Lidovky.cz

Posouzení upřímnosti je věcí Boha

  18:52
Zločin, pokání a odpuštění – Sam Blair a Joe Martin v dokumentu Keep Quiet skvěle uchopili téma staré jako lidstvo samo. Příběh Csanáda Szegediho, který si vysloužil přezdívku „král antisemitů 21. století“, vyrazil dech i americkým divákům. Zlom v kariéře tohoto politika nastal, když mu bylo 28 let. V dubnu 2012 zjistil, že je Žid.

Obrácený Csanád Szegedi (vlevo) a rabín Báruch Oberlander. foto: Foto Magyar Nemzet

Dva britští filmaři natočili dokument (lze najít v nabídce Netflixu), který na webovém portálu filmových recenzí Rotten Tomatoes dostal stoprocentní hodnocení. Zločin, pokání a odpuštění – Sam Blair a Joe Martin ve filmu Keep Quiet (česky přeložen jako Lepší mlčet) skvěle uchopili téma staré jako lidstvo samo.

Neuvěřitelný příběh Csanáda Szegediho (34), někdejšího spoluzakladatele polovojenské Maďarské gardy, jejíž symboly silně připomínaly uniformy a vlajky nacistických Šípových křížů, bývalého druhého muže krajně pravicové strany Jobbik, který si vysloužil přezdívku „král antisemitů 21. století“, vyrazil dech i americkým divákům.

Na cestě do Damašku

Zlom v kariéře tohoto politika nastal, když mu bylo 28 let. V dubnu 2012 zjistil, že je Žid. Potvrdil se totiž židovský původ jeho matky, jeho babička byla dokonce deportována do Auschwitzu, ale přežila. Szegediho tato zpráva šokovala. „Měl jsem pocit, že mi někdo vrazil dýku do srdce,“ komentoval zjištění, které totálně změnilo jeho život.

Ortodoxní rabín Báruch Oberlander, hlavní představitel chabadského chasidismu v Maďarsku, vzal marnotratného syna pod svá křídla. A Szegedi se ocitl na příslovečné cestě do Damašku a na vlastní kůži zažil příběh známý jako obrácení svatého Pavla

Szegedi okamžitě opustil stranu a navštívil ortodoxního rabína, otce sedmi dětí, Bárucha Oberlandera (51), hlavního představitele chabadského chasidismu v Maďarsku, omluvil se mu za výroky urážející Židy a požádal ho, aby mu poradil, jak má dál žít. Potomek slavné rodiny rabínů, jeden z jeho předků Joszéf Grünwald byl rabínem v Sečovcích na východním Slovensku, vzal marnotratného syna pod svá křídla. A Szegedi se ocitl na příslovečné cestě do Damašku a na vlastní kůži zažil příběh známý jako obrácení svatého Pavla.

Nechal se obřezat, začal se věnovat židovskému náboženství, navštívil koncentrační tábor v Auschwitzu, spolu s Oberlanderem Izrael, s kipou na hlavě dává rozhovory novinářům. A hlavně absolvuje přednáškové turné po školách, kde vypráví, jak prožívá změnu, když se z antisemitské politické ikony stane mírumilovným chasidským Židem.

Loni se s rodinou odstěhoval do Izraele, kde by rád pracoval pro sionistické organizace. „Být Židem má mnoho pozitivních i negativních faktorů, ale největším darem je existence Státu Izrael. Po noční můře holokaustu chceme být i s rodinou součástí pozitivního snu, který Stát Izrael poskytuje,“ prohlásil v jednom rozhovoru s tím, že chce pokračovat ve svých aktivitách proti antisemitismu.

Skutečnost příkladem

Hlavní hrdina filmu je však v očích mnoha Židů nadále antisemitou. Jeho proměnu řada z nich považuje za odsouzeníhodné a zvrácené divadlo, přestože jeho bývalí straničtí kolegové se s ním nebaví a považují ho za zrádce. Ve filmu v roli jakési komentátorky vystupuje i slavná americká novinářka a držitelka Pulitzerovy ceny Anne Applebaumová (manželka bývalého polského ministra zahraničí Radosłava Sikorského), která v listopadu 2013 v týdeníku The New Yorker napsala o příběhu rozsáhlý článek.

Už sama skutečnost, že někdo s tak hroznou minulostí se rozhodne změnit svůj život a snaží se napravit, může být příkladem

Druhým hlavním hrdinou napínavého dokumentu je již zmíněný rabín Oberlander, který navzdory silné kritice některých židovských představitelů trvá na svém: Dejme Csanádovi Szegedimu šanci! „Krev není voda. Kdo se narodil jako Žid, zůstane Židem. Už sama skutečnost, že někdo s tak hroznou minulostí se rozhodne změnit svůj život a snaží se napravit, může být příkladem,“ říká rabín. Na otázku, zda je Szegediho obrácení upřímné, odpověděl: „Posouzení upřímnosti je věcí Boha. Mým úkolem je jen to, abych pomáhal těm, kteří se rozhodli činit dobro.“

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.