. 2014 10:12
Stará garda je to jediné, co současné české školství

ještě drží. O jejich schopnost složit tu trapně jednoduchou státní "maturitu" se nebojte - zato až budou učit převážně či výhradně absoloventi polistopadového školství, půjde úroveň znalostí dolů geometrickou řadou.

0 0
možnosti

11. 11. 2014 8:54
Jenže! Co z toho v hlavách zůstává?

Stačí si porovnat učivo z různých let a máte jasný obrázek.Žáci vám popíší rozmnožování prvoků,druhy květenství,logaritmickou rovnici,deskriptivní geometrii,ale anglický návod k obsluze nějaké věci nepřeloží ani jejich učitelka!Co je může naučit někdo,kdo se 20 let učil komunistické nesmysly,jako že vydělává jen ta firma,co vykořisťuje své zaměstnance!(nízké mzdy,dlouhá pracovní doba atd.)Někteří moudří lidé se již před 80 lety nad podobnými věcmi pozastavovali rovněž.Např. jak pomůže majiteli strojírny znalost větného rozboru v podnikání.

0 0
možnosti
PGS

11. 11. 2014 12:20
Re: Jenže! Co z toho v hlavách zůstává?

Ale to snad nemá s matematikou nic společného! To je špatná metodika výuky cizích jazyků. Výuky žactva i učitelů! Výuky, která je zaměřena na lingvistiku ale ne na praktické užití jazyka. Předškolní dítě o lingvistice nic neví, ale když ho dáte do cizojazyčného prostředí, do tří měsíců slušně mluví. Naši letci v Anglii se museli základy jazyka naučit během pár týdnů... Zde hledejme chybu!

0 0
možnosti
RS

10. 11. 2014 23:29
Na co matematika.

Tady se pise o matematice jako kdyby k nicemu nebyla. Matematika je ale nastroj k necemu. Jestlize se k ostatnim technickym predmetum nepotrebuje, je neco shnileho ve state Danskem. Odpor k matematice vzbuzuji spatni ucitele a spatne osnovy. Nevim jake je skolstvi v Anglii. Ale vim jake je skolstvi ve Svycarsku.Tam je hodne uzite matematiky. Pritom je tam prima demokracie a caste hlasovani o vecech statnich a zanedbatelna korupce.To co autor po studentech chce je spravne, ale o to se mohou zajimat,az udelali domaci ulohy. Nase spolecnost je v dezolatnim stavu a udelat poradek, k tomu je zapotrebi hodne uzite matematiky. Narod by mel zacat pocitat tak jak je tomu ve Svycarsku. Jenze to by se musely zacat stavet nove veznice.

0 0
možnosti