Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Poslanec Jakubčík ve vosím hnízdě Vatikánu, Židů a nacistů

Debata o výrocích zákonodárce za ČSSD ve sněmovně o roli katolické církve za druhé světové války ukazuje zažranost toho, co jsme si zvykli označovat za „komunistické falšování dějin“. A že kritické hlasy, jakkoli nešikovné a nepřesné, nelze uřvat ani přemlčet. Budeme se k nim muset vrátit – bez emocí a totalitních manýrů. Píše Jan Schneider.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RJ

R. Jackl

28. 6. 2014 17:28
klerici!

Vatikán dává najevo svojí bezmeznou nenávist vůči Čechům od dob, kdy

husité halasně požadovali dalekosáhlou reformu církve. Jan Hus byl

upálen za „kacířské myšlenky“ a český národ byl opět dlouhá staletí

pevně spojen s papežstvím. Toto odvěké nepřátelství Vatikánu vůči Čechům

se projevilo i na tom, že Vatikán pomohl rozbít Československo roku

1938.

0 0
možnosti
V

V.Hricák

24. 6. 2014 7:04
Klerici by se neměli chovat,jako komunisté.

Pokud sami říkávají,že hlava katolíků je papež,byl oficiální postoj jejich církve vyjádřený postojem Pia XII.Jakkoliv se jim to dnes nemusí líbit.Já nezpochybňuji,že nebyli všichni jejich hodnostáři stejní.I v Německu se jistě našli v průběhu války antifašisté.Přesto nikdo nezpochybňuje,že Německo bylo agresorem.

0 0
možnosti
ED

E16v20a 71D74u81d30k55o26v23á

23. 6. 2014 23:02
Pane Schneidere, článek je to výborný.

A nejde ani tak o Igora Jakubčíka jako o poznání, kdo všechno se demaskoval jako bohapustý dogmatik.

0 0
možnosti
SC

23. 6. 2014 19:09
Smířit se s tím musím, ale nechápu to?

Co my Češi jsme za lidi, že se necháme takhle vyprovokovat k takové to zcela plané diskuzi. Je důležitější co bylo co stejně úplně nikdy nemůžeme zjistit, než to co bude , co musíme, nebo měli bychom udělat. Proč nediskutujeme jak by měla církev získaný majetek využít /hospice, výchova Romů, pomoc bezdomovcům, narkomanům, tělesně postiženým atd/. Místo toho se tady onanujeme planými diskuzemi jestli a jak ŘKC kolaborovala. Není těmito diskuzemi odváděna pozornost od jmenování soudců v Ústí n/L, nebo soudy s politickými podnikateli??? Nevím ale naše diskuze se mi zdá zcela planá! Stejně nemáme sílu změnit pochybné církevní restituce. Nebylo by tedy plodnější zabývat se tím jak by měla cirkev majetek použít!!!!

0 0
možnosti
JV

J. Václav

23. 6. 2014 20:01
Re: Smířit se s tím musím, ale nechápu to?

Stanislave naprosto souhlasím, jen dodám, že planý je hlavně ten blábol poslance Jakubčíka. To už neví ČSSD jak získávat body ?

0 0
možnosti
AR

23. 6. 2014 15:22
Onen Jakubčík hodnotil ŘKC jako celek

A to právě vše zkresluje. Tato církev má celosvětové pokrytí a nutno brát v potaz rozdílnosti mezi jednotlivými zeměmi či státy.  Toto rozlišení samozřejmě neplatilo jak pro komunisty a zvláště jejich centrálu v Moskvě, tak neplatilo pro všechny ty, jimž ŘKC byla nesympatická. Např. situace ŘKC ve Španělsku byla zcela odlišní počátkem 30-tých let od situace v Německu, Itálii či Jugoslávii. Ve Španělsku po sesazení krále a vytvoření silně levicové vlády docházelo k postupnému oklešťování církve ve všech směrech. V Jugoslávii Chorvaté a Slovinci vůbec nebyli spokojeni s postojem vlád v Bělehradu vůči nim a prosazováním Srbska. V ČSR také byla nespokojenost na Slovensku s tím, že nebyla dodržena dohoda z USA, podepsána T:G:Masarykem s tamními Slováky o tom, že ČSR bude federální stát.  Vedení ŘKC ve Vatikánu bylo hodně opatrné v přijímání rezolutních postojů jak k vládám států, tak k vedoucím špičkám ŘKC v jednotlivých zemích. K těm docházelo až po ziskání nezvratných důkazů. Proto např.

0 0
možnosti
AR

23. 6. 2014 15:50
Re: Onen Jakubčík hodnotil ŘKC jako celek

papež Pius XI. vydal dokonce německy encykliku "Mit brennender Sorge" v r.1937 v níž jasně odsoudil politiku uplatňovanou Hitlerem. Na jeji formulaci se podílel právě E.Pacelli, budoucí Pius XII. jenž po válce pak slízl neprávem obviňování od všech, jímž Vatikán překážel.  Nebo i u nás na Slovensku církevní a politický činitel Andrej Hlinka nebyl fandou nacismu a před svou smrtí ještě před Mnichovem 1938, nabádal k jednotnému státu Čechů a Slováků. I tak však tamní nacionalisté zneužili jeho jména ve svůj prospěch, včetně kněze Tisa.  Je fakt, že byli takoví kněži, kteří fandili jak fašistům a nacistům, tak po válce zase i komunistům. Není zvláště zde v diskuzi možné jednoznačně v krátkosti podal ucelený seriozní historický pohled na tuto kauzu.

0 0
možnosti
JS

J. Schneider

23. 6. 2014 15:27
Re: Doplnění

Jenomže to už je diplomacie. Tyto věci nelze vykládat ve smyslu minulém, ale budoucím.

Židé těsně po válce také věděli o pašování válečných zločinců i s jejich lupem na Západ, ale nebyli schopni tomu zabránit. Proto využili chyb protivníků (když se někdo dojemně stará o vrahy vašich příbuzných a známých, přítel to asi nebude) a učinili jedno z nejtěžších rozhodnutí v historii: zavázali se mlčet o těchto hanebnostech, za cenu hlasů v OSN pro vznik státu Izrael. Proto také mnoho států překvapivě rychle (během doslova desítek hodin) změnilo svá negativní stanoviska a hlasovalo pro. U Rusů tomu tak nebylo, ti byli od začátku pro vznik státu Izrael, ale po pár letech si to "rozmysleli".

Proto hodnotím ty změny na cedulkách, že pouze předznačují žádoucí budoucí vztah Izraele k Vatikánu.

0 0
možnosti
MH

23. 6. 2014 12:33
To jsou argumety!!!

Vážený autore článku,

jestli chcete tvrdit, že výrok poslance Jakubčíka je více pravdivý než nepravdivý, tak si dovolím tvrdit, že ve vašem myšlení je ...  zažranost toho, co jsme si zvykli označovat za „komunistické falšování dějin“ ... více než přítomná.

Kritizujete výrok Duky, který řekl, že .."církev u nás i jako celek trpěla, umírala a vzdorovala nacistické totalitě a je mi líto, že někdo může toto zpochybňovat". Co je na tomto výroku nepravdivého?  Aniž byste předložil jakýkoli argument, obviňujete Duku, že chce umlčet oprávněnou kritiku. Kvůli protinacistickým postojům bylo za 2. světové války pronásledováno 371 českých katolických kněží a řeholníků, 260 z nich si prožilo peklo koncentračních táborů, 8 bylo popraveno, 58 zemřelo v koncentračních táborech a nacistických věznicích a 7 zemřelo po válce na následky věznění. Sám Beneš, který kat. církev zrovna nemusel pronesl na její adresu na jaře 1945 toto: "Vím, že katolické duchovenstvo v době těžké národní zkoušky ve velké většině obstálo se ctí.“ Takže trpěla nebo ne

0 0
možnosti
MH

23. 6. 2014 13:10
Re: To jsou argumety!!!

netrpěla? proč kritizujete Duku, že chce uzákonit jediný správný pohled na historii, ale proti jeho výroku neuvedete ani jeden argument, který by ho vyvracel. Mluvil snad Duka nepravdu?

Dále pak tvrdíte ... Z tohoto hlediska, s pomocí užšího výměru právní subjektivity částí katolické církve, se zdá, že Jakubčík s tím církevním  schvalováním odsunu Židů nebyl až tak úplně mimo mísu. Podle vaší logiky: část kat. církve kolaborovala, tzn. schvalovala odsun a vraždy Židů = výrok kat. církve schvalovala odsun a vraždy Židů je pravdivý. Podle stejné logiky lze říct: část české elity kolaborovala, tzn schvalovala odsun a vraždy Židů = výrok český národ schvaloval odsun a vraždy Židů je pravdivý. Opravdu lze historické události takto zobecnit?

Další váš výrok ... Nicméně intence onoho Jakubčíkova složeného výroku má blíže pravdě, než se Jakubčíkovým odpůrcům bude líbit, protože explicitních výroků Vatikánu, které by dokazovaly opak, bylo pramálo. Takže nějaké explicitní výroky přece jen byly? Chcete snad

0 0
možnosti
RJ

R. Jackl

23. 6. 2014 7:51
Klerici!!

Pane Schneidere, slusny clanek s vyvazenym pohledem. Je zcela nezpochybnitelne , ze papez je hlava cirkve a tedy kdyz podepsal konkordat s nacistickym Nemeckem , dopustil se nezpochybnitelne kolaborace a tedy bylo souzeno, aby konstelace Adolf Hitler, Franz von Papen a

kardinál Pacelli obnovila staré svazky mezi Říší a církví." Tento

konkordát mezi Vatikánem a Hitlerem byl totiž první všeobsažnou dohodou,

uzavřenou po více než 150 letech mezi římskokatolickou církví a

Německem...... Je skutecnost, ze rada knezi odmitla tento konkordat a nezatratila svou dusi a lidstvi!! V kazdem priupade katolicka cirkev jako totalitni organizace ma velmi blizko ke vsemu podobnemu a hlavne ji nesmrdi zadne penize a moc jak neustale doklada svymi postoji. Na druhou stranu ma ve svem stredu cleny , kteri skutecne veri v Boha a jeho prikazani a podle toho se chovaji!V meritu veci se cirkev ani nesnasziala omluvit , o odskodneni ani nemluve, za spolupachatelstvi nejstrasnejsich zlocinu protilidskosti spachane v

0 0
možnosti
RJ

R. Jackl

23. 6. 2014 7:52
Re: Klerici!!

P.S. IT sprava techto webovek je cire zoufalstvi amateru!

0 0
možnosti
V

V.Hricák

23. 6. 2014 6:08
Díky,pane Schneidere.

Myslím,že to byl objektivní článek.Nyní se mluví o odtajnění části vatikánských archivů,které by měly dokazovat údajný protifašistický odboj a pomoc tisícovkám pronásledovaných židů.Sdělili to někteří Jakubčíkovo kritici.Osobně s tím mám trochu problém.Pokud chci něco dokázat,měl bych to doložit okamžitě.Po jednom až dvou letech se tomu už dá těžko uvěřit.Úpravou historie totiž nevynikali jen komunisté.

0 0
možnosti
OP

O. Prochazka

22. 6. 2014 22:10
Odporná Schneiderova relativizace

Schneider, tento Babišův poskok se tedy zase rozepsal. Hnus.

0 0
možnosti
JS

J. Schneider

22. 6. 2014 22:43
Re: Odporná Schneiderova relativizace

Děláte mi radost, jen doufám, že vás mohu brát aspoň trochu vážně, že nejste pošuk. Proč? Protože vaše reakce svým nezaměnitelným způsobem naznačují, že mé články jsou věcně neprůstřelné, anžto relevantních věcných argumentů nemáte, a navíc z vašeho hysterického tónu vyvozuji, že jsou trefou do černého.

0 0
možnosti